Пресконференция

Сдружение „Родилница” е неправителствена организация в обществена полза, родена 2009 г.

www.rodilnitza.com

 

Пресконференция

Вторник, 20.11.2012, София Прес Клуб, 12:00

За контакти: Мина Парчева | info@rodilnitza.com | 0889 300 449

 

За нуждата от регламент за извънболничното раждане,
за да се намали рискът за майката и бебето


Съществува необходимост от промяна в правната уредба в България, така че да се даде възможност на медицински лица да оказват помощ при раждания извън болница. Това смятат от Сдружение „Родилница”, Сдружение„Естествено“, „Асоциация на българските дули”, Фондация „Родители за Родители” и Българският Хелзински Комитет. Петте неправителствени организации ще дадат специална пресконференция по темата утре, 20 ноември, от 12 ч. в София Прес. На пресконференцията ще присъстват и представители от Алианса на българските акушерки, за да представят и тяхната позиция.

Според българското и международното законодателство бременната жена може свободно да избира мястото на раждане, включително и в собствения й дом. Акушерките и други медицински лица обаче не могат да асистират при раждане в дома, поради липса на регламент. Това поставя в необоснован риск майките, които раждат планирано у дома. Според Европейският съд за правата на човека държавата не трябва да възпрепятства медицински лица, които биха искали да акушират вкъщи, заявяват от неправителствените организации. Те са категорични, че рискът при планирано домашно раждане може да се намали до този в болницата, ако при раждането присъства медицинско лице.

В момента жените, които избират да родят вкъщи, се третират много зле ако се обърнат към болницата за помощ – викат се медиите, вика се полиция и социалните служби. Това отношение води до нежелание на жените да търсят помощ в болницата, когато им се налага. Жените имат нужда и от помощта на акушерки – когато бременността и раждането протичат нормално, и от помощта на специалисти акушер-гинеколози – когато има някаква патология. Двете системи на здравни грижи са взаимно-допълващи се и е в интерес на цялото общество те да са добре регулирани и да работят заедно, смятат от Сдружение „Родилница“.

„Родилница” е сдружение на жени и майки, чиято цел е да подобри състоянието на родилната помощ в България и да разпространява информация за правата, които жените имат по време на раждане. Сдружението е регистрирано през януари 2012 година, но функционира като неформална гражданска група от ноември 2009 г. Предишни кампании на „Родилница” включват разясняване на понятието „Информирано съгласие,” както и кампания „Първи контакт” — за необходимостта майката и бебето да не се разделят след раждането.

Вашият коментар

Добавете вашият коментар по-долу, или trackback от вашия сайт. Можете също така да се абонирате за тези коментари чрез RSS.

Бъдете вежливи. Придържайте се към темата, без вулгарности или спам.

Може да използвате следните етикети:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Този блог е свързан с Gravatar. За да получите своята световно-призната лична картинка, моля регистрирайте се в Gravatar.