Билки, които помагат при бременност

Акушерките вярват, че повечето от проблемите при бременност могат да бъдат предотвратени, като се обърне внимание на храненето. Сутрешното гадене и промените в настроението са свързани с ниски нива на кръвната захар; болките в гърба и силните родилни болки често са резултат от недостиг на калций; разширените вени, хемороидите, запекът, петната по кожата и анемията показват липса на специфични хранителни вещества; прееклампсията, най-сериозният проблем при бременност е форма на остро недохранване. Отличното хранене включва чиста вода, чист въздух, изобилна светлина, взаимоотношения, пълни с любов и уважение, красота и хармония в ежедневието, радостни мисли и жизненоважни хранителни вещества.

По време на бременността хранителните вещества изграждат клетките, които формират допълнителен половин килограм мускулатура на матката, нервите, костите, органите, мускулите, жлезите и кожата на плода, околоплодната течност, плацентата и 50% допълнителен обем на кръвта. Изграждат и допълнителни клетки в бъбреците и черния дроб, за да се разграждат отпадъците на две човешки същества, не само на едно.

Диворастящите и органични храни, семената и билките са най-добрите източници на витамини, минерали и други хранителни вещества, нужни през бременността. Най-добре бременната жена сама да събере своите билки – да се разтяга, навежда, диша, движи, докосва земята, да разговаря с растенията и да се открива за техния духовен свят.

Тонизиращи напитки през бременността

От хиляди години опитните жени препоръчват билкови тоници за бременност и раждане. Тези треви са доказали в практиката, че са безвредни и забележимо ефективни. Тонизиращите билки подобряват общото здраве, като балансират и поддържат потока на енергията и фокуса в тялото.

Тониците премахват неразположенията и предотвратяват сериозните проблеми. Те добавят жизненоважни минерали и витамини, увеличават енергията и подобряват тонуса на матката. Някои от тях не се препоръчват при бременност, или е подходящо да се използват само в последните й седмици.

Тониците, които се препоръчват при бременност трябва да се пият редовно, за клетките те са като упражненията за мускулите; няма полза, ако се правят от дъжд на вятър. Разбира се, дори епизодичното им приемане при бременност ще е от полза, защото те съдържат хранителни вещества. Но истинската полза се получава, когато се пият поне 5 пъти седмично.

Ето няколко прости предложения, за да свикнете да ги пиете – бременната жена може да замени сутрешното си кафе със силен чай от коприва. Или може да запари малко  листа от малина, да охлади напитката и да я пие вместо газирани напитки, вино или бира. Жените от много култури са използвали през вековете следните билки за здрава бременност:

Чай от листа на малина

Запарени като чай или отвара, листата от малина са най-известни и най-широко използвани като най-безопасния от всички тоници за матката и бременността. Те съдържат фрагрин, алкалоид, който тонизира мускулите в областта на матката, включително и самата нея.

Повечето от ползите, които се приписват на редовната употреба на чай от листа от малина през бременността се дължат на витамините и минералите, които съдържа растението. Трябва да отбележим високото съдържание на витамин С, присъствието на витамин Е и лесно усвояеми калций и желязо. Листата от малина съдържат и витамини А и В комплекс, много минерали, например фосфор и натрий.

Ползите от пиенето на чай от листа от малина преди и по време на бременност са:

 • Увеличават плодовитостта както у жените, така и у мъжете. Комбинирани с червена детелина са чудесен билков лек против безплодие.
 • Предотвратяват спонтанните аборти и кръвотечението. Листата от малина тонизират матката и предпазват от аборт и от следродилен кръвоизлив, причинен от отпусната или атонична матка.
 • Облекчават сутрешното гадене. Много жени потвърждават, че са получили облекчение на гаденето и стомашните си проблеми при бременност.
 • Намаляват болката по време на и след раждане. Като тонизират мускулите, използвани през бременността и раждането, листата от малина премахват много от причините за болезнено раждане и дълго възстановяване. Това естествено не премахва болката при разширяването на шийката на матката.
 • Подпомагат изобилната секреция на кърма. Високото минерално съдържание в листата от малина подпомага производството на майчино мляко, но стипчивостта им може да пречи при някои жени.
 • Помагат за бързо и леко раждане. Листата от малина помагат на матката да работи без допълнително напрежение. Те не правят контракциите по-силни, но помагат на контрахиращата се матка да действа по-ефективно и по този начин правят раждането по-лесно и бързо.

Листа от коприва

Макар и по-малко известни като тоник за бременни, листата от коприва са чудесно подхранващо средство и заслужават по-добра репутация и по-широка употреба. Те имат репутация, че съдържат повече хлорофил от другите треви. Списъкът от съдържащи се витамини и минерали включва почти всички, известни като необходими за човешкото здраве и растеж.

Особено голямо е съдържанието на витамини А, С, Д, К, калций, натрий, фосфор, желязо и сяра. Цветът на отварата от коприва е тъмнозелен към черен. Вкусът е силен и богат. Ако близо до вас расте коприва, използвайте пресните връхни листа през пролетта за чай.

Някои бременни жени редуват седмица чай от коприва, седмица чай от листа от малина; други пият чая от малинови листа до последния месец и после минават на коприва, за да си осигурят големи количества витамин К в кръвта преди раждането.

