Ще мога ли да родя у дома?

Такъв въпрос зададе потребителката verute във форума rodi_doma и предизвика голямо обсъждане, темата стана една от най-посещаваните… Бъдещата майка попита:

„Знаете ли, като чета „Домашний ребёнок” и съответните родилни общности, оставам с впечатлението, че у дома раждат … как да го кажа по-точно… жени, които се занимават с йога. Гмуркат се в дупки в леда. Катерят се по скали. В краен случай – тези, които карат велосипед… И задължително вегетарианки! Общо взето, жени с активен начин на живот! Моля изброените да не се обиждат :), аз леко ви завиждам, но: за последен път спортувах …ъъ…, някъде в 5 клас. След това ме освобождаваха от час заради късогледство. Аз съм просто мързелива, съвсем обикновена жена, активният начин на живот не е за мен. Не мога да си пипна с пръсти палците на краката, примерно. Е, имах някаква физическа активност – носих в слинг 10-килограмово бебе, но слингът е прибран вече в шкафа и рядко нося детето си.

Храня се съвсем неправилно, само избягвам консерванти и други подобни, не ям полуфабрикати. За сметка на това ям много месо и обожавам всичко мазно, въглехидратно и неполезно.
Защо ви пиша всичко това? Ще мога ли въобще да родя у дома??? Някой като мен да е раждал успешно в къщи? Родих сина си в родилния дом, лежейки по гръб, относително самостоятелно (без епидурална упойка и стимулиране)”.

Помолихме за отговор участниците в международната конференция „Раждане с любов – право на всеки човек”, която ще се проведе от 9 до 13 юни 2010 в Москва.

