Акция „Насилието над родилки трябва да спре!!!“, юни 2015

В последните няколко седмици чухме изказвания от лекари и министри, че така наречената маневра на Кристелер или както е по-известна като „скачане по корема“ е остаряла практика и не се използва в България. Това доста изненада както нас, така и много от Вас, на които тази маневра е била приложена.

Искаме Министерство на здравеопазването да излезне с ясна позиция, че тази практика не е разрешена в България и не трябва да се използва, както и да предостави разясняния на лекарите защо не е желателно тази практика да се използва и какви са потенциалните негативни последици за майката и за бебето й.

Подкрепете ни в тези искания като пишете до Министерство на здравеопазването на адрес:

Министерство на здравеопазването
София 1000, пл. „Света Неделя“ 5

1. Ако Ви е била приложена тази маневра, опишете как сте се чувстала и какви последици е имало за Вас или детето Ви.

2. Подкрепете ни, дори и да не сте преживяли лично „скачане по корема,“ просто защото смятате, че остарели и потенциално опасни акушерски методи не би трябвало да се използват в акушерството.

3. Ако сте пострадала и искате да подадете жалба, може да го направите по образец тук и може да изпратите на всички посочени инстанции:
http://www.rodilnitza.com/blog/wp-content/uploads/2011/02/ComplaintGeneral.pdf
Или директно на Медицински одит тук: http://eama.bg/index.php/bg/za-patzienta/onlain-forma-za-vaprosi/2-uncategorised/40-izprashtane-na-zhalbi

4. Моля, изпращайте ни копие или потвърждение, за да знаем колко писма са били изпратени и до кого и да следим как ще си свършат работата институциите: info@rodilnitza.com

Насилието над родилки трябва да спре!!!

4 коментара »

 • x казва:

  „оста­ряла прак­тика и не се изпол­зва в Бъл­га­рия“
  “ тази прак­тика не е раз­ре­шена в Бъл­га­рия и не трябва да се изпол­зва“

  Цитирайте закон!

 • Яна казва:

  Твърдението, че е остаряла практика и че не се прилага е на самите акушер-гинеколози. Което не обяснява, защо обаче тя на практика всъщност се прилага масово и безогледно. При това от същите тези АГ-та, които твърдят, че не я прилагат. И накрая извъртат така нещата, че едва ли не действията им са били животоспасяващи… а всъщност действията им са докарали нещата до „нуждата“ от форцепси, кристелери и „спешни“ цезарови.

  Безхаберието и липсата на персонал, не са извинения да се прилагат опасни и отречени практики…

 • Elena казва:

  Ето изказването на здравния Министър Шарков, че този метод е стар и не се прилага, няма ръководство за проложението му: http://www.mh.government.bg/bg/novini/intervyuta/d-r-vano-sharkov-zamestnik-ministr-na-zdraveopazva/

 • Женета Златкова казва:

  Сестра ми роди с такова скачане. И куп други травми. Когато раждах за 2-ри път след първо секцио заплатих легално 400лв. на акушерката Коричкова от Шейново за да ме предапзи от секцио. Тя е обучена да дирижира раждането и да да прилага куп болезнени техники – клизма от пластмасово шише с остър връх. Масаж на перинеума на върхът на контракция. Никаква вода освен на всеки час по 1 глътка от една спринцовка. Венозно не можело да няма достъп, имах огромни мощни механични контракции от окситоцинът, чувах сърцето си като камбана. Много се стара акушерката, но всичко беше остаряло и неефективно. Приложена ми беше и перинеотомия, която е забранена интервенция (рязане от влагалището до анусът). Възстановявах се 6 месеца, като за това време можех да седя само върху надуваем пояс, естественото седене беше невъзможно. Неконтролируемо уринирах и за мой ужас по голяма нужда беше проблем. Гледах непрекъснато да съм в къщи, за да няма „фалове“. Имах непоносими болки. И дълбоко разочарование. Караха ме да напъвам без дори да си поема дъх: Дай – дай-дай, както се крещи на ски слалом, буквално така крещеше акушерката… и аз се страхувах от секцио, и здраво напъвах. И те ми направили „услужливо“ – от хуманност – перинеотомията за да не се разкъсам отдолу. И до сега спазвам специален хранителен режим – 6 години, имам хемороиди и проблеми с дебелото черво.. Моето бебе се роди с одраскана главичка от ножици – 2 дебели черти на върха на главата. Болка и ужас са и били причинени при появата и на този свят. Тя ревеше пронизително и внезапно месеци след раждането. Тя има травма при раждането, която и досега носи негативи в поведението и.
  Родих слава Богу 3-то си дете на 42г. без намеси – перфектно в Австрия. Всичко фази се сляха в 15 минути. Подготвих се на курсът за естествено раждане след 2 родени деца. Тук в Горна Австрия ме питат защо съм напуснала България – и аз им казвам, че една от причините са травмите, причинени при ражданията ми.

Вашият коментар

Добавете вашият коментар по-долу, или trackback от вашия сайт. Можете също така да се абонирате за тези коментари чрез RSS.

Бъдете вежливи. Придържайте се към темата, без вулгарности или спам.

Може да използвате следните етикети:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Този блог е свързан с Gravatar. За да получите своята световно-призната лична картинка, моля регистрирайте се в Gravatar.