Играй, учи и твори сред природата

от

Среща в с. Кленовик. 24.05.2010 г.
http://www.m-elearning.com

На 25 май 2010 г. се състоя първата от цикъл срещи, озаглавени „Играй, учи и твори сред природата”.

Организатори и домакини на бяха Ирина и Данчо. И двамата са софиянци, които никога не са имали село, но винаги са мечтали да имат. Когато започват да се раждат децата им, за тях става все по-трудно да съчетават работата с ходене сред природата. В резултат осъществяват дългогодишната си мечта да живеят близо до планината. Сега се помещават в имот в село Кленовик, където от пролетта на 2010 г. вече имат готовност да посрещат посетители. Първата среща, организирана у тях, беше под надслов „Форум сред природата за творческо обучение и учене”.

Поканени бяха семейства с деца, представители на училище сред природата, горска детска градина, Монтесори, Валдорфски училища, студия за музика и изкуства, индивидуални и домашни ученици.
Присъстваха петнадесетина семейства.

Дрор и Ефрат – еврейско семейство, което живее в близко село − разказаха за домашното обучение. Четирите им деца са домашни ученици. На срещата най-голямото дете, на около 10 години, четеше книгата си с интерес, който е рядко срещан сред днешните деца. След това със същия интерес игра футбол.

Представителите на различните педагогически похвати споделиха същността на философията си.
Веселина Куртева разказа за плановете си да отвори валдорфско училище в Бусманци. От есента на 2010 г по план ще започнат с първи клас и всяка година ще включват още един клас.

Жени и Наско Пирянкови представиха работата си. Те ръководят трите центъра Камелини Монтесори в София за работа с деца по методите на Мария Монтесори. За сега възрастта на децата при тях е до училищна. Имат планове да създадат училище в София и да отворят още един център във Варна.

Очертаха се основните прилики и разлики между Валдорската педагогика и тази на Монтесори. Общото е, че залагат на общуването с природата, като при Валдорф това е по-силно изразено. Също така децата са в центъра на обучението и учителите следят какви са техните интереси. Различното е, че при Валдорф не се стимулира интелектуалното развитие до 7 годишна възраст, докато при Монтесори децата лесно биха могли да наблегнат на развиващи интелекта пособия.

Коментирахме идеята за създаване на горска детска градина по пример на такива в Германия, Норвегия и Тайван.

Стана ясно, че в закона за образованието в България се допуска индивидуална форма на обучение по една от трите причини – ако детето е изключително талантливо, ако е много изоставащо и по семейни причини.
Имаше много дискусии в тесен и в по-широк кръг.

По план на обяд направихме пикник на близката поляна. Но силен дъжд съкрати храненето наполовина.
За в бъдеще се планира да има още срещи на същото място. Предстои да се засегнат и други теми.

2 коментара »

  • Gaia казва:

    Благодаря ти Мая. Идеята за горска детска градина звучи чудесно.

Вашият коментар

Добавете вашият коментар по-долу, или trackback от вашия сайт. Можете също така да се абонирате за тези коментари чрез RSS.

Бъдете вежливи. Придържайте се към темата, без вулгарности или спам.

Може да използвате следните етикети:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Този блог е свързан с Gravatar. За да получите своята световно-призната лична картинка, моля регистрирайте се в Gravatar.