Michel OdentМишел Оден (Michel Odent), лекар-акушер, доктор по медицина, основател на Научно-изследователския център за първично здраве (Primal Health Research Center):
„Първото ви хубаво раждане показва, че обикновените жени обичайно раждат така лесно, както и тези, които фанатично се придържат към някакви идеи”.
Jan TrittenЖан Тритен (Jan Tritten), акушерка, главен редактор на списание „Midwifery Today“:
„Разбира се, че можете да родите детето си в къщи! Постарайте се да се храните по-добре и щом искате, яжте месо. Съвсем не е задължително да бъдете супержена!”
Наоли Винавер (Naolí Vinaver), професионална сертифицирана акушерка. От над 20 години практикува методите на традиционното мексиканско акушерство и акушира раждания в басейн:
„Щом сте успели да родите в болница, раждането у дома ще ви се стори много по-лесно! Да раждат умеят всички жени, не само тези, които практикуват йога и вегетарианство.
Щом можете да дишате, щом можете да ходите, можете да седнете и да станете, щом можете да се смеете, да правите любов и да готвите храна за семейството и приятелите си, то разбира се, можете и да родите в къщи!
Раждането е част от живота, един от най-възхитителните му моменти, който е добре да споделиш с роднини и близки.
Ще бъде прекрасно!
Аз помагам при раждания на жени от селските райони на Мексико. Те нямат пари и възможности да купуват продуктите, които се смятат за задължителни за бременните и все пак раждат прекрасно, без усложнения и кръвотечения и се справят с кърменето на бебетата направо отлично.
Можете да го направите! Въобще не се съмнявайте!”
Енеида Спрадлин-Рамос, акушерка, специалист по мануална терапия, кърмене и естествени подходи към възпитанието на децата. Ръководи програмите за обучение на акушерките от организацията International Center for Traditional Childbearing (ICTC):
„Чудесно е, че сте успели да родите своето дете без стимулиране и обезболяване. Независимо от начина на хранене и недостатъчните упражнения, вие сте здрава, както и много други бременни тук! Можете да родите детето си у дома, особено ако ви помага професионална акушерка. Щастливо раждане!”
Гейл Харт, професионална сертифицирана акушерка, дълги години акушира на домашни и болнични раждания:
„Винаги казвам на жените, че телата им са замислени и направени да могат да износват и раждат деца! Ако жената не страда от сериозно заболяване, тя е достатъчно здрава, за да роди вкъщи. Като акушерка мога да кажа, че съм помагала на много обикновени жени (като мен), които не се занимават редовно със спорт, имат си излишни килограми и разбира се, биха могли да ядат малко повече зеленчуци и по-малко сладкиши. Общо взето, щом тялото ви може да създаде дете, то е способно и да го изкара на бял свят. Няма значение, къде сте решили да го направите – в къщи, в болницата или в хамбара!”
Марина Дадашева-Драун, акушерка, специалист по източни оздравителни практики, ученичка на даоския майстор Мантек Чиа. Майка на 12 деца:
„Скъпа майко, браво на теб! Нужен е кураж, за да оцениш себе си, а освен това и да го напишеш. Много си измислят, правят си илюзии. Ти вече си родила бебе без рутинните намеси и правиш много (например, четеш „Домашно бебе”, носила си детето си в слинг, не употребяваш консерванти). Аз започнах работата си като домашна акушерка с бременни и семейства с усложнения (необичайно предлежание, вагинално раждане след цезарово сечение, чупени тазобедрени кости, близнаци), а сега помагам да се раждат деца в двойни и тройни мехури, често с ципите, преносени и недоносени, понякога с наследствени проблеми.
И винаги всичко започва с осъзнаване и работоспособност, а завършва с раждането на чудесни бебета и продължава с активните занимания с тях и с плуване.
Моите родилки (и техните приятели) разсъждават така – ако всички тези жени с усложнени бременности са могли, то и ние също ще се подготвим и ще го направим! В Русия, особено в Москва е по-лесно да се роди в къщи, има много опитни родители и акушерки и енергията тук е правилна.
