Начало » За Родилница

За Родилница

Родилница се роди като идея, след като група съмишленички се събрахме и усетихме нуждата от информация на български относно раждането като естествен процес в живота на жената. Искахме място, където спокойно да можем да споделяме доста по-различните си от всеобщо приетите идеи по въпроса и да могат други, които вървят по същия път да намерят общество, макар и в интернет, където биха били разбрани.

Първото събитие, което организирахме заедно бе протеста „Не На Насилието и Потъпкването на Правата на Родилки в Българските Болници“.  Запретнахме ръкави от всички краища на света – Австралия, Канада, Германия, Унгария, САЩ, Нова Зеландия и разбира се България – и от нищо за има-няма десетина дни направихме блог, разпространихме събитието, държа се протеста и привлякохме широк интерес от медиите. Следваха радио- и телевизионни интервюта, както и поредица статии във печата. Протестната нота продължава да бъде подписвана от стотици до този ден.

Протестът бе чист вопъл за помощ. Както казахме там:

Ние сме група жени и майки, които по стечение на обстоятелствата бяхме свидетели на разказа на тази жена. За наличието на грубост, своеволия и фамилиарничене към родилката сигурно всички знаем. И все пак, този разказ показа почти всяко насилие (психическо и физическо), което би могло да сполети жената в болницата, така че успя да ни остави ужасени и потресени. Съгласихме се, че не можем да предложим съболезнования и виртуални прегръдки и да си продължим по пътя все едно нищо не е станало. Искахме някой да изкрещи от покрива, че такова отношение не е и не бива да е приемливо при каквито и да било обстоятелства.

Тази борба не сме я забравили. Проблемът ще е актуален още дълго време. За съжаление.

Този блог/сайт от друга страна  е за жените от жените с любов. Статиите, писани тук са от различни жени, с различни преживявания и разбирания, но обединени под един знаменател – уважение и връщане на увереността в нас и способностите на нашите тела.  Защото ние не сме чупливи, не сме крехки, нямаме нужда от постоянно наглеждане от ‘знаещи лица’, а напротив – ние сме силни, здрави и имаме нужда единствено от спокойствие и сигурност по време на вълшебството наречено раждане.

Ако искате да се включите с преживяване, мисли или каквото считате, че ще е подходящо за духа на Родилница – заповядайте. Изпратете ни статията си чрез формата за контакт и ние ще ви отговорим.