Първи контакт: кампания за неразделяне на майката и бебето

Първи контакт: кампания за неразделяне на майката и бебето
след раждането и по време на болничния престой

По повод 25 ноември, Международният ден за премахване насилието срещу жените, група Родилница организира кампания Първи контакт, целяща да информира обществеността  за значимостта на първия контакт между майката и бебето.

Въпреки множеството медицински проучвания за ползите от ранния контакт между бебето и майката, българските болници продължават рутинно да ги разделят и да нарушават правата на родилката. В момента бебетата се отделят от майките средно за 2-6 часа след нормално раждане и между 12-48 часа след Цезарово сечение. Това противоречи на препоръките на Световната здравна организация бебетата да се дават на майките в рамките на 30 минути след раждането, а рутинните процедури да се отлагат за по-късно. Тези препоръки са подкрепени от множество медицински изследвания от последните 30 години.

Според Конвенцията на ООН за правата на детето родителите имат право да не бъдат разделяни от детето си против тяхната воля. В допълнение, наредба от 1996 година на Министерство на здравеопазването определя, че единият от родителите на дете до 14 години има право да го придружава в болницата. Това включва и най-малките пациенти, недоносените бебета, чиито родители не биват допускани да придружат децата си.

На страницата посветена на кампанията, бъдещите родители ще могат да намерят информация за правата си, статии за важността на първия контакт и лични разкази. Медицинските специалисти ще могат да намерят библиография на медицински изследвания по темата.

Кампанията се подкрепя от Български хелзинкски комитет, Сдружение “Естествено” и Асоциация на българските дули.

Естествено АБДNND

3 коментара »

 • Nexgen t3 fibonacci казва:

  Nexgen t3 fibonacci

  Първи контакт: кампания за неразделяне на майката и бебето » Родилница

 • pawn shops las vegas 89118 казва:

  pawn shops las vegas 89118

  Първи контакт: кампания за неразделяне на майката и бебето » Родилница

 • sedation dentistry nyc казва:

  sedation dentistry nyc

  Първи контакт: кампания за неразделяне на майката и бебето » Родилница

Вашият коментар

Добавете вашият коментар по-долу, или trackback от вашия сайт. Можете също така да се абонирате за тези коментари чрез RSS.

Бъдете вежливи. Придържайте се към темата, без вулгарности или спам.

Може да използвате следните етикети:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Този блог е свързан с Gravatar. За да получите своята световно-призната лична картинка, моля регистрирайте се в Gravatar.