Увита пъпна връв

Някои важни моменти, свързани с увитата пъпна връв:

 • Докато е в утробата ви , бебето ви не диша.

За това, да има нещо около врата му е различно от това вие да имате нещо увито около врата ви! Бебето в утробата ви живее чрез различни физиологични процеси.

 • Когато майките са здрави… пъпната връв е много здрава, издръжлива и гъвкава.

Вашето бебе има множество защитни механизми. Вътре в пъпната връв има нещо, наречено „Желе на Уортън“. Това желе е бяло и много плътно. Ако сте здрава, пъпната във на бебето ви ще има доста от това „желе“, което пречи на връвта да се затегне на стегнат възел. Още една причина храненето ви да е от особена важност!

 • Увитата пъпна връв рядко е сериозен проблем.

Спомнете си, че дъното на вашата матка (фундусът) е точно зад бебето ви и го тласка напред, докато го раждате.
Какво означава това? Това значи, че плацентата и пъпната връв на бебето го следват в процеса на раждането му. Не става въпрос бебето да си опъва връвта, докато се ражда. Ако бебето има къса, опъната връв, родилният процес ще се бави.

Например, контракциите ви ще са по-нарядко, отколкото бихте очаквали, макар че сигурно ще са достатъчно силни, да разтворят шийката. Може да има и забавяния в сърдечния ритъм на бебето, които обикновено не са проблем.

 • В повечето случаи няма нужда от развиване на пъпната връв от врата на бебето, докато то се ражда.

Ако има стегната пъпна връв, вашият помощник трябва да придържа главата на бебето близо до тялото ви и по този начин да позволи на телцето му да се извърти навън и да се развие.
Прерязването на пъпната връв, преди тялото на бебето да е излязло, успешно го „задушава“, защото му прекъсва притока на кислород. Ако това не може да се избегне, ще ви накарат да напъвате веднага. Вашето бебе може да има трудност да започне да диша, но обикновено акушерките при домашно раждане се справят с това. Помнете – бебетата са доста издръжливи.

Проверката за увита пъпна връв, докато се ражда главата може да е болезнена за вас и напълно излишна. Развиването на бебето след раждането, докато се държи близо до тялото на майката, е доста по-лесно.

 • Бебетата, които са активни в утробата обикновено имат по-дълга връв. По този начин „разпъването“ на връвта улеснява движението на активните бебета.
 • Увитата пъпна връв означава, че няма да имате изпадане на връвта, което е спешен случай, изискващ цезарово сечение.


Изследване

В продължение на 10 години от 1986 до 1996 е набирана информация, която да отговори на някои въпроси, касаещи пъпната връв. Въпросите са били следните:

 1. Колко чести са случаите на увита пъпна връв?
 2. По-често ли е оперативното раждане в случаите на увита пъпна връв?
 3. Причинява ли фетален дистрес увитата пъпна връв? Ако да, увеличава ли заболеваемостта или смъртността при новородените?

Данните за това проучване са събирани от три различни източника:

 • Данни за бременността: Събирани са данните от женските консултации и включват възраст, раса, поредност на бременността, тегло преди бременността, качени килограми по време на бременността и предишна лична и гинекологична история.
 • Данни за раждането: Това е информация за гестационната седмица, начина на раждане, присъствието на мекониум в околоплодните води, рутинно наблюдение на сърдечния ритъм на плода, наличието на увита пъпна връв, както и други усложнения, възникнали в процеса на раждането.
 • Данни за новороденото: Информация за пола, рожденото тегло, точки по скалата на Апгар, сърдечни аномалии и протичане на периода след раждането.

Разгледани са 765 раждания, от които 706 са проучени. Тези 59 са изключени от изследването поради липса на точни записи за тях. Информацията или за майката или за бебето не е била пълна.

При 167 раждания е имало увита пъпна връв – 23.65% – или малко по-малко от четвърт от всички раждания. От тях са отпаднали 16 раждания, при които е имало други усложнения.
Останалите 523 раждания, при които не е имало увита пъпна връв са служили за контролна група.

