Начало » Раждане

Раждане

Раждането е естествен процес от живота на жената.

В течение на хиляди години преди зората на днешната цивилизация са се осъществили милиони раждания. Те са вкоренили дълбоко в нас информацията за очакванията, които женското тяло има по време на раждане. Женските инстинкти са се градили на базата на опита, идващ от предците и прародителите на жената. Именно затова естественият родов процес би започнал единствено и само в състояние на покой и усещане за сигурност. Той е следствие от силата и вътрешната увереност на жената.

Всяко раждане е различно. То зависи от нагласата на жената спрямо нейното тяло и способностите му в дадения момент. Очакванията играят много важна роля, защото съзнателно и подсъзнателно се опитват да контролират процеса. А всъщност нужда от контрол няма. Мъдростта на хилядите раждания преди дадено конкретно е заложена в женското тяло. То знае как да роди и кой е най-добрият начин да го постигне. Жената, която следва интуицията си е силна и сигурна в способностите на тялото си. Затова е много важно да познаваме телата си до степен, в която се чувстваме комфортно в тях. Да се грижим за тях и да търсим мъдростта, дадена им от Природата. Интуицията е безпогрешен пътеводител в следването на първичните инстинкти, заложени в телата ни.

По време на раждането женското тяло преминава през много фази, всяка една от които има своето значение и неотлъчно място в процеса. При различните жени продъжителността и интензитета на всяка фаза варира, но това в никакъв случай не е индикация за проблем. Такава индикация безпогрешно би дала интуицията на жената, при условие, че тя е свободна и необезпокоявана да следва сгиналите на собственото си тяло.

Ественото раждане е процес както за майката, така и за бебето, което се ражда. То има нужда да премине през него, за да започне пълноценно живота си на тази земя. То не би страдало при едно нормално протичащо раждане. Такова раждане би дало на майката увереността в способностите ѝ като жена и невероятното чувство на щастие, съпътстващо първата среща с бебето, като отделен индивид. След активно, естествено раждане, жената се чувства удовлетворена, горда и щастлива, готова да се впусне с радост в продължението на израстването си като майка.

Фази на раждането

Естественото вагинално раждане се дели на четири фази. Първата фаза е свързана със серии усилващи се контракции на матката. Главичката на бебето оказва натиск над шийката на матката (цервикса) и  това,  заедно с контракциите, води до изглаждането и разширяването ѝ.

През втората фаза шийката е напълно разширена. Контракциите нарастват и се превръщат в напъни, които изтласкват бебето по родилния канал и през вагината – бебето е родено! В този момент е желателно бебето да бъде поставено веднага върху майката и ако прояви интерес, да засуче. Пъпната връв е желателно да не се прерязва поне 10 мин (за предпочитане и по-дълго), за да може максимално кръв от плацентата да премине в тялото на бебето.

Третата фаза на раждането се състои от допълнителни контракции, които водят до раждането на плацентата. В този момент кърменето спомага плацентата да се отдели успешно и да се сведе до минимум загубата на кръв. Четвъртата фаза на раждането се отнася до няколкото часа следващи раждането на плацентата, през които контракциите на матката затварят кръвоносните съдове в матката, където е била прикрепена плацентата.

Видове раждане

Естественото вагинално раждане е най-добрият вариант за раждане както за бебето, така и за майката. По време на такова раждане се задействат редица процеси, които осигуряват успешното възстановяване на майката след раждането, формирането на силна връзка между майката и бебето, както и успешното начало на кърменето.

Активното раждане е едно нормално вагинално раждане, в което майката е активен участник и е свободна да следва инстинктите си. С други думи, раждане по естествен и спонтанен начин, където жената следва собствената си воля и решения с пълната свобода да използва тялото си така, както тя сметне за необходимо. Активното раждане е и състояние на съзнанието, при което жената приема, вярва и е сигурна в естествените способности на тялото си да роди успешно.

Раждането в болнични условия е възможно да бъде придружено от различни интервенции. То може да бъде предизвикано, като изкуствени хормони се вливат интравенозно в майката през първата фаза на раждането – т.нар. индуцирано раждане. По време на втората фаза от раждането може да се приложат форцепс или вакумен екстрактор за изтегляне на бебето. При някои усложнения (според Световната Здравна Организация при не повече от 15% от случаите) се налага раждане чрез цезарово сечение (секцио) – операция, при която бебето се изкарва през разрез в коремната стена на майката.

За повече и по-подробна информация свързана с раждането, моля разгледайте раздела Раждане.