Ползите от чая от коприва преди и през бременността са следните:

 • Подпомага работата на бъбреците. Чаят от коприва силно се препоръчва на жени, застрашени от хемодиализа. Тъй като бъбреците трябва да пречистят 150% от нормалния кръвопоток през по-голямата част от бременността, способността на копривата да ги подхранва и укрепва е от изключително значение. При редовна употреба на чай от коприва, всяко натрупване на минерали в бъбреците, като песъчинки или камъчета, нежно се освобождава, разгражда и изхвърля.
 • Увеличава плодовитостта и на мъжете, и на жените.
 • Подхранва майката и бебето.
 • Облекчава крампите в мускулите на краката и другите спазми.
 • Намалява болката по време на и след раждане. Високото съдържание на лесноусвоим калций помага да се намалят мускулните болки в матката, в краката и по други места.
 • Предотвратява кръвоизливите след раждане. Копривата е чудесен източник на витамин К, освен това увеличава наличния хемоглобин, а това са двата фактора, които намаляват вероятността за кръвоизлив след раждане. Пресен сок от коприва, приеман по една чаена лъжичка намалява кървенето след раждане.
 • Намалява хемороидите. Меката стипчивост на копривата и общото й подхранващо действие стяга и укрепва кръвоносните съдове, помага за поддържането на артериалната еластичност и подобрява устойчивостта на вените.
 • Увеличава количеството на кърмата.

28 коментара »

 • съхранение стволови казва:

  В последно време всички около мен раждат или са бременни и определено тази тема свързани с бременните и децата ми е до болка позната,макар, че все още нямам свои деца. Ни виждам какви проблеми могат да имат и това, че тези билки помагат е страхотно.Дори ще пратя статията на моя близка приятелка , която чака всеки момент да роди.Това че помага при болките при и след раждане листата от копривата е невероятно и дано наистина да е така.Надявам се да ни пишете все по често с полезни теми като тази.

 • Статията ви е изключително интересна и се радвам, че ни пишете. Надявам, се че тези билки наистина ще помогнат на една бременна да се чувства по – добре и ще дадат нужната доза от полезни хранителни вещества.Винаги съм предпочитала подобни билки или малко спорт, за да се справим с дадена настинка или проблем, а не веднага да прибягваме до антибиотици.Блога ви пише полезни неща.Това, че намалява болката преди и по време на раждане тази билка е добре за всички жени.

 • Илиян казва:

  Здравей те .Тук пише ,че листата на малина не са опасни за бременните ,даже са полезни,а в друга статия пише ,че е опасно да се пие,защото предизвиква спонтанен аборт,Съпругата е в края на 3-ят месец на бременноста.Може ли да пие чай от листа на малина.Благодаря ви предварително.

 • FutureHealth казва:

  Специално копривата не знаех, че дава толкова полезни неща..дори смятах, че не се препоръчва за бременни и кърмачки. Страхотна статия, научих много полезни неща.

 • ambercrou казва:

  Hello All
  Thanks for checking out my academic writing page . My name is Amber.
  I have worked a long time in this niche. My aptitude for writing started at a young age. I wrote journaled as a child and eventually went on to work with my school newspaper.
  This early tryst into reporting eventually led me to academic writing. There is plenty of work for skilled writers. I specialize in research papers , but have the skills to do all types of academic writing.
  Email me for more information about rates and a price quote. I’m looking forward to helping you.

  Academic Writer – Amber – Newbiestudios Corps

 • Lymanbic казва:

  гидра отзывы – гидра отзывы, гидра онион зеркала

 • ThomasTer казва:

  английская премьер лига обзор последнего тура видео – обзор тура по футболу чемпионат россии, обзор чемпионата россии по футболу последний тур видео

 • Dylantrari казва:

  https://eropho.net/nude/1244-molodaja-bibliotekarsha-v-ochkah-s-shikarnymi-siskami.html – фото обнаженных дам, ню снимки голых гигантских титек

 • 1 казва:

  The Swede was close to a move to Old Trafford in January transfer window, before eventually remaining at Benfica.

 • Furrionhmz казва:

  удалите,пожалуйста! .

 • Broncomtt казва:

  удалите,пожалуйста! .

 • Flukemvh казва:

  удалите,пожалуйста! .

 • Independentwyx казва:

  удалите,пожалуйста! .

 • Sprinklernqb казва:

  Duke de Montosier

 • CHIRPlfa казва:

  among them acquired „Moral

 • Rachiogod казва:

  55 thousand Greek, 30 thousand Armenian

 • Humminbirdkzm казва:

  among them acquired „Moral

 • Broncoxhj казва:

  scroll. Go to Code Form

 • Extractionjcu казва:

  book about the chess of love „, created by

 • Beaterykr казва:

  manuscripts attributed to Robins

 • Documenttzl казва:

  (palimpsests). In the XIII-XV centuries in

 • Seriessib казва:

  drafts of literary works

 • Pouringuwc казва:

  book about the chess of love „, created by

 • Bronconrw казва:

  ancient and medieval Latin,

 • Flexibleymq казва:

  Many calligraphers have acquired

 • Fingerboardoko казва:

  number of surviving European

 • Linksyszgu казва:

  reproduced by hand, in contrast

 • Linksystta казва:

  A handwritten book is a book

Вашият коментар

Добавете вашият коментар по-долу, или trackback от вашия сайт. Можете също така да се абонирате за тези коментари чрез RSS.

Бъдете вежливи. Придържайте се към темата, без вулгарности или спам.

Може да използвате следните етикети:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Този блог е свързан с Gravatar. За да получите своята световно-призната лична картинка, моля регистрирайте се в Gravatar.