Нормално поведение при новороденото и защо кърмата не е просто храна

Какво трябва да прави едно нормално, износено до термин, новородено човешко същество?

Първо, човешкото бебе би трябвало да се роди вагинално. Да, знам, че това не се случва винаги, но ние ще говорим само за идеалния, нормален вариант. Би трябвало да се раждаме вагинално, защото имаме нужда от добрите бактерии. Човешките бебета са стерилни, без бактерии при раждането им. Не е случайно, че се раждаме в близост до ануса – област, в която има много бактерии, повечето от които са добри и необходими за нормално чревно здраве и развитие на имунната система. И бактериите, които са там, са бактериите на мама, бактерии, срещу които тя може да даде антитела, ако се окажат от лошите.
Щом се роди бебето, то би трябвало да отиде при мама. Веднага, върху гръдния й кош. Гръдният кош, точно между гърдите, е естественото убежище на новороденото бебе. (Интересен факт: нашият сърдечен приток, колко кръв циркулира във всяка една минута, се доставя до места, които са важни. Голямо количество отива към бъбреците всяка минута, около 10%, и 20% отива към мозъка ти. При една току-що родила жена, 23% от кръвта отива към гръдния й кош – по-голямо количество, отколкото към мозъка. Тялото мисли, че това място е важно!)

Тази гръдна област дава топлина. Бебето използва тялото на мама за температурна регулация от стари времена. Защо да спира да го прави? При всичкия този приток на кръв естествено, че ще бъде топло. Бебето може да използва мама, за да се стопли. Когато бях на стаж, ние слагахме студено бебе под нагряваща лампа, което представлява машинка за затопляне, поставена до мама. Сега, след като узрях, си мисля, че, когато казват, че детето е под  нагряващата лампа, всъщност е под мама. Това не би ми харесало. Харесва ми децата да са сгушени върху мама.

И така, сега имаме чисто ново бебе върху затоплящото устройство – мама. Това дете не е гладно. Да доведем гладно дете на този свят е лош план. И наистина ако те бяха гладни, можете ли да ми обясните защо децата ми изсмукаха всички живителни сили от мен през тези последни седмици от бременността? Надявам се, че са получавали храна все пак, или всичко е било дразнещо и болезнено напразно.

Всеки животински вид си има инстинктивно поведение, което позволява на малките да порастнат големи и да продължат вида. Нашите деца се раждат на този свят, имайки нужда от защита. Защита от болести и от хищници. Да, хищници. Нашите деца не знаят, че са се родили в любящо семейство през 21я век – всичко, което знаят е, че е 2-и век и те са в пещерата, заобиколени от тигри. Нашето инстинктивно поведение на човешки бебета е, че трябва да ни помогнат да останем защитени. Бебета получават защита от болести и тигри, като лежат върху гърдите на мама. Предполага се, че сме дали малко добри бактерии на бебето при излизането му през родовия канал. Това е първата стъпка към защитата от болести. Следващата стъпка е да получи коластра.

Новороденото бебе върху пазвата на мама ще си повдигне главата, ще си оближе ръцете, може би ще се отърка в мама, ще си близне ръцете пак и ще започне да се плъзга към гърдата. Децата предпочитат контраста между светло и тъмно и избират кръговете пред всички останали форми. Помислете само – там има тъмен кръг наблизо.

Потта на мама мирише като околоплодната течност и тази миризма е по ръцете на детето (защото никой не го е къпал още!), като бебето използва вкуса от ръцете си, за да проследи миризмата на мама. Секрециите, които идват от ареолата (тъмния кръг), миришат по подобен начин и помагат на бебето да стигне до гърдата, за да получи коластра, която ще подхрани добрите бактерии и ще го предпази от инфекция. Децата могат да засучат сами. Убедете се сами! И ако имаш нужда от коластра, само за да нахраниш бактерията, а не себе си, не ти е нужна много. И това наистина е така, защото децата не са гладни и защото кърмата не е храна!

Говорим за нормални бебета. Кърменето е нормално. Бебетата са създадени да правят това. Без значение дали е 2009 г. или 209 г. сл.н.е. всички деца биха направили едно и също: ще се опитат да намерят гърдата. Кърменето не е специален сос или магическа отвара. Не е най-доброто. Просто нормално. То е създадено за нуждите на беззащитното човешко бебе. И нищо друго създадено да го замести не е нормално.

Коластрата също активира неща в бебешката стомашно-чревна система и след това спомага за растежа на тимуса (ендокринна жлеза). Той е част от имунната система. Растежът на тимуса е важен. Кърма = голям тимус = добра имунна система. Коластрата също е богата на вещество наречено Секреционен Имуноглобулин А (SigA). Той се произвежда през първите няколко дни от живота и представлява защита от инфекция, по- специфична от мама. Клетки в червата на мама наблюдават какво навлиза в тях и дали има инфекциозни клетки. Специална клетка в червата на мама, наречена плазма клетка, се запътва към гърдата и я подпомага да произведе SIgA в млякото, за да защити бебето. Ако майката и бебето са заедно, например на гърдите на мама, тогава бебето е защитено независимо на какво са изложени двамата. Бебетата трябва да са с мама.

