Световна седмица на раждането, 15-22 май 2011 г

„Правото да родиш където, с когото и както поискаш“

Темата на Световната седмица на раждането тази година е свързана с правата на жената да избира обстоятелствата около своето раждане и със зачитането на личната свобода на родилката. Група „Родилница“, Сдружение „Естествено“ и много други организации в България отбелязват Седмицата на раждането с редица събития, които целят да привлекат вниманието към необходимостта от уважение във всеки един аспект, свързан с процеса на раждане и неразделимата двойка мама-бебе.

Програма на седмицата

СОФИЯ

14.05.2011 г., събота
12:30 -14:00 – Център „Естествени идеи“ (ул. Московска 27Б)
Раждането – активно и позитивно!
Презентация за естественото раждане и дискусия с лекари и акушерки
Събитието ще се води от д-р Тияна Николова, акушер-гинеколог, д-р Дарина Банчева, акушер-гинеколог, Емилия Казълова, акушерка и Олга Дукат, дула. Ще бъдат обсъдени следните теми:
– Предимствата на естественото раждане
– Какво означава активно естествено раждане
– Какво е възможно и какво не в болничното заведение
– Кога естественото раждане не е възможно и как въпреки това то може да бъде активно и позитивно преживяване за жената
– Важността на ефективната комуникация между медицинския екип и родилката
– Какво е план за раждане
– Каква е ролята на дулата
Център „Естествени идеи“ на ул. Московка 27Б. Входът е свободен, но участието в събитието е само с предварително записване на info@estestveni-idei.com. Местата са ограничени!

Конкурс за снимка „Как се подготвям за моето позитивно раждане“
Конкурсът ще продължи до края на май и ще се проведе на стената на „Естествени идеи“ във Фейсбук. Условията за участие ще намерите тук.

15.05.2011 г., неделя
18.30 – Йога студио Янтра (ул. Незабравка 33)
Прожекция на филма Birth as a Human Right Issue. Изключително красив филм, засягащ и правото и свободата на избор по отношение на раждането. Дискусия по филма.

16.05.2011 г., понеделник
18.30 – Офисът на Естествено (ул. Тодор Стоянов 27)
Практически семинар за алтернативно обезболяване и ролята на дулата по време на раждане. Реалните възможности в българските болници. Водещи: Ива Драганова, Елена Кръстева

17.05.2011 г., вторник
Сайтът на Естествено.
Разкажете ни за медицински специалисти, които зачетоха правото ви на избор по време на раждането. В края на седмицата ще съберем разказите и ще ги изпратим до съответните медицински заведения. Чрез тази инициатива искаме да изразим благодарност към медицинските лица за зачетени наши права в толкова специален момент като раждането. Също така, да им покажем колко важно всъщност е било някое тяхно действие за запазването на добър спомен от раждането ни. Всеки от нас може да потърси в спомените си и да намери нещо, за което да благодари. Нека им подадем тази обратна връзка, за да разберат колко е важно за нас да се съобразяват с нуждите ни. За улеснение сме създали кратка бланка, която можете да изтеглите от тук и попълните. Изпращайте ни я на: info@estestveno.com.

19.05.2011 г., четвъртък
18.00 – Йога студио Янтра (ул. „Незабравка“ 33).
Креативна група на тема „Моето раждане“ за бременни и майки с деца от 0 до 2 години. На тази група ще погледнем към своето бъдещо или минало раждане по един по-различен начин. Ще можем да споделим това, което ни е харесало/не ни е харесало; своите мечти и спомени; ще изразим преживяванията и чувствата си чрез рисуване. Елате, за да поговорим и рисуваме заедно за своето раждане! Тъй като местата са ограничени, моля записвайте се на: any.atanasova@gmail.com.

21.05.2011 г., събота
13.00 – Училището за бъдещи родители „Ние създаваме радост“
Участие в училището за родители на АГ Болница д-р Щерев – „Предимствата на естественото раждане“. Презентация от Център „Естествени идеи“ в училището за бъдещи родители „Ние създаваме радост“. Училището започва в 11:30, презентацията е от 13:00.

