Прессъобщение от Международната федерация по акушерство и гинекология и Международната конфедерация на акушерките

Международна конфедерация на акушерките
Международна федерация по акушерство и гинекология

Призив към Европейския съюз да уважи ангажимента си към основните човешки права на жените и да преустанови, в европейските страни в които то съществува, криминализирането на акушерството.

Коментирайки изпращането в затвор на унгарска акушерка-гинеколог, Франсис Дай-Стирк, президент на Международната конфедерация на акушерките (МКА) и проф. Гамал И. Серур, президент на Международната федерация по акушерство и гинекология (ФИГО) заявиха:

МКА и ФИГО се присъединяват към колеги и други групи от целия свят, изразявайки нашите тревога и загриженост по отношение на прекомерно тежката присъда на д-р Агнеш Гереб.

Ситуацията, която е назряла в Унгария и други държави в Европейския съюз, е в нарушение на основното човешко право на всяка жена да избере как и къде да роди. През декември 2010 г., потвърдено през март 2011 г., Европейският съд по правата на човека установи, че унгарското законодателството, което под заплаха от наказателна отговорност обезкуражава медицински лица да асистират на жени, избрали да родят в дома си, „представлява пречка пред упражняването на правото на уважение към личния живот на бъдещите майки“ (Терновски срещу Унгария, параграф 22). Съдът съответно установи, че Унгария нарушава правата на жените, гарантирани им от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи.

МКА и ФИГО подкрепят правото на всяка бременна жена да има достъп до акушерска грижа за себе си и своето бебе.

Има силни доказателства, че извънболничното раждане, асистирано от регистрирана акушерка, е сигурен и предпочитан избор за много майки. На жените не бива да бъде отказван този избор заради липсата на адекватна позволяваща регулаторна рамка, която да дава възможност на акушерките да практикуват професията си на всяко място, на което жените изберат да раждат.

Част от трудностите в Унгария и други европейски страни очевидно произлизат от неадекватна правна и регулаторна рамка за акушерките да практикуват извън болница. МКА и ФИГО желаят да работят с всяка страна, за да подпомогнат разработването и въвеждането на подходящ регулаторен механизъм в съответствие с утвърдените международни стандарти и компетенции. Регулация на ниво Европейски съюз би узаконила работата на надлежно регистрирани акушерки както в болнична, така и в извънболнична среда, в съответствие с човешките права на жените, признати от Европейския съд по правата на човека.

МКА и ФИГО призовават властите в Унгария и другите европейски държави, за които това се отнася, спешно да се заемат с въпросите за спазването на човешките права на жените. Призоваваме също Европейския съюз да уважи ангажимента си към основните човешки права на жените и да преустанови, в европейските страни в които то съществува, криминализирането на акушерството.

/край
6 март 2012 г.

Източник:  http://www.figo.org/files/figo-corp/120306%20ICM%20FIGO%20statement.pdf

1 коментар »

Вашият коментар

Добавете вашият коментар по-долу, или trackback от вашия сайт. Можете също така да се абонирате за тези коментари чрез RSS.

Бъдете вежливи. Придържайте се към темата, без вулгарности или спам.

Може да използвате следните етикети:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Този блог е свързан с Gravatar. За да получите своята световно-призната лична картинка, моля регистрирайте се в Gravatar.