Някои определения

Увита пъпна връв, която е „хлабава“ може лесно да бъде развита, преди раждането на тялото на детето.

Когато се налага да се завърже и пререже преди раждането на тялото, увитата пъпна връв се нарича „стегната“.

Феталният дистрес се определя като наличие на брадикардия (забавен сърдечен ритъм) или промяна или късни забавяния в сърдечния ритъм, засечени от електронния фетален сърдечен монитор.

Резултати

 • 23.7% от всички раждания са протекли при някаква степен на увита пъпна връв
 • една намотка е имало при 21.7% от ражданията
 • две намотки е имало при 1.7% от ражданията
 • три намотки е имало при 0.3% от ражданията
 • От 167те увити пъпни върви:
 • 43 броя – 25.7% са били хлабави
 • 38 броя – 22.8% са били стегнати
 • в останалите 86 случая не е отбелязано колко стегната е била пъпната връв
 • Най-трудният случай е бил на новородено момченце с трикратно увита пъпна връв и истински възел на нея. Той е показал Апгар от 7 и 9 точки.

Няма статистическа разлика между майките от групата с увита пъпна връв и контролната група. Съответно няма значима разлика между точките Апгар на двете групи, макар че бебетата, родени с увита пъпна връв като цяло имат малко по-нисък Апгар на първата минута.

Заключения

Честотата на увита пъпна връв, открита при това проучване е подобна на откритията на други подобни изследвания. Изглежда, че пъпната връв е увита при 12.6% до 33.3% от ражданията, тоест е доста често явление.

Това изследване на открива увеличение в механично подпомогнатите раждания – форцепс, вакуум или цезарово сечение, което да е предизвикано от увита пъпна връв.

Установено е, че увитата пъпна връв не увеличава смъртността при новородените. Увиването й около врата е рядка причина за смърт след раждането. Неонаталната смъртност е около 1%, независимо дали има увита пъпна връв или не.

Все пак има едно интересно откритие, направено при това изследване: че децата, родени с увита пъпна връв, тежат по-малко от тези от контролната група.

6 коментара »

 • rayna85 казва:

  Много полезна и интересна статия.

 • Gabriella казва:

  Далечната 1983г. моята майка ражда първото си дете с увита няколко пъти пъпна връв.Отделно няма разкритие, а водите са изтекли вече.Натискат я да ражда.Резултат – бебето се ражда, но не може да си поеме въздух.Започват реанимация, спасяват го, но има разни увреждания вследствие на затягането на връвта при раждането.Започва да получава гърчове.Умира след 1 седмица.
  След това се раждам аз, задължително секцио – отново намотана пъпна връв.5 години по-късно се ражда другата ми сестра, пак секцио – отново силно намотана пъпна връв….

 • jasmina казва:

  Беше ми много интересно да прочета това ……

 • Виолета казва:

  Увиването на пъпната връв може ли да я направи по-малко пропусклива и да доведе до „задушаване“ на плода?

 • банка за стволови клетки казва:

  Да станеш майка е може би най трудното нещо, което жената прави на този свят.С месеци носи в себе си живот, грижи се за него и накрая идва и трудното раждане, където с едно секундно увиване на пъпната връв може да коства всичко. Поздравления за лекарите, които решават да се занимават именно в този отдел.Статията ви е много интересна, дано всяка жена ражда леко и без някакви проблеми.

 • Jhonel казва:

  I’m not quite sure how to say this; you made it exeltmery easy for me!

Вашият коментар

Добавете вашият коментар по-долу, или trackback от вашия сайт. Можете също така да се абонирате за тези коментари чрез RSS.

Бъдете вежливи. Придържайте се към темата, без вулгарности или спам.

Може да използвате следните етикети:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Този блог е свързан с Gravatar. За да получите своята световно-призната лична картинка, моля регистрирайте се в Gravatar.