22.05.2011 г., неделя
11.00 – Борисова градина, Хепънинг „Раждането – право на избор“

29.05.2011 г., неделя
13.30 – пред Руската църква
Красотата на бременната жена – безплатна фотосесия на открито.
Бременността е неповторим, много красив, но и доста кратък период. Нашето тяло притежава удивителни способности да се променя и именно тогава изглеждаме изключително женствени и красиви. Нека да запазим тези прекрасни спомени за дълго време!
Ще се срещнем пред Руската църква и ще се снимаме на открито. При лошо време събитието ще се проведе в Център „Естествени идеи“. Участието е с предварително записване на info@estestveni-idei.com.

ВАРНА

15.05.2011 г., неделя
11:00ч. – 13:00ч. – Културно-просветен център „Начало”
* Лекция „Значение на раждането за последващия живот на човека” – водещ Диана Димитрова, Мед. колеж – Варна
* Прожектиране на филма “Birth as a Human Right Issue” – изключително красив филм, засягащ и правото и свободата на избор по отношение на раждането.
* Дискусия

18.05.2011 г., сряда
17:30ч. – 19:30ч. – ЦДГ „Слънчо”
* Успешни родилни модели
* Дулата, като помощник при раждането. Роля и възможности в България
Мария Христова-Мариша, Сдружение „Естествено”
* Демонстрация на традиционните техники в помощ на раждането.
Галина Стамболиева, Група „Родилница“
Татковците са добре дошли. Двойките ще имат възможност да изпробват различни техники за комфорт и естествено подпомагане на раждането.

20.05.2011 г., петък
17:00ч. – 20:00ч. – ЦДГ „Слънчо”
* Шестте здравословни практики при раждането
Милена Дянкова, Група „Родилница“
* Творческа работилница „Моето раждане”
Ивелина Кръстева, психолог.
Ще поговорим за доказано полезните практики при раждането. Ще Ви насърчим да погледнете на раждането по нетрадиционен начин, да създадете своята визия за него и… да се изненадате. За по-добра организация на събитието, запишете се предварително на milena.ld@gmail.com и тел.: 0888 864 973.

За всички събития – такса за участие 2 лв

БУРГАС

17.05.2011 г., вторник
10:00 – 12:00 – Младежки културен център, ул. „Гладстон“ 47
Среща с изключителния специалист акушер-гинеколог, д-р Антонио Душепеев, Началник „Родилно отделение“ към МБАЛ – АД – Бургас. Теми на срещата са различни и непознати на българката начини и места на раждане, избора на различни пози по време на 1-ва и 2-ра фаза на раждане, за въздействието на раждането върху личността и живота на бебето. Организатор: Училище за родители “ МАМА“- БУРГАС. За повече информация тук.

20.05.2011 г., петък
10:30 – Бар „Нико“ (ул. Райна Княгиня 14)
Среща за бъдещи родители на тема „Раждането – физиологично или оперативно?“ Организатори са Камелия Маринова от „Училище за бременни Мами“ и Милена Христова от училище за родители „Мечта.“

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

16.05.2011 г., понеделник
18:00 – Център „Happy Mums“ (ул. Марно Поле 23, ет. 5)
Прожекция на филма „Раждането като бизнес.“ Филмът е заснет в САЩ, но голяма част от проблемите, които са засегнати в него, са актуални и за много други държави по света, включително и за България. Вход 5 лева. За повече информация тук.

25.05.2011 г., сряда
14:00 – Център „Happy Mums“ (ул. Марно Поле 23, ет. 5)
Безплатен курс за бременни „Обезболяване на раждането с техника на дишане по Ламаз.“ В курса се усвояват техники, които подпомагат преодоляване на болката в хода на първия период на раждането. Лектор Диана Димитрова. За повече информация тук.

25.05.2011 г., сряда
17:30 – Център „Happy Mums“ (ул. Марно Поле 23, ет. 5)
Представяне на книгата „Пренатална и перинатална психология: Програми за родителска подготовка“ с автор Диана Димитрова. За повече информация тук.

Програмата продължава да се попълва. Очакваме включване от други организации и градове.

Следете www.estestveno.com и www.rodilntitza.com.

1 коментар »

Вашият коментар

Добавете вашият коментар по-долу, или trackback от вашия сайт. Можете също така да се абонирате за тези коментари чрез RSS.

Бъдете вежливи. Придържайте се към темата, без вулгарности или спам.

Може да използвате следните етикети:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Този блог е свързан с Gravatar. За да получите своята световно-призната лична картинка, моля регистрирайте се в Gravatar.