Семейството ми живя 6 години във Върмонт и ми се налагаше често (което не беше характерно за Русия) да уговарям майки с абсолютно неатлетично телосложение да променят начина си на живот заради здравето на децата (като правило, в семейството вече имаше болни деца, на които съпругът ми правеше рехабилитация в басейн) и да родят у дома.
Правихме това и в Америка, и в Канада, и в Австралия, и в Англия. Руската жена има по-подвижен манталитет, вероятно защото животът й не е толкова комфортен. Моят немалък опит сочи, че рускините раждат най-добре, защото умеят да работят.
А основните мечти на майките от цял свят – това са здравето и радостното детство на децата им. Именно по тази причина може да се променят навици и да се преразглеждат ценности, понякога само месец преди раждането може да се вземете в ръце и да се подготвите.
Желая ти оптимизъм, драга сънародничке, и прекрасно раждане!”
Наталия Котлар, акушерка, психолог, педагог, от над 17 години подготовя беременни семейства за меки, естествени раждания. Майка на 5 деца. Акуширала е на повече от 700 водни раждания:
„Ако човек има силно желание, може да полети и към звездите. Само да има желание. И така: курс за родилна подготовка (3 месеца), специална гимнастика за бременни (като се има предвид мързела, се изисква особено внимание от инструктора), плуване в група от бъдещи майки, психологическа подготовка за важното събитие. Нали искате раждането да мине максимално добре за вас, а най-вече детето да се роди леко и да е здраво?!”
Анна Титова, акушерка. Завършила Ростовския медицински университет (факултет висш сестрински), в момента се преквалифицира за акушерка (през юни ще се дипломира):
„Буквално преди няколко дни имах бременна с първото си дете жена, която прилича на героинята от писмото. Много се зарадвах, когато ми казаха, че искат лотусово раждане. Но тръгнаха не много добри води и ме повикаха. Честно да си кажа, не обичам пълни родилки. И работата дори не е в спорта. Просто излишното тегло не е само отвън, а и отвътре. И понякога е допълнително препятствие за преминаването на бебето. Нашето раждане завърши благополучно, макар че се наложи да се положат доста усилия. Хубавото раждане трябва да се заработи чрез физическа, психологическа и духовна подготовка. Ние ядем, за да живеем, а не обратното. Чревоугодието се счита за основен грях. И аз понякога ям месо, обичам сладкото, но за всичко трябва да има мярка. Жената безусловно има всички шансове да роди у дома, щом е успяла да роди бебе без намеси.
Желая й да промени храненето си, което ще е от полза не само за здравето й, но и за всички членове на семейството.”
Юлия Шелепина, психолог, специалист по естествено раждане, съучредител на организация „Раждане”, майка на 5 деца, от които четири родени у дома:
„Интересна позиция… Много ми се иска да попитам момичето: а защо ви е въобще домашно раждане?
Принципно можете да родите у дома – преди всички са раждали така без да се замислят. Сега имаме избор… Работата не е в начина на живот и в храненето и дори (о, ужас!) в катеренето по скали. Домашното раждане е осъзната необходимост, когато по друг начин просто не можеш. Не си представяш… Ако нагласата ви е такава – ще се получи. Ако е само заради любопитството – не знам – струва ли си? Това не е скок с парашут или гмуркане в Червено море. Това не се прави заради адреналина! И не е услуга по каталог. Раждането ще промени целия ви живот.
Всъщност, ако някой иска да роди в къщи, той просто го прави и не търси нито съвет, нито разрешение. Просто го прави и толкоз. За 15 години работа в тази област не съм акуширала на нито една катерачка, нито една парашутистка и пр. (и аз в това число…) Всички бяха жени, не особено спортуващи и не зациклени на правилен начин на живот, с изключение на една-две.”
Олга Верба – лекар, практикува йога от 11 години.
Изучавала е будистките и индуистките ведически писания и практики, като при това винаги е оставала поклонничка на славянското духовно наследство. Майка на две деца, родени у дома. В момента е преподавател по пренатална йога в център „Прана” и води семинари „Майчина йога”:

