- Родилница - http://www.rodilnitza.com/blog -

5-та годишна „Академия за акушерки“

Тази година срещата е под надслов „Стандарти, безопасност, умения в акушерската практика“.

На 5 и 6 ноември 2016 г. в конферентната зала във Велико Търново се събраха над двеста акушерки, обсъдени бяха темите, свързани с акушерския модел на грижа, утвърждаването и регулацията на самостоятелната акушерска практика в България, патронажната акушерска грижа и други.

Добро впечатление направи Болницата за женско здраве „Надежда“ в лицето на Надежда Стаменова – с искането си да се вкара ПАРТОГРАМАТА, като допълнителен документ в проследяващия цикъл на една родилка. Според СЗО няма достатъчно надеждни доказателства в полза на това, че употребата на партограма има клинично значими здравни ползи, но въпреки това препоръчва употребата и. СЗО обръща внимание на ненужните интервенции и тяхното намаляване и препоръчва ползването на партограма с четиричасова действителна линия.

Партограмата има три основни части:

1. регистрира състоянието на плода;

2. отразява напредването на раждането;

3. състояние на майката.

Партограмата е инструмент за проследяване и менажиране на прогреса на раждането. Надежда Стаменова призова аудиторията да помисли дали партограмата е подходяща за нашите условия и ако не е – то да помислим за алтернативи!

Динка Негалова представи темата: „Първи период на раждане в МБАЛ „Селена“ – гр. Пловдив. Как го правим?“.

Болницата отваря врати през 2006 г., като това е най-голямата акушеро-гинекологична болница и ин витро център в Южна България. В момента там работят около 100 акушерки. Динка Негалова представи как протича първият период на раждането: в комфортна среда близка до домашните условия; раждането е дирижирано; отдава се значение на психологическата подкрепа на близките на раждащата; насърчава се присъствието на бащата. Акушерката обаче потресе публиката с изказването си по време на лекцията: „обаче няма кой да я чака да ражда два часа“, въпроси от сорта на „Ама каква друга работа имате?“ валяха постоянно от аудиторията, Динка Негалова съвсем спокойна продължи лекцията си с упреци срещу придружителите по време на раждане. Тя не скри факта, че дулите, избирани от майките, като емоционален спътник в родовия процес, са просто пречка и не бива да бъдат допускани в болниците. Епизиотомията в болницата се прави профилактично, а методът на Кристелер се прилага само в краен случай и при индикация. Въпреки че урони престижа на болница „Селена“, Динка Негалова остана до финала на първия ден от Конференцията.

 

В съботния ден Антонела Несполи – преподавател в МУ Милано, Италия приповдигна настроението, като изнесе доста изчерпателна информация за поведението на акушерката в Родилна зала – практиките в УБ „Милано“, Италия.

Тя не скри факта, че дори и в Италия акушерската грижа не е на това ниво, на което трябва да е. Въпреки това публиката разбра, че в Италия родилките разчитат масово на акушерката – „Да срещнеш акушерка – да срещнеш качествена грижа“ – Антонела Несполи. В страната разчитат на времето, уважават родилния процес. „По време на раждането се използва електронна партограма, епизиотомия дали ще се прави – зависи само от акушерката. Огромен пропуск обаче има в следродилната грижа“, признава Антонела, като обещава, че в момента се борят нещата да се подобрят. Последните ѝ думи вдъхновиха още повече акушерките от България: „Заедно можем да постигнем модела на акушерката, за която мечтаем!“