А, и за тигрите. Какво за тях? Дефинирайте „тигър” както си искате. Но, ако сте бебе без умения за самозащита, с рефлекс, който ви позволява да сграбчите мама, когато се стреснете от нещо, особено ако има повечко коса, да останете с мама е логичното нещо. Бебетата усещат разликата между бебешко креватче и човешка гръд. Когато бебетата се разделят от техните майки, техният отговор е „отчаяние – оттегляне в себе си”. Частта с отчаянието идва когато са сами, отделени. Децата изразяват гласно желанието си да не станат храна на тигрите. Когато ги вдигнат на ръце, те спират да плачат. Те са защитени, на топло и сигурно място. Обаче ако на този отчаян плач не бъде отговорено, те се оттеглят в себе си. Те изстиват, отделят огромни нива на стрес хормони, понижават сърдечния си ритъм и затихват. Това не е добро за бебетата. Тогава се превръщат в някой, който е отвъд отчаянието. Нормалните бебета искат да ги носят непрекъснато.

А кога ловуват тигрите? През нощта. Няма никаква логика децата ни да искат да спят през нощта. Могат да ги изядат. Няма нищо кой знае колко хубаво в деца, които спят през цялата нощ. Би трябвало да се събудят и да намерят бодигарда си. През деня няма чак толкова заплахи. Те спят по-добре през деня. (Помислете си за собствените ни реакции на нашите си тигри – проблемите със съня са основна част от стреса, депресията и тревожността).

За съня… Моето предположение е, че всеки спи с децата си – независимо дали е собствен избор и независимо дали си го признава. Глупаво е ние като медицински лица да казваме „Не спете с бебето си”, защото всички го правим. Понякога е случайно. Понякога е нарочно. Децата се гушкат, усещането е правилно, а вие сте изморени. И така нормалните бебета са кърмени, стоят на гърдата, искат да бъдат носени и спят по-добре, когато са с родителите си. Изглежда ми нормално. Но има разлика между нормално бебе и такова, което не е. Безопасният сън означава, че ние сме трезви, в леглото, а не на дивана или фотьойла, кърмейки, а не пушейки… Нормалните неща. Ако обстоятелствата не са нормални, тогава спането с бебето не е безопасно.

Този контакт гръд до гръд служи още и за развиване на мозъка. Нашите деца имат точно толкова мозъчни клетки, колкото са имали и по време на 28-та гестационна седмица. Там е джунгла от чакащи да се свържат клетки. Това, което правим като човешки същества, е да създадем прекалено много клетки и след това да се отървем от тези, които не използваме. Имаме около 8 зърна, опашка и ципи на ръцете си в утробата. Ако всичко се развие добре, не би трябвало да ги имаме след раждането. Създай в изобилие и разкарай това, което не използваш. И така, докато се гушкате, вашето дете свързва щастливите мозъчни клетки и да се надяваме, че премахва „лошите“. Кърменето кожа до кожа е и за изграждане на връзки в мозъка. Не за храна.

Защо продължавам с това? Защото все повече майки избират да кърмят. Но повечето жени не вярват, че тялото, създало това прекрасно бебе, може да изхрани същото това дете и започват да дохранват с адаптирани бебешки млека, създадени да бъдат храна. Защо не вярваме на телата си след раждането? Не знам. Но непрекъснато чувам, че адаптираното мляко се ползва, защото „Аз просто не го задоволявам.” Разбира се, че го правите. Бебетата нямат нужда да ядат през цялото време. Те имат нужда да са с вас през цялото време – това е най-върховното удовлетворение.

Бебето на гърда развива имунната си система, активира тимуса, запазва топлината си, чувства се защитено от хищници, има нормална схема на спане и развива мозъчната си система, и (между другото) получава храна по време на този процес. Те не са гладни – те се подчиняват на инстинкта. Инстинктът, който ни позволява да оцелеем и да създадем повече себеподобни.

6 коментара »

 • Елена казва:

  Много ми харесва.
  Мисля си, ако се принтне на плакат и се окачи в стаите по родилните домове?
  Колко хубаво би било.

 • Елена казва:

  Наивна статийка, зле написана, въпреки всички титли на авторката. Закачането й на плакат вероятно ще цели разсмиване на интелигентната аудитория?

 • Даниела казва:

  На мен ми се стори симпатична и окуражваща:)

 • Mama казва:

  Това обаче са идеалните случаи…какво става, ако майката изобщо няма кърма (не ми казвайте, че няма жена без кърма, просто тя трябва да се стимулира, защото не е вярно) тогава какво да направи с бебето….нали трябва да го нахрани с нещо! Тук само мога да кажа – добре, че за такива случаи са измислили адаптираните млека!

 • Йова казва:

  Много хубава статия!!! Браво!
  Трябва ли защото 5% от майките да речем нямат кърма, ВСИЧКИ бебета да бъдат захранвани с изкуствено мляко – да не би случайно да умрат от глад ако не ядат 1 ден? Ами не мисля!

 • rozali казва:

  Няма интелигентна, образоване жена която да повярва да тази глупост , абсурдна и опасна „раждаме в близост до ануса — област, в която има много бактерии, повечето от които са добри “ – всяка една инфекция на новореното е фатална . Вие сте жени които си играете както със собствения си живот , така и с животата на детето което би трябало да е подсъдно. Няма образован мъж който да се подложи на такова раждане , опомненте се и се информирайте за раждането в съвременния свят , за апаратурата и лекарите .

Вашият коментар

Добавете вашият коментар по-долу, или trackback от вашия сайт. Можете също така да се абонирате за тези коментари чрез RSS.

Бъдете вежливи. Придържайте се към темата, без вулгарности или спам.

Може да използвате следните етикети:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Този блог е свързан с Gravatar. За да получите своята световно-призната лична картинка, моля регистрирайте се в Gravatar.