„Добър ден!
От писмото ви правя извод, че сте много издръжлива жена – да носиш 10-килограмово дете в слинг не е шега работа. 🙂 Самата аз съм родила две деца у дома, но не съм способна на нещо такова, даже 5 килограма не ми беше лесно да нося в слинг. Предишния ви опит от раждане без епидурал и стимулиране е също много показателен за общото ви здраве.
Наистина ли леко завиждате на всички изброени? Искате да родите у дома? Наистина искате?
Кой ще ви спре тогава? 🙂
А сега сериозно.
„Активният, правилен начин на живот” е много разтегливо понятие, за което всеки има различна представа, съгласна сте, нали?
Питате дали някой като вас е раждал у дома благополучно. Много мои приятелки родиха вкъщи, знам цели общности от такива майки. Виждам, че много от тях почнаха да се занимават по-специално със здравето си във връзка с бременността и след отличното й протичане и подготовка за раждане, благополучно родиха у дома.
Планираната или вече настояща бременност са чудесен повод да се заемете с йога/плуване/закаляване/коригиране на храненето. Това се случва при повечето жени, които съзнателно искат да родят у дома, без всякакво насилие над себе си, съвсем естествено, даже бащите с ентусиазъм се включват в този общооздравителен начин на живот.
Макар че, разбира се, е по-добре да се заемете с някакъв спорт още преди зачатието.
Ако искате да родите у дома – знайте, че това съвсем не е така рисковано и опасно, както изглежда на пръв поглед, а в същото време раждането в болница може да се окаже съвсем не толкова безопасно, колкото изглежда. Ако съзнателно изберете да раждате у дома, просто се подгответе за това и тогава, дори и с късогледство, можете да родите самостоятелно, без цезарово сечение.
С уважение,
Олга Верба„
Вероника Матвиенок, инструктор по подготовка за естествено раждане, Нижневартовск:
„Децата често идват при нас с предложение за нещо ново. Живеем си, живеем и изведнъж той, гостенинът, посланикът, както щете го наречете, идва да живее при нас. За дълго. При това с командирски потенциал. И почва да влачи мама нанякъде. Страхотно! Мама задава въпроси, търси нещо и прави нови открития. И татко изведнъж откликва. Най-малкото за един ремонт, това вече е традиция за бременността. Каква бременност, ако не правите ремонт в къщи. Е, при някои се минава само с генерално почистване от дете до дете. А някои пък си сменят жилището.
Нека се подготвим за раждането, ефективно си изживеем бременността заради резултата – щастливото раждане на бебе.
Всичко ще си дойде на мястото – еластични мускули, добре поддаващо тяло, отпускане, настроение, добрина в душата. Не е задължително правенето на шпагат и с йога може и да не се занимавате. Но все пак е по-интересно да се прави нещо, отколкото нищо. Отваряш вратата пред себе си, гледаш, а там друга врата, какво ли има зад нея? Отново отваряш. И така до раждането. Оглеждаш се, охо! Колко път изминахме, колко интересни неща видяхме, и което е най-впечатляващо – видяхме ги във себе си!
А ако ви се иска да родите вкъщи, като по навик нищо не правите, какъв е смисъла? Вкъщи трябва да се работи, да се ражда. В родилния дом е по-различно. Там поемат отговорност за тебе, израждат те, отделят, зашиват ако нужно, проконтролират и казват кога може да си ходиш.
Макар че, преди да има родилни домове, всички са раждали у дома, никой не се е занимавал с йога, а странно, всички са се справяли прекрасно.„
Мария Малярска, домашна акушерка:
„Страхотно. Днес домашното раждане наистина стана част от „естествения начин на живот”, т.е. майката се занимава с йога, яде генноНЕмодифицирани продукти от екологични ферми, носи на гръб две деца, които кърми до първи клас, гмурка се в ледена вода бременна и естествено, не може да си позволи да свали нивото, да предаде идеята и да роди по друг начин, освен сред природата, без никаква помощ.
Но освен тази реална общност има и други жени, водещи „нормален” градски начина на живот, които нямат нужда от адреналин, за да смятат, че правилно живеят живота си, които искат да вложат нещо от себе си в децата си и да направят нещо за тях сами – без помощта на акушери, педиатри, сами. Сами да участват в акта на сътворението, сами да станат майки, да изживеят своето майчинство самостоятелно и по възможност да го споделят с някого.
На тези жени им е по-трудно, защото нямат поддръжката на обществото за естествен начин на живот, защото общуват с традиционната медицина, защото им влияе мнението на съпруга, майката, приятелките, защото нищо не знаят и ги е страх. И ако въпреки всичко все пак вземат решението сами да родят детето си, те правят това много отговорно, готвят се за самостоятелно раждане, ходят на курсове, учат се да раждат, четат книги, променят гледната си точка. И при някои се получава. Някои се присъединяват към първата група. Други си остават в обичайния кръг познати. Главното е, при раждане жената да е там, където е най-спокойна и сигурна. Всичко останало е без значение.
Винаги има възможност една следваща бременност и още едно малко човече да научат на още нещо мама и тя да промени своите представи и начин на живот.
Ако ходите на курсове и се учите да раждате, късогледството ви няма да попречи, още повече, че вече сте раждали веднъж в много по-екстремни условия.”
Марина Ерко, майка на три деца, пренатален психолог, начинаеща домашна акушерка, Киев. Ръководител на център „Свят в хармония”. Защитник на естествения подход към живота. Посветена в Живу, ясночувстваща. Славянското й име е Миродара.
„Всъщност е пълно с жени като вас, които раждат у дома. Всеки организъм, дори и да живее далеч от хармоничните условия успява да намери оптимален баланс на вътрешните съставки, за да роди. И ако нещо не достига – сигнализира на собственичката си чрез проблемите – физически или емоционални, а понякога и външни.
Точно за да може жената да подготви това, което не й достига за благополучно раждане. Мястото, където ще ражда, принципно е без значение.
Така че ако сте внимателна със себе си и сте уверена, че организмът ви не иска да постъпите другояче, че му давате всичко, което иска, то няма от какво особено да се вълнувате. Още повече, че първото ви раждане е потвърдило всичко това.
Желая ви всичко най-добро!
Миродара”
Марина Семакова, акушерка, остеопат, психолог:
„Преди всичко трябва да разберете себе си, а за това препоръчвам на очакващото семейство да отговори на въпросите: къде раждам – в родилния дом или у дома (това е пространството, където ще се случи събитието), как раждам (сега е модерно да се обсъжда водно, сухоземно, вертикално и друго раждане), с кого раждам (имам предвид специалиста – акушерка, лекар) и най-важния въпрос: защо точно у дома или в родилния дом, във водата или на сушата и защо с този специалист.
Отговаряйки на тези въпроси вие преди всичко за себе си ще можете да определите, какво е раждането за вас, как разбирате това събитие, това чисто медицински акт ли е или е нещо повече, а ако е повече – какво точно очаквате от раждането.
И още една мисъл – където и да родите, навсякъде ще раждате вие, никой няма да роди вместо вас (не броя цезаровото сечение). А за успешно раждане, бременната жена трябва да е готова с три неща, това са физическото й тяло, психиката й и знанията й за раждането. Раждането може да се сравни, вероятно, с изявата на спортист на олимпиада. Той може дълго да разсъждава по темата, примерно за скока на височина, но да не тренира тялото си, или напротив – ако твърде много внимание отделя на тялото си, но в същото време ужасно се страхува от състезанието и не знае теорията, в крайна сметка участието му на олимпиадата няма да се увенчае с успех. Та по същия начин и с раждането.
Затова, ако сте готови за раждане, но имате само един минус – ядете много месо и въглехидрати, мисля, нямате противопоказания за домашно раждане.”
Статията е преведена с разрешение от Домашний ребёнок

