Определяне на термина – активна акушерска грижа

Ултразвуковите изследвания не са точни и са опасни за бебето. Някои бебета дори се опитват да се измъкнат от яростната атака на звуковите вълни. Това не е сладко. Не е и смешно. Това е сериозен въпрос, ултразвукът (УЗ) може да има доживотни въздействия върху бебето. При толкова майки предизвикването на раждане поради пренасяне е неуспешно, но аз се съмнявам дали УЗ е поставял правилната дата за тяхната бременност. Тези майки наистина ли са били в 42 седмица? Често не. И много от тези индуцирания на раждането водят до цезарово сечение.

Как да определим термина на бременността без ултразвук? Тестът на Дубовиц за гестационната възраст се прави при раждането. Той включва оценка на количеството верникс на новороденото (голямо количество показва преждевременно родено бебе, липса на верникс е показател за преносено бебе), размера на фонтанелата, развитието на гениталиите,  ушния хрущял, големината на гръдните зърна, в каква степен тестисите са слезли,  гънките на стъпалата, дължината на ноктите и т.н. Ето линк към теста https://www.cebp.nl/vault_public/filesystem/?ID=1307 (отваря се като PDF файл). Много жени преминават през цезарово сечение поради преносеност на плода, само за да разберат по-късно, че бебето е било откъснато от тях прекалено рано. Според Службата за информация и консултация за акушерки MIDIRS (http://www.midirs.org) ръцете на акушерката, придружени от познанието на (бременната бел.пр.) жена, определят термина много по-точно от УЗ.

Как да определите периода на бременността си (Вашата акушерка би следвало да знае това; Вашият лекар може би не го знае или не би Ви го казал):

Първо, определете дължината на Вашия цикъл. Започнете с първия ден на последната Ви менструация, но помнете дължината на цикъла Ви е важна. Колко дни има между два цикъла? Стандартната продължителност от 40 седмици за една бременност се основава на цикъл от 28 дни, така че, ако имате 35 дни между два цикъла (от първия ден на единия до първия ден на следващия – бел. пр.), може да преминете границата от 40 седмици с 2-3 седмици и въобще да не преносвате. (Или, ако всички жени в семейството Ви са раждали три до четири седмици след предполагаемата дата, Вие също може да просрочите типичната 40-седмична продължителност). Аналогично, ако има 26 дни между два цикъла, а овулацията Ви настъпва в нетипично време, може да имате доносено бебе една до три седмици по-рано. Не чакайте да Ви направят ненужно цезарово сечение, за да разберете, че по скалата на Дубовиц бебето Ви не е било закъсняло. Смятат се приблизтелно 266 дни от зачеването и 280 от последната Ви менструация. Акушерки, помнете да се вслушвате в думите на жената. Често тя може да посочи точния ден на зачеването.

Първото движение. Много жени, бременни с първо дете, усещат движение на бебето (като пърхане на пеперуда, не силни ритници) приблизително към 20-та седмица. Определянето на периода от бременността по този начин може да даде голямо отклонение, тъй като някои майки усещат първите движениа доста по-късно от 20-та седмица, но дава още един параметър, когато е необходимо да определите дали бебето подранява или закъснява. Моника, моята партньорка акушерка, и аз веднъж асистирахме на жена, която започна да ражда един пълен месец по-рано. Ние анализирахме всичките ни записи до момента и попитахме и отбелязахме всички тези неща, за които четете сега. В крайна сметка разбрахме, че тази жена не подраняваше, тя си беше съвсем навреме. Раждането й започна, а ние бяхме спокойни, че тя не е в 36 седмица. Раждането беше прекрасно, а бебето й въобще не беше преждевременно родено.

Първи сърдечни тонове на плода. Отбележете кога за пръв път чухте тоновете на бебето с фетоскоп, не с Доплер. Доплер е ултразвуков уред и следва да се използва само при необходимост. Като общо правило ще можете да чуете сърдечните тонове на плода (СТП) между 18-та и 22-ра седмица, плюс-минус малко. В миналото използвахме стетоскоп Леф (Leff), който има формата на малка тенджера, но е малко тежичък. Мисля, че с този инструмент успявахме да чуем сърдечните тонове малко по-рано – често към 18-та седмица. С фетоскоп Пинар (Pinard) или с друг фетоскопи е възможно да не успеете да чуете тоновете до след 18-та седмица.

