Превенция и справяне с разкъсванията при раждане

Представяме ви на кратко информацията по темата, която се обсъжда на срещата на групата за Информация и подкрепа на домашното раждане в България през Май 2010 г.

Как можем да избегнем разкъсванията?

Хранене на бременната

Препоръчва се бременната да яде добра и качествена храна през време на бременността, включително много тъмнозелени зеленчуци, пълнозърнести храни, избягване на рафинираните и силно преработени храни – това допринася за добрата еластичност на тъканите.

Движение и физическа активност

Добрата физическа форма също поддържа тъканите еластични и добре кръвоснабдени – не е нужно човек да се пресилва, важното е да не се залежава излишно. Има много варианти за упражнения за бременни, но и всекидневните разходки в парка могат да бъдат достатъчни.

Упражненията на Кегел

Помагат за по-добра чувствителност и контрол на влагалищните мускули – могат да се правят винаги и по всяко време, включително от 24 час след раждането за по-бързо възстановяване.

Най-напред трябва да се научите да “разпознавате” мускулите на тазовото дъно – това са мускулите, които спират струята урина по време на уриниране. Можете да усетите мускулите и като пъхнете пръста си във влагалището.

Самото упражнение се състои в свиване на тези мускули за около 10 секунди и след това отпускане за също толкова време. Правете максималния за вас брой повторения няколко пъти дневно.

По-отчетливи резултати с наблюдават след 12 седмици. Упражненията са лесни и не изискват специални техники и умения. Необходимо е да се научите да свивате и отпускате тези мускули. За да проверите дали правите ефективно Кегел, можете да направите следния опит – докато уринирате стегнете мускула на уретрата, без да притискате бедрата едно към друго. Ако уринирането спре, това означава че можете да се справите с това упражнение.

Правете Кегел по няколко пъти на ден. Когато мускулите заякнат, можете да увеличите дължината и честотата на упражненията – до 8-10 пъти на ден. Гимнастиката на Кегел може да се прави, където и когато ви е удобно.

Масажи на перинеума (след 34-36 г.с.)

Помагат за подобряване на чувствителността и контрола на усещанията в тази област, дават възможност на жената да се научи как да отпуска мускулите на перинеума въпреки напрежението, което пък е много важно за избягване на разкъсвания.

Не е нужно да се започва по отрано от посочените седмици. През бременността наред с другите промени в тялото, лигавицата на влагалището се нагъва, увеличавайки така площта си. Защото логично, ако тъканите не са супер-еластични (или с увеличена площ) трудно ще мине нещо с диаметър 10 см през тръба с капацитет 5-6-7 см.

Преди да започнете масажа, измийте добре ръцете си. Намажете мястото, където ще масажирате с подходящо масло (сусамово, кокосово, от пшеничен зародиш и т.н.), след което вкарайте палеца си във влагалището на около 2-3 сантиметра от входа му. Започнете да масажирате като си помагате с показалеца, който остава отвън. Правят се нежни кръгови движения, като леко се опъва задната страна на влагалището отвътре навън. Масажирайте 1-2 минути, направете кратка пауза и масажирайте още една-две минути. Повтаряйте масажа всеки ден като правите по няколко серии.

Ако имате епизиотомия или предишни разкъсвания, обърнете им по-специално внимание.

Когато прави масажите жената може да експериментира като заема различни пози за да установи в коя поза перинеума й е най-отпуснат.

ВНИМАНИЕ: Масажът е забранен при възпаления или инфекции (херпеси) в областта на влагалището!

Ненапъване и моделиране на прекалено силни напъни по време на втора фаза по време на раждането

Колко силен е напъна и дали има нужда да се одържа е индивидуално усещане и майката следва да се води по себе си. За намаляването на натиска върху шийката и перинеума помагат полегналите настрани пози или навеждане напред при поза на 4 крака.

Компреси

Много добър начин за отпускане на перинеума са топлите компреси за перинеум по време на раждането. Също така раждането във вода (вана, басейн за раждане).

