Застрашаването на свободния достъп до медицинска помощ и лекарската тайна

Тези дни за пореден път жена, потърсила медицинска помощ след раждане протекло в дома и, е била подложена на нападки и натиск от страна на болницата, към която се е обрънала. Лична здравна информация за нея и детето и е била препратена към медиите в нарушене на правата и на пациент. Обезпокоени от зараждаща се тенденция за дискриминация и грубо отношение към жените, потърсили медицинска помощ, пишем следното отоворено писмо.

Притесняваме се, че продължаващите нападки към жени, решили да родят вкъщи, както и изнасянето на лични данни от страна на медицинския персонал, ще обезкуражи още повече жени да потърсят медицинска помощ, когато им е нужна. Това ще възпрепятства правото на всяка жена на достъп до спешна медицинска помощ.

Според Закона за здравето всеки български гражданин има право на достъпна медицинска помощ. Правото на достъпна медицинска помощ се осъществява при прилагане на следните принципи: 1) своевременност, достатъчност и качество на медицинската помощ; 2) равнопоставеност при оказване на медицинска помощ с приоритет за деца, бременни и майки на деца до 1 година; и 3) зачитане правата на пациента. Закон за здравето чл. 81, ал. 1 и ал. 2, точки 1,2, и 4.

Правата на пациента са подробно описани в чл. 81 от Закона за здравето и включват: 1) зачитане на гражданските, политическите, икономическите, социалните, културните и религиозните му права; 2) достъпна и качествена здравна помощ; 3) защита на данните, отнасящи се до неговото здравословно състояние.

Защита на данните на пациента, или така наречената лекарска тайна, е основен принцип в медицинската етика и основа на взаимоотношенията между лекар и пациент. Никой не търси медицинска помощ със съзнанието, че след това проблемите му ще бъдат изнесени пред медиите, а адресът му споделен с журналисти. Този принцип е кодифициран и в чл. 28в от Закона за здравето: „Медицинските специалисти и служители в лечебните заведения нямат право да разгласяват информация за пациента, която е получена при изпълнение на служебните им задължения.” Член 220 от същия закон предвижда съответните наказания за всяко длъжностно лице, което предостави неправомерно здравна информация на трети лица. Глобите са от 500 до 1500 лв, а при повторно нарушение от 2000 до 6000 лева.

Неспазването на принципа на лекарската тайна води до нарушаване на доверието на пациента към лекаря и медицинската институция, компрометира лечението, защото пациентът може вече да не е склонен да споделя всичко с лекаря си, от страх след това да не го прочете във вестника, а за някои пациенти води до нежелание да търсят медицинска помощ, дори и когато имат спешна нужда от това. Това води до ефективно нарушаване на правото на достъп до медицинска помощ, основно човешко право, отразено в Закона за здравето.

Опасяваме се, че това неспазване на лекарската тайна от страна на медицинските специалисти ще доведе до все по-голямо нежелание на майките, избрали да родят вкъщи, да потърсят медицинска помощ, в случай че се нуждаят от това. Правилният подход е да се регламентира оказването на акушерска помощ при планирано домашно раждане, за да могат жените да имат достъп до медицинска помощ, независимо къде решат да родят. Такава регламентация се подкрепя и от международните съсловни организации на акушерките и акушер-гинеколозите. За пример вижте прессъобщението от ICM (Международната конфедерация на акушерките) и FIGO (Международната федерация по акушерство и гинекология) по темата.
http://www.rodilnitza.com/blog/birth/press_release_icm_figo/

 

5 коментара »

 • Лина казва:

  Здравейте.Мисля,че много точно сте описали проблема.Надявам се да има кой да чуе,защото аз също съм една от желаещите за раждане в къщи.Причините са мои лични.

 • Дневникът на мама казва:

  Здравейте,
  Пуснахме информация за вашето отворено писмо в Дневникът на мама. Можете да го видите тук: http://www.namama.bg/article-pravata-na-pacienta-vazhat-i-za-zhenite/110
  Поздрави
  Чайка Христова

 • Gaia казва:

  Благодарим Ви, Чайка Христова.

 • Цвета Христова казва:

  Много точно казано. Наистина вероятността за нападки от страна на медицинският персонал и подаването на информация на медиите би ме накарало сериозно да се замисля дали да потърся спешна помощ. Благодаря ви за добре аргументираното правно становище.

 • Цвета Христова казва:

  Много добре аргументирано – както от психологическа, така и от законова гл.т. становище. Благодаря ви. Надявам се скоро да се регламентира аисистираното домашно раждане, а с това и спешната помощ в тези случай.

Вашият коментар

Добавете вашият коментар по-долу, или trackback от вашия сайт. Можете също така да се абонирате за тези коментари чрез RSS.

Бъдете вежливи. Придържайте се към темата, без вулгарности или спам.

Може да използвате следните етикети:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Този блог е свързан с Gravatar. За да получите своята световно-призната лична картинка, моля регистрирайте се в Gravatar.