Нарастване на матката. Акушерките често правят тест с две ръце, за определят големината на матката. Ако тя е с големината на портокал, майката е приблизително в 8 седмица. Ако е с формата на грейпфрут, майката е приблизително в 12 седмица. Височината на фундуса се мери от върха на пубисната кост до върха на матката. Това измерване е много по-точно, ако се извършва от един и същи човек всеки път. Много от нас предпочитат да използват пръсти, за да премерят височината на матката. Когато матката може да се напипа при пъпа, Вие сте в 20 седмица. Добавете още две седмици за всеки пръст над пъпа. Така, ако върхът на матката е 4 пръста над пъпа, Вие сте приблизително в 28 седмица. Ако измервате с метър, отбележете по 1 седмица за всеки един сантимер. Така 4 см. над пъпа съответстват приблизително на 24 седмица.Това измерване може също да Ви даде знак за многоплодна бременност. Моника и аз веднъж пропуснахме двуплодна бременност. Преглеждайки отново измерванията, можеше да се усъмним, ако бяхме гледали по-усилено. Е, понякога нещата се развиват по-добре, отколкото бихме ги планирали. Да бяхте видели лицата ни, когато това „голямо бебе” беше толкова малко, а нашата майка роди близнаци — на деня на Св. Валентин.

Copyright © 2010 Midwifery Today, Inc. Всички права запазени. Преведено с разрешение от Midwifery Today E-News, Issue 13.
http://www.midwiferytoday.com/enews/enews1213.asp#jan PH + 1 541 344 7438

За авторката

Джен Тритън е основател, главен редактор и майка на списание „Акушерството днес”. Тя става акушерка през 1977 г. след невероятното домашно раждане на втората си дъщеря. Мисията й е да превърне любящата акушерска грижа в норма за раждащите жени и техните бебета по света. Срещнете се с Джен на някоя от конференциите, организирани от „Акушерството днес”, или се присъединете към нея онлайн в работата й за трансформация на родилните практики по света.

Забележка към превода

Статиите в Midwifery Today са публикувани на английски в оригинал. Midwifery Today, Inc. не гарантира точността на преводи на техните статии на друг език, освен на английски, включително и на статии, които са публикувани на уеб страницата на Midwifery Today. За най-точната версия на тази статия винаги се позовавайте на английската версия.

3 коментара »

 • Емилия Казълова казва:

  Имах щастието да се запозная лично с Джен Тритън и съм впечетлена от нея !Като акушерка всичко това ,което е описано в статията съм използвала особено когато водех женската консултация при моят личен лекар. В този период настина правех това за което съм учила и практикувах в родилната зала. Много проблеми могат да се забележат и съответно разрешат когато акушерката знае как да подходи ,разпита и огледа бременната жена.

 • Емилия Казълова казва:

  Имах удоволствието лично да се запозная с Джен Тритън и съм впечтлена.Всичко това се практикуваше когато акушерките водеха женската консултация,защото това е основното -оглед разговор и лично отношение към бременната жена.Това ми се случи когато водех женската консултация при мояят личен лекар.Тогава се чувсвах в истинският смисъл на думата акушерка,защото можех да видя на практика в родилната зала как са подготвени жените за раждането и как се справят с този естествен процес.

  „„

 • Jayvee казва:

  All of my qusteonis settled-thanks!

Вашият коментар

Добавете вашият коментар по-долу, или trackback от вашия сайт. Можете също така да се абонирате за тези коментари чрез RSS.

Бъдете вежливи. Придържайте се към темата, без вулгарности или спам.

Може да използвате следните етикети:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Този блог е свързан с Gravatar. За да получите своята световно-призната лична картинка, моля регистрирайте се в Gravatar.