Болката по врeме на раждане – зависи от това къде раждаме

от

Може би един от най-честите страхове, свързани с раждането, е страхът от болката. Стереотипът на раждаща жена, крещяща от болка,  е залегнал много дълбоко в културата ни – показват го филми, клипчета, описва се в книги, среща се в разказите на много раждали жени.

Многобройни са и различните обезболяващи методи – от алопатичните епидурални упойки, през хомеопатични лекарства, методи за релаксация, тип дишане и пр.

Медицинските интервенции за спиране или намаляване на болката по врeме на раждане са стандартна медицинска процедура в наши дни.

Важно е акушерките и акушер-гинеколозите да познават и препоръчват различни стратегии за намаляване на болката по време на раждане. Много подходи могат да бъдат предприети за облекчаване на болката и в много страни основна отговорност на акушерка е насърчаването и използването на немедикаментозни техники за намаляване на болката.

Затова е важно да се познават и различните фактори, влияещи върху възприятието на болка.

Но от какво зависи възприятието за болка?

Болката по време раждане е комплексен феномен и зависи от физиологични, психологически, фактори на средата, културни фактори и субективното възприемане на тези фактори от раждащата жена.

Интересен и за съжелание доста пренебрегван, поне у нас, аспект е влиянието на средата.

Средата, в която раждаме, включва фактори като:  хората в обкръжението, типът вербална и невербална комуникация между тях, типът подкрепа, възприеман от жената от обкръжението, степента на непознатост и странност на средата – неща като мебелировка, оборудване, шум, светлина, температура, пространство за движение, болничните легла, монитори, вагиналните прегледи и други рутинни процедури, забраната за прием на течности, следенето на тонове, ограничения за движние и др.(1)

Редица изследвания показват, че околната среда може да повлияе на възприемането на болка при жените по време на раждане.

Околната среда може да има и положителен ефект за раждане опит на жената. Така например, според едно изследване на Heather (2) се сравнява опита на жени раждащи у дома, без усложнения, с опита на жените, които са родили в родилен дом без усложнения. Групата на домашно раждалите възприема по-малко болка от другата група, родили в родилен дом.

Кои са някои от основните фактори, които могат да повлияят на възприятието ни за болка по време на раждането?

Шум

Според едно проучване на Borquez и Wiegers.(1), стресът и тревожността могат да се повлияят от външни фактори като шум или непозната среда. Това заключение потвърждава заключенията и от други изследвания. Те открили, че излагането на шум води до страх и физиологична възбуда, което може да засили възприятието за болка.

Шумът, температурата на родилната зала, светилината и усещането, че си наблюдаван, са едни от основните фактори, които стимулират неокортекса. Бета ендорфините са едни от ендорфин- хормоните, които се освобождават от мозъка по време на стрес или болка. Ето защо, неприятни шумове може да стимулират мозъка и освобождаването на бета-ендорфини, които могат да забавят раждането чрез намаляване на окситоцин.(1)

Ограничаване на движенията

Мобилността намалява тревожността у майката и намалява родилните болки.(1)

Изследванията на Borquez и Wiegers(1) на Lugina(3) показват,  че неподвижността по време на раждането обикновено има отрицателен ефект и увеличава болката.

Възможността за движение в родилната зала спомага за по-добро чувство на контрол над ситуацията при жената, намалява необходимостта от болкоуспокояващи лекарства, и може да намали продължителността на раждането. Прекалено често, обаче, движението е ограничено поради рутинни процедури, като следене тоновете на бебето например.

Много от жените споделят желанията си за свобода на движение по време на раждането и не съществуват доказателства , че такава дейност може да бъде вредна за плода или пък за майката.

