Акция „Писма до Министерство на здравеопазването“ (31.01.2014)

 

EventRodilnitza

Защо?

След като десетки от Вас смело предприеха стъпки да изложат наяве това, което се случва зад затворените врати на българските родилни домове; още стотици разгласяваха, дискутираха и Ви подкрепиха; и хиляди се включиха към нашата страница, Министерството на здравеопазването, в лицето на министърката д-р Таня Андреева-Райнова, отхвърли историите Ви като неверни и не изрази дори минимален интерес към проблема.

Истината е, че нито ние, нито Министерството можем да дискутираме въпроса с какъвто и да било авторитет. Ние получаваме историите на жените. Министерството, от друга страна, комуникира с Лекарския съюз и болниците. И никой няма представа какво всъщност е положението, защото никой от правителството не се е заинтересувал. Няма проучвания, които да проверят предоставяното от болниците качество на услугите, няма интерес към това колко удовлетворени са пациентите. Събират се някакви статистики, но когато ние ги поискаме, за да се опитаме да добием представа за качеството на услугите, не ни ги дават.

Накратко: пълна тъмнина.

От това което споделяте с нас, и на което сме свидетели самите ние, става ясно, че проблем има. В това не се съмняваме. Време е да се хвърли светлина върху работата в болниците и да разберем точно колко голям и разпространен е този проблем.

Какво и кога?

За да покажем на министърката, че тези които вярваме в това, наистина съществуваме, с Ваша помощ искаме да организираме масово изпращане на писма до Министерството на една и съща дата (петък, 31-ви януари) с надеждата да посрещнат седмицата с куп писма от тези, които те продължават да игнорират – тези, които са изпитали насилие в българските болници.

Ваш е изборът на съдържанието на писмата/картичките. Можете да разкажете историята си, да напишете цитат от обидни думи, които сте чули при раждането си, и/или да включите следните примерни искания:

1. Да се осигури свободен достъп на близки хора да подкрепят раждащата жена.
Да се премахнат финансовите и административни бариери, които продължават да пречат на жените да раждат с подкрепата на близките си хора и я оставят сама. Препоръчва се жената да има подкрепата на близък човек по време на раждането, както от Световната Здравна Организация, така и от качествени проучвания предприети от Кохрейн библиотеката. Тази стъпка е евтина и доказана да носи огромни плюсове за жените. От друга страна, ще помогне да се предотврати най-обидното поведение от страна на медицинския персонал към родилките.

 2. Прозрачност на системата.
Да се организира одит на родилните домове от независима международна организация, за да се установи дали качеството на предлаганата родилна помощ отговаря на международните стандарти за качество. Наред с това да се уреди достъпа на неправителствени организации до болниците. Тези стъпки ще помогнат да се получи по-пълна картина за ситуацията в родилните домове и да се осъществи реален контрол в системата.

Къде?

Изпращайте писмата си на 31-ви януари на адрес:

Министерство на здравеопазването
София 1000, пл. „Света Неделя“ 5
За Министър Таня Андреева

___________________

Включете се:

Организиран е Фейсбук евент и сте добре дошли да се включите и да разпространявате информацията.

Примерно писмо

Ако нямате време да напишете писмо, сме подготвили файл, който можете за минути да отпечатате и подпишете.

Писмо до МЗ образец (pdf)
pismoMZrodilnitzaTBN

Вашият коментар

Добавете вашият коментар по-долу, или trackback от вашия сайт. Можете също така да се абонирате за тези коментари чрез RSS.

Бъдете вежливи. Придържайте се към темата, без вулгарности или спам.

Може да използвате следните етикети:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Този блог е свързан с Gravatar. За да получите своята световно-призната лична картинка, моля регистрирайте се в Gravatar.