Дишане и вокализиране

Отпускането на гърлото чрез издаването на дълбоки гърлени звуци (идват си естествено) води до отпускане на перинеума. Задържането на въздух създава натиск върху диафрагмата, усилвайки напъна, но и свивайки мускулите на перинеума, което увеличава риска от разкъсване.

Масаж между средния и безименния пръст по Су-Джок

Погледни дланта си. Направи следното съответствие. Палецът отговаря на главата, дланта – на тялото, малкият пръст и показалецът – на ръцете, а средният и безименният – на краката. Загледай се как прилича на човече.

Мястото, което отговаря на влагалището е между краката, значи между средния и безименния пръст. Когато искате да се отпусне, може да масажирате там или да оцветите мястото в червено. А, ако има разкъсване и искате да зарасне, го оцветявате в зелено. Оцветява се с каквото имате под ръка – молив, флумастер, грим. Няма значение на коя ръка се прави.

Масажа между пръстите го правете бавно и с чувство за отпускане. Не стискайте докато посинее или заболи за по-бърз ефект. Не забравяйте все пак какво масажирате (нищо че не е директно, а е на ръката).

Рецепти за заздравяване на разкъсвания, рани от епизиотомия, изхвърляне на заседнали части от плацентата

Промивки и компреси

2-3 с.л. от от невен се заливат с 250 мл. гореща вода  и се слага да ври за около 1 мин., след което се оставя да кисне и се охлади до телесна температура. След прецеждането се напоява с памуче и се поставя на мястото на разкъсването или епизиотомията. Компресът се сменя през 2-3 часа.

За миене на раната може да се използва и отвара от лайка, приготвена по същия начин като отварата от невен.

Отварата от смрадлика е друг ценен помощник. Опасното при нея е, че има много силно свиващо действие и ако разкъсването или раните са дълбоки, може да предизвика затваряне на раната отгоре, а тя да продължи „да работи“ вътре. Затова, ако поражението е дълбоко, първите няколко дена се мийте с отвара от лайка или правете компреси с лайка и чак след няколко дни използвайте смрадлика.

Зехтин и цвят от невен или жълт кантарион

Напълнете един буркан с цвят от невен без да го тъпчете много. Залейте съдържанието със зехтин докато се покрие и дръжте 40 дена на слънце с не плътно затворена капачка, за да може да диша. След това пресипете зехтина и мажете където има нужда. Действието му е като промивките с невен. Същото може да се направи и с жълт кантарион.

Зехтинът, като всяка мазнина, гранясва с времето, затова е добре да държите по-голямото количество (може и без да му вадите цвета) в хладилник и да си отсипвате в друго по-малко бурканче за ежедневна употреба, което се държи на стайна температура.

Ако искате да стане на мехлем купувате пчелен восък от пазара стопляте на водна баня и добавяте от зехтина докато получите гъстота, която желаете.

При засядане на части от плацентата

Може да се изяде част от вече излязлата плацента.

Кислородна вода

С нея може директно да се промива раната. Ако ви щипе много, може да използвате сешоар, който духа студено или да разредите кислородната вода. Разреждането се прави по следния начин: напълнете до половината една чаша за кафе с кислородна вода, а останалата половина с преварена или дестилирана вода от аптеката (може и още по-разредена, ако се налага).

3 коментара »

  • Цвета Христова казва:

    Много полезни и конкретни съвети, благодаря.

  • […] Ако искате да стане на мехлем купу­вате пчелен восък от пазара стоп­ляте на водна баня и доба­вяте от зех­тина докато полу­чите гъс­тота, която желаете.“ Източник: Родилница […]

  • Ивелина казва:

    Да изядем част от плацентата, ако една част от нея е заседнала???

Вашият коментар

Добавете вашият коментар по-долу, или trackback от вашия сайт. Можете също така да се абонирате за тези коментари чрез RSS.

Бъдете вежливи. Придържайте се към темата, без вулгарности или спам.

Може да използвате следните етикети:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Този блог е свързан с Gravatar. За да получите своята световно-призната лична картинка, моля регистрирайте се в Gravatar.