Красимира Димитрова – възраст без значение

от

Сигурно всички досега сте чули за историята на Красимира Димитрова, която със съдействието на  медицината и лекаря си роди две близначета на възраст, в която други жени се подготвят за пенсиониране. Голяма новина, голямо чудо, много мнения, много позиции, едно от друго по-силни и категорични.

И аз си имам мнение, не е като да ми липсва способността. В случая обаче това, което  ме подтикна да коментирам, няма нищо общо с ‘ужасяващата’ възраст на майката. По-скоро със слепотата, която сме развили относно същинските проблеми, които засягат българската жена всеки ден.

Последните новини по случая от Стандарт:

Война между русенската и плевенската болница се разрази вчера за близначетата на…  д-р Красимира Димитрова. Според майката и лекарите от Плевен условията за новородените Жаклин и Мери не са подходящи в клиниката в Русе. Вчера екипи от плевенската лечебница организираха транспортиране на бебетата от единия град в другия. От Русе обаче категорично отказаха местенето на пеленачетата… [майката]също настоява рожбите й да бъдат преместени. От русенската болница обаче твърдят, че жената не е способна да вземе адекватно решение и няма да дадат децата. Русенските лекари са отказали да дадат информация на плевенските си колеги за състоянието на бебетата, каза още гинекологът на Димитрова.

Пауза.

Има нужда от пауза защото явно не става ясно. Проблемът тук не е дали болниците ще си получат парите, които горките са изхарчили. Да, това е част от дискусията, която се провежда из интернета. Проблемът не виждам да е дори дали едната болница е по-добра от другата. Клиничната пътека? Не.

„Woodland Woman“ C Lynn Steel

Ужасяващото в горната история е, че на една майка, с всичките си права като пациент, родител и човек, й е отказан достъп до собствените й деца, и да вземе решения относно тяхното лечение. Болницата е отказала. Категорично!

Болницата няма такова право, нито правото да заклеймява който и било с неспособност да взима адекватно решение за себе си или за децата си. Това е работа на съда. Но отново, както при третирането на родилки, болниците подхождат като диктатори и богове към тези които имат нещастието да им попаднат в ръцете. Ужасяващо? За мен – безспорно. Особено, като човек се замисли за всички родилки, които се разхождат по коридори и се молят на когото и било  за информация и достъп до децата си. Това не че не е хуманно, но и е нелегално.  Това отношение не бива да се нормализира.

Историята на Красимира Димитрова също поднесе други шокове на моята система, като например изказването на  Лъчезар Иванов (от Дневник):

С напредването на науката е необходима и граница на възрастта, на която една жена може да стане майка с помощта на медицината. Това заяви за БТА зам.-председателят на парламента и председател на комисията по здравеопазване Лъчезар Иванов.

..

Според Иванов около 40-годишна възраст е удачната граница, която трябва да се се приеме с необходимите законови промени. Не е нормално жена [тези години ] стане майка, смята депутатът от ГЕРБ. Той се аргументира с риска за здравето, което късното майчинство носи както за жената, така и за децата й. Постиженията на медицината са прекрасни, но те в никакъв случай не трябва да влизат в противоречие с нравствено-етичните и религиозни разбирания, посочи още председателят на здравната комисия в парламента.

Може би съм пропуснала част от изказването, но къде е границата на възрастта на която един МЪЖ може да стане баща с помощта на медицината? Кога не е нормално за мъж да стане баща? И защо не обсъждаме това… никога?

А относно доколко медицината не е в противоречие с нравствено-етичните разбирания по принцип, може много да се спори.

Случаят Красимира Димитрова за мен поднесе на табличка, на преден план, много от проблемите, които виреят из нашето общество – потъпкване на пациентите, родителите и жените като цяло.  Жалко, че разговорът е отишъл в съвсем друга посока.

5 коментара »

 • Красимира казва:

  А вие замисляте ли се, че най вероятно тези деца няма да оцелеят, ако уцелеят случайноте ща са с увреждания, т.е. ще бъдат непълноженни граждани и аз им вие ще плащаме за тяхното безнадеждно лечение в продължение на години. Така накрая и майката ще умре след 10-15 години без да може да им осигури каквото и да е, а и те също.
  И преди да ме обвините за директността, искам да ви кажа, че съм видяла безнадеждно лечение на стотици деца, хабят се труд, консумативи и човешки нерви за изгубени каузи, вместо тези неща да отиват за болни деца с шанс.
  И накрая аз не мисля, че тя е направила услуга на тези деца и питам “ С какво тя се различава от циганите?“ Отговор: абсолютно с нищо и за всеки дори малко мислещ човек ще стане ясно , че тя психични отклонения, жалко че не сте разбрали това.

 • Gaia казва:

  Красимира, дали жената е с психически отклонения не е мое място да определям. Ако това е така си има съдебен ред, който би трябвало да се следва преди който и било да може да своеволства с нейните деца.
  Другите ви коментари може би са към някой друг, защото нямат нищо общо с темите които повдигнах в публикацията.

 • *stardust* казва:

  Gaia, много хубав анализ. Но реакцията на мнозинството от обществото също показа колко много път имаме да извървим към спокойното и толерантно приемане на чуждия избор, когато той не е незаконен и не ни касае въобще. За съжаление обществото показа и обидното си отношение към жените над 60-годишна възраст – че едва ли не са хора с психически отклонения и нямат право на избор. А единствената ‘лудост’ на Красимира е, че е направила най-съкровенния избор- да бъде майка.А да бъдеш майка в крайна сметка осмисля живота на всяка жена.
  И възрастта е без значение!

Вашият коментар

Добавете вашият коментар по-долу, или trackback от вашия сайт. Можете също така да се абонирате за тези коментари чрез RSS.

Бъдете вежливи. Придържайте се към темата, без вулгарности или спам.

Може да използвате следните етикети:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Този блог е свързан с Gravatar. За да получите своята световно-призната лична картинка, моля регистрирайте се в Gravatar.