„Предизвикателствата пред майчиното здравеопазване – да върнем жените във фокуса на грижите“

EEA_Grants_JPG_4642_1ПОКАНА за

П Р Е С К О Н Ф Е Р Е Н Ц И Я

на тема:

 

„Предизвикателствата пред майчиното здравеопазване – да върнем жените във фокуса на грижите“

 

Неправителствени организации се обединяват за подобряване на родилните грижи в страната

 

От юни 2015 г. стартира проект за обединяване на усилията на неправителствените организации, работещи в сферата на подобряване на грижите за родилките и техните бебета. Проектът «Стратегия за дългосрочна застъпническа кампания за спазване на човешките и гражданските права в майчиното здравеопазване» се изпълнява от Сдружение «Родилница» и Фондация «Родители за родители».

 

Тревожните статистики не могат да бъдат пренебрегвани. Раждаемостта от началото на годината е паднала с 2% в София и с повече от 27% във Видин спрямо миналата година, като се очаква общият брой раждания за годината да достигне рекордно ниски размери. В същото време раждащите жени все още не са в центъра на грижи, каквато е препоръката на Световната здравна организация и Международната федерация по акушерство и гинекология (ФИГО). Това е ясно както от статистиките за броя на ражданията със секцио, който е нараснал до повече от 40%, така и от тревожните разкази, които жените споделят със Сдружение „Родилница.“

 

Според Клаудия Хансън, заместник-председател на Комисията по безопасно майчинство и здраве на новороденото към ФИГО „Всяка майка има право на позитивно преживяване по време на раждане и на грижи, предоставяни със съчувствиe и запазване на човешкото достойнство. Майката и бебето трябва да бъдат предпазени от ненужни интервенции, практики и процедури, които не се основават на доказателства.“ Зачестилите проблеми в майчиното здравеопазване ясно показват, че е назрял моментът да се предприемат всеобхватни действия за преосмисляне на остарелите методи за предоставяне на родилни грижи. Нужно е в центъра на грижи да бъдат майката и новороденото . Организаторите призовават за достъпна и уважителна грижа, която използва доказани медицински методи и отхвърля остарелите и вредни практики.

 

Все повече майки и семейства в България търсят такава грижа с уважение и все повече лекари и болници са готови да им предоставят такова обслужване. В последните години и в световен мащаб се развива движение за майчини грижи с уважение, което обединява различни специалисти, работещи по въпроса – от родители, лекари и акушерки до активисти, юристи и политици.

 

Целта на настоящия проект е да обедини заинтересованите организации, за да могат по-ефективно да се включат в процесите за вземане на решения в майчиното здравеопазване и да подпомогнат отговорните институции в справянето с очерталите се проблеми.

 

В проекта се включват активисти и представители от широк кръг неправителствени организации, в това число Сдружение „Естествено“, Асоциация на българските дули, Фондация „Макове за Мери“, Фондация „Приятелство“, Фондация „Нашите недоносени деца“, Български хелзинкски комитет, Алианс на българските акушерки и Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“.

 

На пресконференцията ще присъстват:

Нели Мутафова – заместник-председател на Сдружение „Родилница“

Миглена Делчева – управител на Фондация „Родители за родители“

адв. Елена Атева – правен координатор за Източна Европа на „Human Rights in Childbirth”

адв. Даниела Фъртунова – юрист в Програма „Мониторинг и изследвания“ на Български хелзинкски комитет

 

Проектът „Стратегия за дългосрочна застъпническа кампания за спазване на човешките и гражданските права в майчиното здравеопазване” се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г., www.ngogrants.bg.

 

Пресконференцията ще се проведе на 16 август 2015 г. от 11:00 часа в Пресклуб БТА (София, бул. Цариградско шосе 49).

 

Разчитаме на присъствиетo Ви. Благодарим предварително за вниманието и интереса!

 

 

За повече информация:

Нели Мутафова  – тел. 0878 660 145, info@rodilnitza.com, www.rodilnitza.com

 

 

 

Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г., www.ngogrants.bg. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Сдружение „Родилница“ и от Фондация „Родители за родители“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

 

Вашият коментар

Добавете вашият коментар по-долу, или trackback от вашия сайт. Можете също така да се абонирате за тези коментари чрез RSS.

Бъдете вежливи. Придържайте се към темата, без вулгарности или спам.

Може да използвате следните етикети:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Този блог е свързан с Gravatar. За да получите своята световно-призната лична картинка, моля регистрирайте се в Gravatar.