Изборът на бебето

Представете си, че сте бебе в утроба. Постройте си импровизирана сцена там вътре. Обгърнати сте от топла вода, любяща майка и прекрасните звуци на нейното туптящо сърце. (На островите Маурициус този пръв дом, утробата, е наричана „домът на бебето“ според английската акушерка Хюджет Комерасами.) Вашият бебешки дом е тесен. Скоро ще наближи времето Ви да се появите на бял свят чрез раждането. В каква поза сте? Как се чувствате в нея? Какво искате за раждането си?

Карла Хартли казва: „Повечето бебета предпочитат домашно раждане“. Това ли е, което искате? В седалищно предлежание ли сте или с главата надолу? Сами ли сте или има и друго бебе там вътре заедно с Вас? Вие лично какво бихте избрали за раждането си? (Обикновено никой не взима предвид Вашия избор, но мисля, че е време ние като култура да зачетем желанията Ви.)

Вероятно искате родителите Ви да комуникират с Вас от момента, в който узнаят, че сте в топлата, прекрасна водна среда в утробата. Харесвате ли посещенията при акушерката? Тя Ви масажира и Ви говори докато обяснява на мама каква е позицията Ви и как да храни двама ви.

Как се чувствате по време на преглед с ултразвук? Казвате ли ни нещо, когато се отмествате от вибрациите? Усещате ли влияние върху мозъка си?

Какво чувствате по време на раждането? Усещате ли какво усеща мама? Как се чувствате от лекарствата, дадени на мама? Как Ви се иска да излезете – имате ли предпочитана поза? Ярката светлина и крясъците ще повлияят ли на появата ви на света? Предпочитате ли домашно раждане? Предпочитате ли водно раждане?

Jan Tritton на конференция в България. Снимка: Елеонора Арнаудова

Какво искат бебетата?
Мабел Дзата вярва, че се нуждаем от повече РЕСПЕКТ – и един към друг като професионалисти, и към майката и бебето. Само си помислете как би се променило раждането, ако единното цяло майка-бебе беше уважавано. Когато се вглеждам в някои от историите, които публикуваме в Midwifery Today, забелязвам липса на уважение при повечето болнични раждания.

Защо една акушерка или лекар би взела уред като вакуумния аспиратор и би се спуснала върху новороденото сякаш напада алигатор? Аспирацията на носните канали на бебетата уврежда носната лигавица и изглежда винаги ги разплаква. Здравите бебета не е нужно да плачат при раждане. Плачът е начинът, по който бебето казва: „Аз съмнещастно.“

„Раждането е безопасно, намесата е рискована“ е друга от поговорките на Карла Хартли от книгата й „Довери се на раждането“. Ние като акушерки трябва да преосмислим всичко, което правим като предродилни грижи, раждане и постпартум и да елиминираме всички ненужни и потенциално опасни интервенции. Трябва да се научим и да практикуваме ненамеса и уважение.

Фредерик ЛьоБуайе, в книгата си „Раждане без насилие“, насърчава уважителното отношение чрез намаляване осветлението, тихо говорене и ползване на топла вана. Вие като бебе искате ли това?
ЛьоБуайе не стига достатъчно далеч с уважението обаче. Той взима бебето от майка му за баня и го разделя от единственото същество, което то познава, точно когато окситоцинът ги е приготвил да се привържат един към друг. ЛьоБуайе прави стъпка в правилната посока, но след това допуска огромна грешка, откъсвайки детето от майчините обятия.

Трябва да се справим по-добре, правейки по-малко неща. Водното раждане определено помага в тази насока. Поне не можем лесно да се намесим в него, освен ако не се постараем сериозно. Кое бебе не би избрало да бъде поето от майка си, ако няма усложнения или други валидни причини за раздяла?

Майките трябва да се обучат от акушерките си, но бебетата инстинктивно знаят важността на първия час след раждането. Те искат да бъдат с майките си. Ако трябва да бъдат изкъпани поради културни или други причини (въпреки че скорошни изследвания сочат, че верниксът има защитна функция), те може да искат да го направят с майка си.

Цялото тяло на бебето, дъхът, душата, умът и хормоните му са задвижени, за да бъде с майка си. Затова беше родено и понятието майка-бебе. Девет месеца бебето е разчитало напълно на нея. Медикализираната ни култура наруши тази реалност. Бебетата могат да живеят и така, но не и оптимално.

Трябва да уважаваме нуждата на бебето да остане с мама и татко. Вие като бебе не бихте ли избрали най-топлото и любящо възможно място?

Акушерките и дулите носят огромната отговорност да подкрепят и защитят единното цяло майка-бебе. Акушерките могат да допринесат за осигуряване на любящ дом за бебето дори и ако родителите му не се разбират. На нас е възложено свято доверие, което е най-важната част от нашето призвание. Поради ролята ни ние имаме влияние. Това влияние може да се използва за обучение. Няколко от моите приятели обучващи акушерки ми казаха, че ако правим каквото трябва в предродилната грижа, раждането ще върви по най-гладкия възможен начин. Така че пристъпете в призванието си и не забравяйте важността на уважението към бебето.

Нека всеки учи всекиго.

___

За авторката

Джен Тритън е основател и главен редактор на списанието Midwifery Today. Тя става акушерка през 1977г. след прекрасното домашно раждане на една от дъщерите си. Мисията й е да превърне любящата акушерска грижа в норма за раждащите жени и бебетата им по целия свят. Срещнете Джен на нашите конференции по света!

Copyright © 2008 Midwifery Today, Inc. Всички права запазени. Преведено с разрешение от Midwifery Today, Issue 86, Summer 2008.
http://www.midwiferytoday.com/articles/ed_babyschoice.asp

Забележка към превода

Статиите в Midwifery Today са публикувани на английски в оригинал. Midwifery Today, Inc. не гарантира точността на преводи на техните статии на друг език, освен на английски, включително и на статии, които са публикувани на уеб страницата на Midwifery Today. За най-точната версия на тази статия винаги се позовавайте на английската версия.

Вашият коментар

Добавете вашият коментар по-долу, или trackback от вашия сайт. Можете също така да се абонирате за тези коментари чрез RSS.

Бъдете вежливи. Придържайте се към темата, без вулгарности или спам.

Може да използвате следните етикети:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Този блог е свързан с Gravatar. За да получите своята световно-призната лична картинка, моля регистрирайте се в Gravatar.