Липсата на уединение

Жените избират да родят в болниците, защото смятат, че е „безопасна среда“. В действителност раждането в повечето болници създава набор от физиологични реакции, които да се наблюдават, когато човек се чувства в опасност и незащитен. В типичнита болнична среда жените са заобиколени отвсякъде с машини, непознати хора и липса на неприкосновеност на личния живот. В болничната среда идеята че „нещата могат да се объркат във всеки един момент“ преследва жената постоянно. Тези страхове допринасят за освобождаването на хормоните на стреса, каращи жените да изпаднат в едно физиологично състояние на борба или бягство. На чисто рационално равнище жената вярва, че болницата е сигурна, защитена среда, но нейното тяло реагира по съвсем различен начин. Без значение какво казва главата, тялото получава съобщението – силно и ясно. Нейното тяло реагира на една първично, интуитивно ниво, автоматично влиза в режим борба-или-бягство и драстично променя процеса на раждането. При избора на съвременна медицинска „безопасност“, жените са стресирани физиологично, което прави и раждането по-трудно. (4)

Как може да се постигне това уединение?

Жените трябва да знаят, че неприкосновеността на личния живот и уединението, не означава да останеш сама. Уединението означава да не бъдеш прекъсван, да бъдеш подкрепян и да се чувстваш защитен и в безопасност в процеса на раждането.

Чувството на сигурност и уединение у раждащата жена може да е нарушено, ако тя чувства, че е непрекъснато наблюдавана и оценява, или чувства натиск за по-бързо раждане, защото времето напредва.

Важно е да може непознатите или излишният персонал да се държат далеч (доколкото е възможно) и страничните или излишни въпроси и прекъсвания да са сведени до минимум.

В идеалния случай, тя е заобиколена от семейството и професионалисти, които слушат, гледат, и спокойно и търпеливо я насърчават, като се уверяват, че не е нарушена неприкосновеността на личното й пространство.(4)

Заключение

Средата, в която жените раждат, може да оказва голям ефект върху страха и тревожността, а оттам – и изпитваната болка.

Затова е и важно да се идентифициране и разбират факторите на околната среда, които могат да направят раждането по-положително.

Болниците,  в лицето на акушерките и акушер-гинеколозите, могат да помогнат на жените за по-добро справяне с болката –  чрез подобряване и промяна на околната среда, осигуряване неприкосновеността на личния живот, като се избягват ненужните процедури и определянето на източниците на страх или смущение.

Библиография

1. Borquez, H.A., Wiegers, T.A. A comparison of labour and birth experiences of women delivering in a birthing centre and at home in the Netherlands. Midwifery, vol. 22, 2006, no. 4, p. 339-347.
2. Pirdel manizheh, Pirdel Leila, Perceived Environmental Stressors and Pain Perception During Labor Among Primiparous and Multiparous Women,Journal of Reproduction and infertility, OCTOBER-DECEMBER 2009; 10(3 (40)):217-223.
3. Lugina H, Mlay R, Smith H. Mobility and maternal position during childbirth in Tanzania: an explora-tory study at four government hospitals. BMC Pregnancy Childbirth. 2004;4(1):3
4. Lothian JA. Do not disturb: the importance of privacy in labor. J Perinat Educ. 2004;13(3):4-6

15 коментара »

 • Hbeeva казва:

  Нещо не ми се връзва. От една страна жената е способна, силна и всичко останало- а от друга не може да се справи с някаква си болнична обстановка. Та трябват възглавнички, панделки и ароматни свещи…

  Аз пък съм много дебелокожа. Да, кефя се на алтернативни методи за справяне с болката- и съм толкова добра в управлението на тялото си, че не ми пукаше ни от луминисцентната лампа, ни от подмятанията на санитарката. Както казва Франк Хърбърт- да видим хора ли сме или животни, може ли да си управляваме инстинктите „битка или бягство“. Да, може. И така имаме едно спокойно раждане без викове и писъци, едно понасяне на индуцирани контракции без превземки- и всичко това плод на прекрасния ми красив ум.

  С подходяща настройка и честите прегледи може да са по-малко некомфортни от процедурите по сигурността на летищата (гадове, не съм терорист, стига сте ме обарвали!!!)

 • anamar казва:

  Непонятня ми е идеята- гадно е, ама трябва( и можем) да търпим. Напомня ми за ширещето се се в последните десителетия на миналия век разбиране , че видиш ли мъжът трябва да е минал казарма, за да стане мж, а жената да роди, за да е жена( и в двата случая съпроводено с неприятни и ненужни съпътствъщи преживявания)
  Ако има опцията едно раждане да протече по най-добрия възможен начин, то аз съм за нея. А раждането не само че може да е безболезнено, то може да е едно прекрасно, вдъхновяващо, запомнящо се и изпълващо те със смисъл преживяване.

