Полските протести. Къде сме ние?

Автор: Марта Златева

polski-protest-2016-10-03_1_heniek-janicki

Това, което се опитаха да направят с полските жени, е ненормално на толкова много нива, че ми е трудно да дишам. Много хора взеха отношение по темата и обясниха защо и как желаните от полското правителство промени са погазване на човешките и гражданските права на жените в Полша. Затова няма да навлизам в подробности по тази тема. Важното е, че когато стана ясно, че полското правителство е напълно сериозно с планираните промени и има реалното намерение да ги осъществи, те, жените на Полша, излязоха на улицата. Излязоха единни и излязоха много – 7 милиона жени в цялата държава. Излязоха непоколебими, че няма да приемат крайното посегателство върху това, какво може и какво не може да се случва с техните тела. И сега, след като правителството се отказа от приемането на закона, те се чувстват по-силни и нямат намерение да спрат дотук.

polski-protest-2016-10-03_3_agencja-gazeta

Това, което се случи в Полша, ме накара да треперя вътрешно. И да се чудя – защо и ние не можем да бъдем единни, когато става дума за нашите тела? Да, ние нямаме проблем с темата за абортите. Но от години повечето от нас имат проблем с най-истинското, най-свещеното преживяване, свързано с нашите тела – раждането. Последните години, за щастие, все повече жени се осмеляват да кажат на глас, че не са съгласни с често бруталното отношение в болниците по време на раждане – обидите и липсата на човешко отношение, третирането като поредното досадно парче месо, което трябва да мине през поточната линия; невъзможността раждащата жена да избере позата, която ѝ е удобна при раждане, „защото на тях няма да им е удобно“; невъзможността да откажеш на акушерката „да роди вместо теб“ като ти скача върху корема, докато се опитваш да дишаш; натиска, който се оказва върху това да се избере секцио или планирано естествено раждане; липсата на адекватна грижа след раждането – как се кърми, защо не е страшно, а прекрасно и полезно изживяване и за бебето, и за майката. И за това много се е изговорило и изписало, затова няма да продължавам.

Мога да кажа само, че вече 9-та година не мога да простя на моите мъчители за това, което причиниха на мен и бебето ми, когато раждах. И да, приемам ги точно като мъчители. Всеки път, когато се сетя за това, в гърлото ми застава една буца и очите ми се мокрят. А когато прочета, че няма оправдание за използването на „Кристелер“; че ако има здрава жена, която ражда това изобщо не бива да се третира като медицинска дейност (от интервю на д-р Йете Клаусен, акушерка и старши преподавател във Факултета по акушерство на „Метрополитън Юнивърсити Колидж“ в Копенхаген, Дания) ме обхваща гняв. Силен, парещ, помитащ гняв. Защото знам, че това не се е случило само с мен. Защото знам, че продължава да се случва. Защото ако ние, с моя син, се измъкнахме сравнително леко – само с отток на главата и антибиотик за „Добре дошъл“ на този свят, то при други жени и бебета има дори и фатални последици.

Не искам да правя от тези размисли лична изповед. Искам да накарам всички да се замислим, пак и отново, че има начин да променим нещата. Полските жени го направиха. А ние? Можем ли да излезем и да се борим за елементарното си човешко право да родим без унижение, обида и опасност за нашето и това на бебетата ни здраве? Можем ли да излезем всички жени на България и да покажем, че повече няма да търпим и приемаме бруталното отношение и липсата на право на избор как да родим?

polski-protest-2016-10-03_2_heniek-janicki

Аз ще изляза. Защото се чувствам част от всички онези жени, които излязоха на улиците в Полша, за да защитят правата си. Част от всички онези жени в Европа и по света, които ги подкрепиха. А женската сила е голяма. Трябва само да ѝ повярваме и да я използваме.
Снимките са от протестите в Полша, 3.10.2016 г.
Източник: Agencja Gazeta и Heniek Janicki

2 коментара »

  • Котарак казва:

    „Полските протести.Къде сме ние?“

    Тази статия лъха на феминизъм и подкрепя избиването на невинни деца в майчина утроба. Жени,които не са никакви майки ,подкрепят абортите. Пожелавам на тези,които подкрепят абортите-да умрете в страшни мъки. А за тези страни(включително и Полша),които подкрепят и правят аборти-колкото повече аборти,толкова повече чернокожи „бежанци“ да нахлуят в страната ви и да ви ебат до умиране!

  • Кучка казва:

    Котарака проповядва от една страна защита на живота а от друга смърт в страшни мъки и изнасилване до умиране. Абсолютно логично, някъде в неговия си мозък пълен с топки от косми.

Вашият коментар

Добавете вашият коментар по-долу, или trackback от вашия сайт. Можете също така да се абонирате за тези коментари чрез RSS.

Бъдете вежливи. Придържайте се към темата, без вулгарности или спам.

Може да използвате следните етикети:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Този блог е свързан с Gravatar. За да получите своята световно-призната лична картинка, моля регистрирайте се в Gravatar.