Отворено писмо до Министерство на здравеопазването

ДО: Д-р Петър Москов
Министър на здравеопазването
Копие: Списък с медии

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

 

Уважеми д-р Москов,
Пишем Ви със загриженост за състоянието на родилната помощ в България и всекидневното насилие, упражнявано над родилки от медицинския персонал, включително доктори, акушерки, медицински сестри и санитари.

През ноември 2013 година Сдружение „Родилница“ организира кампания в социалните мрежи, за да направи обществено достояние насилието над родилки в болниците и да стартира обществен дебат дали българското общество е склонно да приеме това насилие или напротив, смята, че медицинските лица трябва да бъдат отговорни за насилието, което причиняват на родилките в най-уязвимия за жените момент. В отговор получихме над 60 индивидуални разказа за физическо или психическо насилие, причинено от медицински персонал, като още много се включиха с коментар за сходни преживявания. Повече от 40 жени изпратиха писма с разказите си до Министерство на здравеопазването през януари 2014 година и 11 месеца по-късно все още чакат отговор.

Българското общество недвусмислено показа, че насилие над жени по време на раждане е абсолютно недопустимо. Повече от 30 национални и регионални медии отразиха кампанията. Това предизвика широк обществен отзвук, като коментарите под статиите достигаха до над 1000. В рамките на две седмици повече от 40 000 човека прочетоха историите на насилие при раждане  в социалните мрежи и изказаха възмущението си.

През септември месец тази година Световната здравна оранизация излезе с официално становище по отношение на насилието над жени по време на раждане. В становището СЗО призовава всички заинтересовани страни да работят заедно, за да може да се гарантира, че родилките получават грижи с уважение. Това включва майките, здравните работници, участниците в медицинското образование, професионалните асоциации, правителството, гражданското общество и международните организации.

Настояваме за извършване на независима международна оценка на предлаганите грижи в родилните отделения в страната, за да се види дали нивото на грижи отговаря на световните тенденции за грижи, основани на доказателства и предоставяни с уважение. Такава оценка може да се извърши по критерии, предоставени от Световната здравна организация и успешно приложени в редица европейски държави.

Елиминирането на насилието над родилки трябва да е основна и обединяваща цел между всички заинтересовани страни. Родилни грижи, които се предоставят с уважение към майката, новороденото и цялото семейство ще доведат до по-добри резултати за родилките и техните бебета. Една среда на уважение и зачитане на човешкото достойство ще предостави и по-добра работна среда за медицинските специалисти.
Всички ние имаме интерес от подобряване на предоставяните родилни грижи в страната. Надяваме се, че Министерство на здравеопазването ще покаже недвусмислено, че грижите за майките и бебетата са на първо място сред приоритетите на новото Министерство, защото това е бъдещето на България!

София, 11 декември 2014 г.

С уважение:

Нели Мутафова
заместник-председател на Сдружение „Родилница“

 
____________
1. http://www.who.int/reproductivehealth/topics/maternal_perinatal/statement-childbirth/en/
2. http://www.rodilnitza.com/blog/birth/who_statement_respectful_maternity_care/ (Превод на български)
3. http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0004/244831/Hospital-care-for-mothers-and-newborn-babies-quality-assessment-and-improvement-tool.pdf?ua=1
 
Приложение: Становище на Световната здравна организация относно Превенция и премахване на неуважението и насилието по време на раждане в болнични заведения

____________

 

Писмото е изпратено на 11 декември 2014.

 

______

3 коментара »

Вашият коментар

Добавете вашият коментар по-долу, или trackback от вашия сайт. Можете също така да се абонирате за тези коментари чрез RSS.

Бъдете вежливи. Придържайте се към темата, без вулгарности или спам.

Може да използвате следните етикети:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Този блог е свързан с Gravatar. За да получите своята световно-призната лична картинка, моля регистрирайте се в Gravatar.