 • Hbeeva казва:

  Това за гадното не е идея, а реалност. Колкото и да е хипарско раждането, пак не е съвсем цветя и рози. Все трябва да се изтърпи някаква не безсмислена, а необходима гадост. Постъпването в болница също не се прави за спорта, за да съм истинска жена, а защото там бебето ми и аз имаме най-добър шанс за оцеляване.

  Мирише ми на двоен стандарт- значи привържениците на естественото раждане хем смятат, че трябва да е без упойка, за да се усети пълния му блясък; хем пък да си спестим максимално гадостите.

  Дразни ме и неизказаната мисъл- раждането може да е прекрасно изживяване, но само ако го направите по нашия хипи-шамански начин. Новина: раждането може да е позитивно и изграждащо изживяване, дори да е в болница, да е секцио, да е с прегледи на 15 минути, да е с епидурална упойка. Всичко е в главата и да- това значи, че сме успели да преодолеем себе си и получаваме тенекиен медал за устойчивост на характера и гъвкавост на мисленето.

  Всъщност подобни статии повече вредят, отколкото носят полза- и аз се бях начела на тази натурална пропаганда, та ми беше още по-трудно да преодолея страха си. Каква полза носи непрекъснатото повтаряне как лекарите са зли, болницата е бездушна…

  Обзалагам се, че ако едно раждане по обективни причини е протекло примерно с епидурална упойка, с епизиотомия, с монитори, но това е бил най-добрият начин, привържениците на натуралното няма да му дадат печат за одобрение, защото имат фиксирана идея какво е това „най-добро“. Или както казват войнстващите феминистки: имате избор, но гледайте да направите правилния избор.

 • abendstern казва:

  Защо мислиш, че като „привърженички на натуралното“, ние няма да дадем одобрение на едно трудно болнично раждане? Всяка жена сама избира как и къде да роди. Ние просто предоставяме информация. Друга тема е липсата на човешко отношение от персонала към родилките.
  Не може един лекар да ти каже:“ Ти си пич!“, това е неуважително към теб самата, като даряваща живот.
  При трите ми болнични раждания получих съвсем различно отношение от това в българските болници.

 • Hbeeva казва:

  О, просто паешкото ми чувство долавя позата на превъзходство и арогантност у родилите „естествено“. Напоследък се срещам често с тези хора.

  Колкото до това как разговарям с лекаря си- това са си наши отношения, преценил е, че аз няма да се обидя, все пак девет месеца ме е следил и като човек, работещ с хора, има усет за чувството за хумор на събеседника. А като забременея и тръгна да раждам, не се превръщам в пуритан, оставам си същия човек със същото чувство за хумор. Тази част от характера ми по никакъв начин не отнема от преживяването ми като даряваща живот.

 • Gaia казва:

  Hbeeva, не разбирам с какво група жени които искат нещо различно от теб за собствените си (не тези на други жени) раждания застрашават по какъвто и било начин твоето желание да ‘понасяш’ раждането каквото и както е поднесено? Освен ако не мислиш че всички са или трябва да са точно като теб, със същите мечти, ценностни системи, сили и/или недостатъци…

 • елхичка казва:

  Всеки сам си следва пътеката и собствените убеждения. Та, това е само информация и тя по-никакъв начин не спира жените да раждат там, където според тях ще е най-добре (друг е въпросът, че българската жена е много ограничена в законния си избор, а и поради ред причини гледа безкрайно праволинейно по въпроса къде и как да се ражда). Разбира се, че щом жената си иска болнично раждене и всичките прегледи, така да е. Никой няма да я спре, дори напротив. И където се вика, другите, които не желаят раждане в болнична среда, да му берат гайлето. Именно за тях е важен всеки ред информация и напътствия по въпроса.

 • Hbeeva казва:

  Тази група жени ще се изсипят по болниците, ще постигнат някои добри промени, но в много случаи само ще ядосат персонала и после следващия набор родилки пак ще слуша колко не обичаме лигли с изисквания.

