Отворено писмо до Министъра на здравеопазването относно спешни мерки за подобряване на родилните грижи у нас

До Министъра на здравеопазването

 

Уважаеми министър Москов,

Потресени от поредния случай на насилие срещу родилка се обръщаме към Вас с искане за спешна среща, за да обсъдим състоянието на родилната помощ в България и да уговорим конкретни стъпки, които могат да се предприемат, за да не се реагира на всеки случай реактивно, а да се вземат превантивни мерки правата на майките и бебетата да не бъдат нарушавани по време на раждане.

Бихме искали да обърнем внимание на следните проблеми, за които алармираме от няколко години:

  1. Липсва разбиране сред медицинските специалисти какво е информирано съгласие и каква информация трябва да се предоставя, за да може жената да вземе решение какво ще се случи с тялото й. Много лекари смятат, че щом са удовлетворени формалните изисквания, тоест подписан е документът информирано съгласие, това е достатъчно. Напротив, информираното съгласие е процес на комуникация и изисква доверие както на жените към лекарите, така и обратното. Призоваваме Министерство на здравеопазването да започне мащабна образователна кампания сред медицинските служители, с участието на пациенти и юристи, за разясняване на изискванията за постигане на информирано съгласие. Имаме готовност да сътрудничим.
  2. Констатацията, че методът на Кристелер е исторически и не се използва в съвременното акушерство е новина[1] както за многото жени, на които този метод и негови вариации са били приложени, включително и с днешна дата, както и предполагаме за стотиците акушер-гинеколози, които продължават да прилагат този остарял метод[2]. Наложително е Министерство на здравеопазването да излезне с ясна забрана за използването на този метод и за потенциалните негативни последици за майката и за новороденото вследствие от неговото използване.
  3. Насилието по време на раждане е факт и считаме, че ако Министерство на здравеопазването е съгласно с нас, че такова поведение от специалисти е абсолютно недопустимо, то трябва да излезне с ясно становище по въпроса. Грубо отношение, обиди, викане, пляскане, натискане и скачане или сядане по корема и инвазивни намеси против съгласието на родилката са крайни прояви на такова насилие и е важно за медицинските специалисти да знаят, че такива прояви ще бъдат наказвани.
  4. За да се намали рискът от насилие по време на раждане и да се способства за осигуряване на оптимална жизнена среда[3] за родилката и новороденото, настояваме за наредба, която постановява, че родилката има право безплатно да бъде придружена от близко или доверено лице, което може да съблюдава за спазването на нейните права. Това право не трябва да зависи от това колко платежоспособна е родилката и дали може да си плати самостоятелна стая и екип. Болниците нямат право да поставят условия за спазването на това право, а трябва да подсигурят условия, за да може то ефективно да се упражнява.

Очакваме с нетърпение Вашия отговор.

С уважение,

Сдружение „Родилница“
Нели Мутафова
Заместник-председател на Управителния съвет

 

[1] „Неправилни и отречени техники са били използвани при фаталното раждане в Тетевен“, http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/31/2544396_nepravilni_i_otrecheni_tehniki_sa_izpolzvani_pri/

[2] Проучване „Мястото на абдоминалната експресия на плода в 21 век“, доц. Иван Трифонов, http://www.credoweb.bg/myastoto-na-abdominalnata-ekspresiya-na-ploda-v-21-vek-content-61127.html

[3] Чл. 127 от Закона за здравето.

Вашият коментар

Добавете вашият коментар по-долу, или trackback от вашия сайт. Можете също така да се абонирате за тези коментари чрез RSS.

Бъдете вежливи. Придържайте се към темата, без вулгарности или спам.

Може да използвате следните етикети:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Този блог е свързан с Gravatar. За да получите своята световно-призната лична картинка, моля регистрирайте се в Gravatar.