Инфогласност – Писмо до Министерството на Здравеопазването и НЗОК

от

Част от акциите, които предприемаме тази година на 25ти Ноември, е и писмо до МЗ и Националната Здравеноосигурителна Каса. С тази стъпка искаме ясно и изрично те да бъдат уведомени за незаконните практики около информираното съгласие, които продължават да бъдат част от нашето здравеопазване.

Копие от това писмо ще има на акциите в София и Варна. Елате да го подпишете и да подкрепите изискванията в него, а ние лично ще го занесем и търсим дискусия с адресантите. Ако не можете да присъствате, но имате желание да се включите в инициативата – изпринтирайте го и съберете подписи там където живеете. След това го изпратете или на нас, или директно до получателите. Ако повече хора започнат да не се примиряват с пренебрегването на правата им, може и нещо да се промени.

.


Свалете писмото в pdf формат
за по-лесно отпечатване.

.

До:
Министъра на Здравеопазването
Д-р Стефан Константинов
Управителя на Националната Здравноосигурителна Каса
Д-р Нели Нешева

Уважаеми Д-р Константинов и Д-р Нешева,
Обръщаме се към Вас с цел да насочим вниманието Ви към един много наболял проблем за раждащите жени в България – зачитането на основните им човешки права. Като организации, обединяващи бъдещи и настоящи майки, ние непрекъснато получаваме информация за проблеми с незачитането на законовите уредби по отношение на Информираното Съгласие при оказване на медицинска помощ на родилките. Считаме, че в момента няма достатъчно разбиране за Информираното Съгласие сред лекарите и пациентите – каква е нуждата от него, в какъв вид и в кой момент да се дава на пациента. Вярваме, че с общи усилия можем да разпространим информация за правните основи на Информираното Съгласие, като наблегнем на това, че постигането му е процес на доверие и задълбочена комуникация между лекар и пациент.
За постигането на добро разбиране от страна на лекарите и раждащите жени на Информираното Съгласие предлагаме следните стъпки:

1. Документът за Информирано Съгласие да бъде предоставян на родилките предварително, съгласно чл. 5 от Конвенцията за правата на човека и биомедицината, в сила от 2003г. в България. Това е лесно постижимо, ако всяка болница предостави копие от документа Информирано Съгласие на Интернет страницата си или на видно място в сградата на болницата, а бъдещите майки получават копие от него по време на женската консултация, не по-късно от началото на третия триместър от бременността.

2. От документа за Информирано Съгласие трябва да става ясно, че родилката може да откаже всяка една процедура, съгласно чл. 90 от Закона за Здравето. В настоящия момент, както става ясно от приложените бланки за Информирано Съгласие, няма възможност родилката да отбележи, че отказва една или повече от изброените медицински интервенции.

3. Отказът на родилката да се подложи на определени процедури не трябва да бъде последван от негативно отношение от страна на медицинския персонал, съгласно чл. 6, ал. 1 от Универсалната декларация на ЮНЕСКО за биоетика и човешки права.

4. Документът за Информирано Съгласие трябва да съдържа информация за потенциалните рискове и странични ефекти на предлаганите интервенции, съгласно чл. 88, ал. 1 от Закона за Здравето. В момента само се споменава, че има риск при определени интервенции, но не и в какво точно се изразява рискът и какви странични ефекти може да се очакват.

5. Документът за Информирано Съгласие трябва да съдържа информация за алтернативите на предлаганата интервенция, включително възможността да не се предприема нищо, съгласно чл. 88, ал. 1 от Закона за Здравето.

6. За всяка хирургична или инвазивна процедура трябва да се предостави подробна информация в писмена форма, съгласно чл. 89, ал.1 от Закона за Здравето. За да е изпълнено това изискване, трябва да има отделен документ към Информираното Съгласие за всяка една процедура, която се предлага на родилката – напр. използване на окситоцин, амниотомия, използване на епизиотомия, използване на маневрата на Кристелер, индуциране на раждането, и други инвазивни или хирургични процедури.

7. Сформиране на работна група с участието на юристи, представители на НЗОК, представители на МЗ, лекари и пациенти за ревизиране на документа Информирано Съгласие в настоящия му вид и постигане на по-добро разбиране на правата и задълженията на лекарите и пациентите.

Задължение на Министерство на Здравеопазването е да следи правата на пациентите да се зачитат от страна на медицинския персонал и болничните заведения на територията на Република България. Родилките се ползват със специална защита, както е отразено например в чл. 12 от Конвенцията за премахване на всички форми на дискриминация срещу жените, в сила от 1982г. в България. Потъпкването на тези права излага медицинския персонал, болничните заведения, Националната Здравноосигурителна Каса, Министерството на Здравеопазването и Република България на потенциални искове в национални и международни трибунали.
За да повишим информираността на пациентите по отношение на процеса за Информирано Съгласие, създадохме прикачената брошура. Ще се радваме, ако брошурата ни получи подкрепата на Министерството на Здравеопазването и започнем заедно да разпространяваме информация за правата на пациента . Искрено се надяваме, че ще намерим начин да работим заедно за постигане на общите ни цели – защита правата на родилките като пациенти на здравната система.

С уважение,
Родилница, женска организация за раждане и зачитане правата на родилката
Естествено, сдружение за активно раждане, кърмене и родителство в хармония с природата

Дата: ноември 2010 г.

3 коментара »

 • Свилена казва:

  Разпечатах си писмото… и сега виждам срещу каква стена сте (сме) изправени… Опитах се да го дам на няколко колежки да го подпишат – тук в офиса сме много жени, някои раждали, други бременни… Просто не мога да повярвам как се наложи да споря за едното информирано съгласие… как лекарите знаели какво да правят и как така ще откажеш нещо – ами ако ти е застрашен животът?? Офффф…. разстроих се ужасно много само от този един разговор в няколко минути… и то с хора, от които очаквах повече демократичност… ама те родилките сами си били виновни, защо не се интересуват предварително…. нямам думи, честно! Евала ви за усилията, наистина чак сега придобивам реална представа какво ви коства!

 • Gaia казва:

  Свилена, за съжаление, това което ти си се сблъскала не е отделен случай. Толкова много сме свикнали да нямаме права, че дори идеята че имаме някакви ни е много чужда.
  Благодаря ти за споделеното, наистина помага като знаем че не сме сами и има други жени из обществото които са готови да направят нещо по наболелите въпроси.
  Добре дошла!

 • Свилена казва:

  Съвсем точно си го определила, Гайа – идеята, че имаме права, ни се струва чужда… Именно това усетих у колежките… поредна доза овчедушие..
  Действително не сте сами и ще се радвам да помогна с каквото мога! Не съм и предполагала обаче, че ще е толкова трудно!

Вашият коментар

Добавете вашият коментар по-долу, или trackback от вашия сайт. Можете също така да се абонирате за тези коментари чрез RSS.

Бъдете вежливи. Придържайте се към темата, без вулгарности или спам.

Може да използвате следните етикети:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Този блог е свързан с Gravatar. За да получите своята световно-призната лична картинка, моля регистрирайте се в Gravatar.