Прессъобщение

Рискът при планирано домашно раждане може да са намали до този в болницата, ако при раждането присъства медицинско лице. За това алармираха днес от група неправителствени организации, начело със сдружение Родилница.

Според българското и международното законодателство бременната жена може свободно да избира мястото на раждане, включително и в собствения й дом. Акушерките и други медицински лица обаче не могат да асистират при раждане в дома, поради липса на регламент. Това поставя в необоснован риск майките, които раждат планирано у дома. Според Европейският съд за правата на човека държавата не трябва да възпрепятства медицински лица, които биха искали да акушират вкъщи.

Въпрос на добра здравна политика е на жените, които искат да родят вкъщи, да се предостави право на достъп до акушерска помощ. Този достъп трябва да е правно урегулиран, за да няма страх сред акушерките, че при предоставянето на такива услуги срещу тях ще има негативни последици. Не е в интерес на никой, нито на държавата и обществото, нито на бъдещите майки и техните семейства, да се отказва такава здравна помощ.

Урегулирането на такава здравна помощ ще допринесе и за по-лесната кооперация между домашни акушерки и лекари/болницата, ако има нужда от лекарска помощ или трансфер в болницата. В момента тези жени се третират много зле, ако се обърнат към болницата за помощ – викат се медиите, алармират се полиция и социалните служби. Това отношение води до нежелание на жените да търсят помощ в болницата, когато им се налага. Жените имат нужда и от помощта на акушерки – когато бременността и раждането протичат нормално, и от помощта на специалисти акушер-гинеколози – когато има някаква патология. Двете системи на здравни грижи са взаимно-допълващи се и е в интерес на цялото общество те да са добре регулирани и да работят заедно.

Организаторите призовават отговорните органи – Парламента и Министерство на здравеопазването да не пренебрегват този проблем и да създадат работни групи от специалисти, юристи и представители на неправителствените организации, за да работим заедно по изготвянето на регламент за асистиране при домашно раждане. Нужно е да зачетем правата на жение, избрали да родят вкъщи, и да направим всичко възможно да раждат безопасно и с помощта на квалифицирана акушерска помощ.

Припомняме, че Международната конфедерация на акушерките (ICM) и Международната федерация на акушер-гинеколозите (FIGO) излязоха с общо прессъобщение през март 2012 година, в което призовават да се преустанови криминализирането на акушерската професия. „Има силни доказателства,” посочва прессъобщението на ICM и FIGO, “че извънболничното раждане, асистирано от регистрирана акушерка, е сигурен и предпочитан избор за много майки. На жените не бива да бъде отказван този избор заради липсата на адекватна позволяваща регулаторна рамка, която да дава възможност на акушерките да практикуват професията си на всяко място, на което жените изберат да раждат.” От организациите предлагат техническа помощ на всяка държава, в която липсва регламент за асистиране при планирано домашно раждане.

Вашият коментар

Добавете вашият коментар по-долу, или trackback от вашия сайт. Можете също така да се абонирате за тези коментари чрез RSS.

Бъдете вежливи. Придържайте се към темата, без вулгарности или спам.

Може да използвате следните етикети:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Този блог е свързан с Gravatar. За да получите своята световно-призната лична картинка, моля регистрирайте се в Gravatar.