Начало » Речник

Речник

Алфа-фета протеин (АфП)
Молекула образуваща се в развиващия се ембрион и фетус. Повишените нива може да са индикация за дефект на невралната тръба или аненцефалия.

Изследване на Алфа-Фетапротеин
Тест, който оценява риска (не поставя диагноза) за дефекти на невралната тръба и синдрома на Даун. Обикновено се извършва между 15 и 20 г.с., препоръчително е в 16 г.с.

Амнион
Мембрана около фетуса, която обвива амниотичната кухина.

Амниотична течност
Предпазна течност, състояща се предимно от вода, която запълва околоплодния мехур около плода. Виж Амниотичен сак.

Амниоцентеза
Процедура, при която се изтегля малко количество амниотична течност от околоплодния мехур. В тази течност има частици от клетките от кожата на бебето, които се изследват за дефекти на плода.

Аненцефалия
Анормално развитие на главния мозък (или частична негова липса), съчетано с неразвитието на някои черепни кости.

Антериорна позиция
Бебето е в правилно главично предлежание (с лицето надолу), когато излиза от матката.

Апгар тест
Това е изследване на реакциите на новороденото спрямо условията извън утробата. Оценките разглеждат външния вид (цвета на кожата); пулса (сърдечния ритъм); гримасата (рефлексите); движенията (мускулния тонус) и дишането. Тестът се провежда между първата и петата минута след раждането (понякога и на 10 мин) като най-високият резултат е 10, а най-ниският – 1. Това изследване е кръстено на името на създателката си, Вирджиния Апгар (1909-1974).

Ареола
Тъмната зона около зърното на гърдата. По време на кърмене трябва да се уверите, че бебето захапва и ореолата, а не само зърното.

Билирубин
Оранжево-жълт пигмент, образуван от разграждането на хемоглобина, освободен при разрушаване на остарелите еритроцитите. Натрупването на билирубин в кръвта и тъканите води до жълтеница.

Бластоцист (бластоцел)
Стадият в ембрионалното развитие след морула. По време на този стадий се формират два слоя – външен или трофобласт и вътреклетъчната маса. Имплантацията протича в тази фаза.

Бракстън-Хикс контракции
Нередовни контракции на матката, които се получават около средата на бременността при първо дете и по-рано и по-интензивно при следваща бременност.

Вена кава
Главна вена в тялото, която след 16 г.с. се притиска от тежеста на матката и може да намали кръвния поток към бебето, ако жената лежи по гръб.

Верникс
Смазката по тялото на новороденото, която го предпазва от наранявания и улеснява излизането му от родовия канал.

Демерол
Търговското название на меперидин хидрохлорид, бяло вещество, без мирис и с кристална структура, разтворимо във вода, което дава неутрална реакция и има аналгезиращ ефект, подобен на този на морфина.

Дефекти на невралната тръба
Дефекти в развитието на мозъка и/или гръбначния стълб на бебето. Примери: Спина бифида, аненцефалия.

Дилатация
Процесът на увеличаване, разтягане или разширяване. Думата „дилатация” означава същото. Произлиза от латинският глагол „dilatare“, който значи „увеличавам или разширявам“.

Ектопична бременност
Такава е налице, когато оплодената яйцеклетка се прикрепва и развива извън ендометриума (лигавицата покриваща маточната кухина).

Кюретаж
Хирургична интервенция за премахване съдържанието на матката, обикновено след аборт, но и в случаите когато в матката останат части от плацентата.

Еклампсия
Еклампсията е крайната и най-тежка фаза на прееклампсията и се получава, в случаите когато не се предприемат мерки за лекуване на прееклампсията. В добавка към споменатите по-горе симптоми, жените с еклампсия често имат припадъци. Еклампсията може да доведе до кома и дори смърт на майката и бебето и може да се случи преди, по време или след раждането.

Ембрионален период
Първите 10 седмици от гестационното развитие.

Ендометриум
Лигавица на матката, най-вътрешният и слой.

Епидурална упойка
анестезия, прилагана по време на раждане, секцио и при други интервенции, включая премахването на серклаж.

Епизиотомия
Хирургическа намеса, която представлява разширяване на входа на влагалището по време на раждане. По време на процедурата се срязват влагалищната стена и мускулите на перинеума.

Заплашващ аборт
Заплашваща загуба на плода преди 20 г.с. Обикновено се случва в 8-12 г.с. от бременността. Причините за повечето такива случаи са неизвестни.

Зигота
Така се нарича оплодената от сперматозоида яйцеклетка.

Изглаждане
Изтъняването на цервикса, което се получава преди или докато се разширява шийката на матката.

ИСОМ (AROM)
Съкращение на изкуствено спукване на околоплодния мехур (artificial rupture of membranes). Това означава, че доктор или акушерка нарушава целостта на околоплодния мехур и околоплодната течност изтича, за да индуцира раждането.

