По света и у нас

Днес е Международен ден на пациента и по този повод, а и по повод на нарастващото недоволство от практиките в българските АГ отделения искаме да ви представим извадка на някои статии, публикации, проучвания и препоръки на световни специалисти и организации, както и сравнение с тукашните практики.

 • Най-често у нас попълването на необходимата документация за раждането не се извършва при някой от контролните прегледи преди раждането, когато жената има възможност да обмисли информацията от документите, а в най-напрегнатите и изпълнени с болка моменти, когато тя трябва да бъде оставена на спокойствие. Това противоречи на Закона за Здравето, чл. 88, ал. 2. В цивилизования свят тези неща са уредени според изискванията на същия  закон.
 • В българските родилни отделения интервенциите и процедурите, извършвани върху родилката и новороденото не се разясняват непосредствено преди изпълнението им и така родителите се лишават от правото си на информиран избор или отказ. Това също противоречи на Закона за здравето, чл. 88, ал.2; чл. 87, ал. 4., ал. 5; чл. 89. Правото на информиран избор се спазва стриктно извън пределите на България.
 • У нас най-често изгонването на плода става в обичайната поза, при която майката е легнала по гръб, с крака опрени на подпори и много родилки се оплакват от липсата на избор. Рутинното изгонване на плода в легнала поза или легнала поза със свити крака са класифицирани от Световната здравна организация като практики, които са доказано вредни и неефективни и трябва да се избягват. WHO, Care in Normal Birth: A Practical Guide, WHO/FRH/MSM/96.24, 3.2, 4,6, 6.2.
 • В тукашните родилни отделения също често има дирижиране на напъните във втората фаза на раждането без да има показания за притеснения за здравето на бебето или родилката. По света продължителното дирижирано напъване във втора фаза на раждането е класифицирано от СЗО като практика, която е доказано вредна и неефективна и трябва да се избягва. WHO, Care in Normal Birth: A Practical Guide, WHO/FRH/MSM/96.24, 4.4, 6.2.
 • Много  често у нас  се използва грубо натискане на корема (или т.нар прийом на Кристелер) като помощ на родилката в легнала поза. Според Световната здравна организация (СЗО) няма достатъчно доказателства, че прийомът на Кристелер е ефективен  и същият трябва да се използва с внимание, докато не се направят допълнителни научни проучвания по въпроса. WHO, Care in Normal Birth: A Practical Guide, WHO/FRH/MSM/96.24, 4.4, 6.3.
 • В българските родилни домове почти рутинно се  прилага епизиотомия или перинеотомия, като за претекст служи това, че в противен случай може да се достигне до по-сериозни разкъсвания. По света пък свободното или рутинно използване на епизиотомия е класифицирано от СЗО като практика, която често се използва неправилно. WHO, Care in Normal Birth: A Practical Guide, WHO/FRH/MSM/96.24, 4.7, 6.4.
 • Родните АГ специалисти често прилагат издърпване на плацентата вместо изчакване на естественото й отделяне, често без да е сложено бебето на гърда, което би стимулирало естествено процеса. В световен мащаб рутинното използване на окситоцин и контролирано издрърпване на плацентата са класифицирани от СЗО като практики, за които няма достатъчно доказателства, че са ефективни и трябва да се използват с внимание, докато не се направят допълнителни проучвания по въпроса. WHO, Care in Normal Birth: A Practical Guide, WHO/FRH/MSM/96.24,5.2, 5.3, 5.4, 6.3.
 • В нашите болници рядко се дава възможност за установяване на първи контакт кожа-до-кожа, като следствие от гореописаните процедури. По света ранният контакт кожа-до-кожа между майката и новороденото и подпомагането на кърменето в рамките на първия час след раждането е класифицирано от СЗО като практика, която е доказано полезна и трябва да бъде окуражавана. WHO, Care in Normal Birth: A Practical Guide, WHO/FRH/MSM/96.24, 5.6, 6.1.
 • Тук почти рутинно се прилага натиск за дохранване с адаптирано мляко без да се стимулират майките да кърмят новородените си с коластра под претекст, че тя е недостатъчна като количество. По света пак според СЗО майките биват насърчавани да закърмят бебетата си най-късно до 1 час след раждането и коластрата е представена като най-добрата храна за новороденото, а изключителното кърмене – задължително до 6-ия месец.

Всяка от процедурите и интервенциите, описани тук може да бъде отказана по всяко време и ако въпреки това бъде приложена, то това е в нарушение на Закона за здравето, чл.90 и чл. 91.

Ето и някои заглавия на публикации, книги и изследвания в подкрепа на гореизброеното:

 • Labor and Delivery Nursing: Guide to Evidence-Based Practice – Michelle Murray, Gayle Huelsmann – В него се твърди, че прийомът на Кристелер би могъл да доведе до травма на перинеума, разкъсване на аналния сфинктер, руптура на матката и фрактури за майката и увреждания на мозъка или главни нерви на бебето, раменна дистокия и т.н. Същата твърди, че тази манипулация не скъсява времето за втората фаза на раждането. (стр.53)
 • Patrick Ferry van Rheenen – 2007 – Introduction and research questions of  infant anaemia – Въпреки повишеното ниво на билирубин, мета-анализи сочат, че при здрави доносени бебета забавеното прекъсване на пъпната връв няма утежняваща роля. Няма разлика и между евентуалните кръвоизливи у родилки с незабавно прекъсната пъпна връв и тези със забавена такава. (стр.124-127)
 • The Labor Progress Handbook: Early Interventions to Prevent and Treat Dystocia – Penny Simkin, Ruth Ancheta – Забавеното прекъсване на пъпната връв води до 30-60% по-голям приток на червени кръвни телца у новороденото, което от своя страна води до намаляване на анемията при новородените и по-добрата адаптация на сърцето и белите им дробове. (стр.228-229)
 •   London Medical Gazette –  Dr. F.H. Ramsbotham on the practice of midwifery – Издърпването на плацентата може да доведе до руптура на матката, задържане на част от плацентата, кръвоизливи и др. (стр. 772/том 14)
 • Birthing Normally After a Cesarean Or Two – Helene Vadeboncoeur – Дава информация за това, че легналата поза не е най-добрата за естествено ражадне, тялото се бори с гравитацията, а не работи заедно с нея. Изброени са различни пози и ползите от тях. (стр.190)

В заключение – голяма част от описаните проблеми са решени „де юре”, но „де факто” рядко законът се спазва у нас. Може би е време да потърсим правата си…

Следва продължение…

Вашият коментар

Добавете вашият коментар по-долу, или trackback от вашия сайт. Можете също така да се абонирате за тези коментари чрез RSS.

Бъдете вежливи. Придържайте се към темата, без вулгарности или спам.

Може да използвате следните етикети:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Този блог е свързан с Gravatar. За да получите своята световно-призната лична картинка, моля регистрирайте се в Gravatar.