2 коментара »

 • hbeeva казва:

  Е, не раждала жената сама, като била секцио. А психическата подготовка? А възстановяването? Какво като не се е напъвала- след 10 г. няма да ви го пише на челото кой как е раждал и какво е „вложил“ в детето си. Оная мързеливка със секциото може в последствие да вложи доста хубави неща в детето си, какво като не е вокализирала и не се е напъвала във вана с мръсничка вода.

  Когато след тази пропаганда се случи знаете какво, какво правите? Какво прави харизматичната Мег?

  Статиите тук са не само подвеждащи, но и обидни към жените- вместо да създавате женско сестринство, създавате разединение и сектантство. Има и други начини да искаш нещо от тялото си, има и други подвизи. Ако искате риск и тръпка, ползвайте скално катерене.

  Макар че и там е хубаво да се подсигуриш с въже и никой няма да прави сайт със съвети колко е хубаво масово да се катерим без въжета.

 • Mili казва:

  Истината е,че секциото не е раждане, това е операция при която изваждат бебето от жената. Това не прави жените по-малко жени, но не е раждане в истинския смисъл. Преди всичко животът е най-ценното нещо и след като има начин да бъде спасен чрез секцио, то това е прекрасно! Проблемът е , че вече то се прави със и без повод, по желание. А това е варварство. Защото Господ ни е създал способни да раждаме и ако нещо ни се случи , то е само защото това е било отредено. Вярвайте в силите си да раждате, дори и когато не всичко е идеално. Всички ние сме посредници на Бог, за да изпрати той на Земята нов човек, нова душа, която може би ще промени света… Кой знае 🙂

Вашият коментар

Добавете вашият коментар по-долу, или trackback от вашия сайт. Можете също така да се абонирате за тези коментари чрез RSS.

Бъдете вежливи. Придържайте се към темата, без вулгарности или спам.

Може да използвате следните етикети:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Този блог е свързан с Gravatar. За да получите своята световно-призната лична картинка, моля регистрирайте се в Gravatar.