Кегелс
Това са упражнения за тазовото дъно, създадени за раздвижване на мускулите на тазовото дъно. Тези мускули са част от вашия перинуем и когато са с добър тонус, това може да помогне за превенция при изпускане на урина, може да предотврати нуждата от епизиотомия, да помогне при раждането на бебето ви и дори да увеличи сексуалното удоволствие. Тези упражнения се правят, като първо определите кои са мускулите. Това може да направите, като опитате да спрете струята на урината. (Въпреки че не се препоръчва да правите тези упражнения по време на уриниране, за да не се получи задържане на урина.) Основното упражнение е просто да стягате и отпускате мускула. Има и други разновидности на кегел упражненията, които могат да се правят, щом свикнете с основносто. Препоръчва се на ден да правите около 50-100 кегелс, за да постигнете добър резултат. Тези упражнения са също чудесни за възстановяване на перинеума след раждане, в случаите на епизиотомия или разкъсвания.

Клизма
Клизмата е манипулация за въвеждане на течности през ануса в дебелото черво. В зависимост от предназначението си клизмите биват: очистителни, лечебни и диагностични.

Контракция
Стягане и съкращаване на мускул.

Кухо яйце
Кухото яйце (също извeстно като „бременност без ембрион“) се получава, когато оплодената яйцеклетка се прикрепи към стената на матката, но ембрионът не се развива. Има развити клетки, които оформят плоден сак, но вътре няма ембрион. Това се получава най-често през първия триместър на бременността преди жената дори да разбере, че е бременна. Тези бременности завършват с аборт.

Линеа негра
Тъмната линия, която свързва пъпа и пубисната кост, а също и потъмняването на ареолите на гърдите, причинена от хормоните по време на бременност. Изчезва след раждането.

Лъжливо раждане
Неравномерни неефективни мускулни контракции на матката по време на бременност, които се получават най-често в последните два месеца преди термин. Тези контракции са непродуктивни, тъй като не водят до изтъняване (изглаждане) или дилатация (разширяване) на шийката на матката.

Мекониум
Тъмно зелени изпражнения, които новороденото отделя през първите 2-3 дни след раждането, и които се образуват още в утробата.

Мисед (Задържан аборт)
Мисед или кухо яйце е задържан в матката аборт.

Мителшмерц
Буквално означава „средни болки”. Получава се при някои жени, когато от яйчника се освободи яйцеклетка.

Млечница (Кандида)
Млечницата (соор, гъбички в устата, кандидоза) се предизвиква от гъбичката Кандида албиканс (Candida albicans), която се развива по лигавицата на устната кухина, предизвиквайки гъбично възпаление. При кандидозата се виждат множество бели или белезникави налепи,които могат да бъдат навсякъде във устната кухина-по езика,вътрешната страна на бузите и устните,небцето и венците.Предизвикват слаби затруднения в гълтането. Общи симптоми (леко повишена температура,болки при хранене и преглъщане и подуване на местните лимфни възли) когато преминат във афти. Нормално при новородените се вижда бял налеп по езика след хранене ,но той изчезва до времето за следващото хранене за разлика от гъбичките.

Моларна бременност
Моларната бременност е патология на плацентата, причинена от проблем на оплождането на яйцеклетката от сперматозоида. Това е рядко състояние, засяга една от 1000 бременности. Още се нарича гестационна трофобластна болест, гроздовидна бременност, мола хидатидоза или просто мола. Моларната бременност е резултат от генетична грешка по време на процеса на фертилицазия, което води до развитието на абнормна тъкан в матката. Моларната бременност рядко засяга развиващото се ембрио, като то расте по-бързо в сравнение с нормална бременност. Проявява се като голяма колекция от подобно на грозд клетъчно струпване. Има два типа мола – пълна и частична.

  • Какво е пълна мола?
    При пълната моларна бременност имаме само плацентарна част (няма ембрио) и се оформя, когато сперматозоид оплоди празна яйцеклетка (поради което и не се развива ембрио). Плацентата нараства и отделя ЧХГ, но на УЗ се вижда, че няма фетус, а само плацента.
  • Какво е частична мола?
    Частична мола възниква на базата на патологични клетки и ембрио с тежки дефекти. В този случай растящата патологична маса обхваща фетуса доста бързо. Много рядко частична мола се развива при блезнаци, когато едното ембрио се развива нормално, а другото – в мола. В тези случаи здравото ембрио бързо се поглъща от патологичния растеж.

Околоплоден мехур
Мехурът, в който е предпазната околоплодна течност, обвиваща плода. Виж Амниотична течност.

Олигохидрамнион
Състояние, характеризиращо се с абнормално малко количество на околоплодна течност – под 500 ml. Често се получава при дехидратация на майката.

Оток
Увеличеното натрупване на течност в междуклетъчните пространства на кожата и подкожната тъкан. Отокът може да бъде възпалителен (ексулат) и невъзпалителен (трансудат).

Перинеум
Зоната между външните гениталии и ануса.

Плацента абрупцио
Когато плацентата се отдели от маточната стена преждевременно. В този случай се налага спешно секцио, за да се спаси живота на бебето и да се предотврати кръвоизлив при майката.