  Второ, ще има пропаганда в БГ-Мама кое раждане е добро, някои жени ще изпаднат в депресия, щото нещата не са станали по техния начин. Много жени ще се фиксират за идеята как трябва да протече раждането и после ще се ошашкат. В момента текат такива теми- трябваше ли да е секцио, не трябваше ли…

  Смятам, че идеите на движението за хипи-раждане не минават без последствия и понеже интернет е отворен форум, давам и друга гледна точка.

  Подобно на други дискусии, и тук не се възприема правилно качеството „толерантност“. Аз толерирам идеите, но до момента, в който не ми пречат и не усещам, че пречат на другите. Толерирам означава- понасям кротко, без задължително да възприемам и доста вероятно придружено с цъкане с език и възмутено клатене на глава. Само такава реакция имам за лудите жени, които смятат ваксините за хилядократно по-голям риск за детето, отколкото домашното раждане.

  Идеологията е силно нещо- използвайте я внимателно, избрали сте експлозивна тема…

 • Gaia казва:

  Ако персонала си изкарва всекидневните неволи на невинни родилки това е толкова вина на жената в другата стая която не желае тяхната ръка във вагината си или иглите им по вените си колкото на полицаят който им е дал глоба за неправилно паркиране преди да дойдат на работа.

  Ако една жена е недоволна и се чувства депресирана от това как е протекло раждането и, това може да е само камък в градината на тези които са се грижили за нея по време на процеса – явно не са се интересували от нейните виждания, от нейните чувства и желания, никой не я е информирал за различните опции и най-важното, никой не и е дал думата и избора който и се полага по закон, ако не по чисто етични съображения.

  Информация за раждането не виждам как може да е заплашваща освен ако тази ‘пропаганда’, както вие я наричате, цели да премахне правата на жените да раждат както те считат за добре. Това никога не е било целта на тези които желаят да раждат естествено.

  Вашата гледна точка и подход към раждането държи монопола в информационното и медицинско поле. Това което предлага Родилница е всъшност другата гледна точка. Кой какво прави с нея си е техен избор и за разлика от вас аз не мисля че жените са стадо овце които следват сляпо каквото им попадне пред очите. Те са напълно способни да решат дали това което намират им пасва или не. И е още по далеч от моето мислене, че който и било друг би трябвало да преценява до каква информация те трябва да имат достъп или не.

  Не виждам нищо под разбиране експлозивно в това една жена да е информирана и да има изисквания относно това което се случва и върши над нейното тяло. За съжаление, както казвате, идеята не е толкова приемлива за много хора.

 • Вери казва:

  „Само такава реакция имам за лудите жени, които смятат ваксините за хилядократно по-голям риск за детето, отколкото домашното раждане.“

  Оказах се права. :))))))))))

 • Violetblue казва:

  Hbeeva,
  Моля те да спреш да използваш думата „хипи“ за всичко, с което не си съгласна!!!
  И…колкото и да се въздържах до сега…не знам дали ще раждаш дете, но ти пожелавам:
  1. Да те закърпят, както закърпиха мен, тъй че всичко да ти изтича от’дето си иска.
  2. Поне 3 години да не можеш да правиш никакъв секс. И пак да те оперират, за да те оправят, ако въобще те оправят.
  3. Детето и на 3 години да има синина на дупето от натискането на „училия“ доктор и др.подобни.
  4. На 5 месеца малкото ти бебче да се задуши в ръц ете ти 2 часа след поредна ваксинация.
  Няма нужда да обясняваш как всеки си избира докторът. Ти си си избрала най-добрия според теб доктор/и. Нека да ти се случат тези работи, пък да видим каква файда ще имаш от твоя избор.

Вашият коментар

Добавете вашият коментар по-долу, или trackback от вашия сайт. Можете също така да се абонирате за тези коментари чрез RSS.

Бъдете вежливи. Придържайте се към темата, без вулгарности или спам.

Може да използвате следните етикети:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Този блог е свързан с Gravatar. За да получите своята световно-призната лична картинка, моля регистрирайте се в Gravatar.