Плацента акрета
Проблем с плацентата, при който тя е закрепена прекалено дълбоко в маточната стена. Може да доведе до разкъсване на матката.

Плацента превия
Състояние, при което плацентата е разположена така, че покрива отвътре отвора на канала на маточната шийка или достига близо до него.

Позиция (Разположене)
Колко се е „смъкнало” бебето в таза, което се проверява отношението между главата на бебето и седалищните кости. Измерва се с положителни и отрицателни числа: -5 е „плуващо” бебе, при позиция 0 се казва, че главичката е ангажирана в таза, а +5 главичката прорязва.

Помятане (Спонтанен аборт)
Бременност, която прекъсва непосредствено преди ембрионът да се развие напълно (преди 20 г.с.). Обикновено се случва в 8-12 г.с. В повечето случаи причините са неизвестни. Приблизително 1 на всеки 5 бременности приключва по този начин.

Постериорно предлежание
Предлежание, при което бебето е главично разположено, но лицето му гледа напред, а гръбчето е успоредно на гръбначния стълб на майката. Смяната на позите и люлеенето на таза ще помогнат за намаляването на болката и ще стимулират бебето да се обърне в по-подходяща позиция.

Прееклампсия
Наричана също токсимия, прееклампсията е състояние, което може да се получи по време на бременност. При него се развива високо кръвно налягане, придружено с високи нива на протеини в урината. Често жените с прееклампсия също се оплакват от отоци в крайниците. Прееклампсията обикновено се получава по време на втората половина от бременността, в края на втория или третия триместър, въпреки че може да се получи и на по-ранен стадий.

Първа фаза на раждането
Тази част от раждането, по време на която шийката на матката достига пълно разкритие (10 см). Тази фаза също се нарича и фазата на разкритието.

Разкъсване
Когато плацентата се отделя преждевременно от маточната стена. Нарича се също и abruptio placentae.

Серклаж
Процедура, при която се зашива цервикалната ос, в случаи на некомпетентна шийка.

Следродилни тъкани
Мембраните и плацентата, които се изхвърлят от матката след раждането на бебето.

„Слизане” на бебето
Придвижването на бебето в таза в подготовка за раждането. Жените с първа бременност може да го усетят няколко седмици преди термина, докато други може да го усетят едва при започване на раждането.

Слузеста тапа
Плътна слузеста секреция, която изпълва шийката на матката, за да предпази бебето ви от болести и инфекции. Тя може да започне да излиза на части, когато шийката бавно започне да се разширява по време на раждане, или да падне наведнъж. Тапата може да е розова на цвят или кръвениста.

Спонтанен аборт
Бременност, която завършва преди ембрионът да е способен да живее извън матката. Той бива ранен (до 12 г.с.) и късен (след 12 г.с.).

Тератоген
Тератоген е всяка субстанция, агент или процес способни да причинят анормално развитие на плода /Sever & Mortensen 1996/.
Класическия тератогенен период е между 31 и 71 ден считано от първия ден на последната менструация.
Факторите, които взаимодействат с тератогенността включват: генотипа на майката и плода, ембрионичния стадий на експозиция, приложената доза, веда на препарата, едновременната употреба на други лекарства и фактори на околната среда.
Тератогенността може да причини: спонтанен аборт, конгенитални абнормалии, ментални промени, канцерогенеза и мунагенеза.

Техника на Александър
Метод, който учи на съзнателен контрол върху позата и движението. Може да се приложи за подпомагане контрола върху болката по време на раждане.

Хидрамнион (Полихидрамнион)
Състояние, при което бременната има повишено количество околоплодни води.

Хиперемезис (Хиперемезис гравидарум)
Силно, изключително тежко, непрекъснато повръщане, обикновено до степен на дехидратация. Налага се медицинско лечение.

Хорион
Външната обвивка на зародиша. Представлява образувание на трофобласта на бластоцистата.

Цервикална ос
Отворът на шийката на матката. Има както външен, така и вътрешен отвор под формата на фуния. Този отвор към матката се разтваря по време на овулация и позволява на спермата да навлезе в матката.

Цефалопелвична диспропорция
Главата на бебето е твърде голяма и не се побира в тазовата област, или когато тазовия отвор на майката не се отваря достатъчно, за да премине главата на бебето. Често това е причина за извършване на секцио. Някои лекари казват, че движението на майката, и по-специално клечането, може да помогне за разрешаването на този проблем при някои жени.

ЧХГ
Човешки хорион-гонадотропин. Това е хормонът, чиито нива отчитат и уринните и кръвни тестове за бременност. Той се произвежда от клетките, които изграждат плацентата.

Шийка на матка (цервикс)
Цервиксът е долната тясна част на матката. Матката, кух орган с формата на круша, се намира в най-долната част на коремната кухина при жената, между пикочния мехур и ректума. Шийката на матката образува канал, който я свързва с влагалището – родовият канал, който води извън тялото.