Успокояване напрежението и страха при естествено раждане чрез разбиране Закона на сфинктера: разговор с Айна Мей Гаскин

Според доклада „Раждания, предварителни данни за 2006г.“, издаден от Националната система за демографски статистики към Центъра за контрол на болестите (CDC) „Честотата на ражданията с цезарово сечение в САЩ през 2006г. се е увеличила до над 31%, нов рекорд и още едно доказателство, сочещо към повсеместна промяна в гинекологичните практики. Честотата на секциото се е увеличила с повече от 50% през последното десетилетие.“ Сред смекчаващите фактори за планирани или насрочени раждания с цезарово сечение са раждане на близнаци, свръх тегло и други здравни съображения, както и изборът на майката по множество причини. Понякога доброволното избиране на секциото се свързва с липса на подготовка и страх от естествения родилен процес (в противовес на поемане контрола над него, което се твърди, че е еволюция на раждането според скорошна статия на Алис Парк в списание „Тайм“ от 28-ми април).

Законът на сфинктера на Айна Мей Гаскин рядко се цитира сред съветите и идеите за подготовка на майките, желаещи да родят естествено в общоприетите публикации, предназначени за бременни или опитващи се да заченат жени. Обучаването на бременната жена да възприема маточната шийка като сфинктер е злочест пропуск в литературата и дискусиите относно раждането. Получаването на знание за Закона на сфинктера може не само да промени отношението на жените към естественото вагинално раждане, но може също и да даде на бременните жени повече контрол върху преживяванията им през третия триместър и по време на самото раждане.

Майка на едно дете и с поставен етикет „възрастна първескиня“ по време на бременността, аз имах едно немедикаментозно вагинално раждане без никакви усложнения, за което голяма заслуга има Закона на сфинктера. Докато се опитвах да зачена и по време на бременността, сред многото прочетени материали бяха и книгите на Айна Мей Гаскин „Духовно акушерство“ (1977г.) и „Ръководство за раждането“ (2003г.), от където за пръв път научих за Закона на сфинктера. Имаше нещо в Закона на сфинктера, което звучеше логично, особено през третия ми триместър, когато синът ми изглежда живееше настанен върху моите вътрешности и върху пикочния ми мехур, правейки изхожданията доста неприятни. Използвайки Закона на сфинктера през третия триместър не само улесни ходенето ми до тоалетна, но ми даде възможност и да го упражня, подготвяйки се по този начин физически и психически за естествено раждане.

Няколко месеца след раждането на сина ми имах възможността да говоря с Айна Мей Гаскин за произхода на Закона на сфинктера и как и защо той работи. Гаскин е първата, която обсъжда маточната шийка като сфинктер, въвеждайки концепцията, че ако един сфинктер е отворен и отпуснат, другите също ще се отворят, отпуснат и ще са способни да се справят доста адекватно с текущите си задачи. Всъщност сфинктерите включват всички телесни отвори, през които някой орган изхвърля някакъв обект, независимо дали въздух, изпражнения или дете. Човешката социализация ни е научила да държим сфинктерите си проверени и под контрол, за да не бъдем смятани за неадекватни или невъзпитани. Същият този контрол обаче може да попречи на естествения родилен процес, но разбирането и използването Гаскиновия Закон на сфинктера от друга страна може да помогне и успокои напрежението и страха, свързани с естественото раждане.

Ерика-Мари С. Гейс: Как открихте Закона на сфинктера?

Айна Мей Гаскин: Открих го чрез наблюдение, особено при една от пациентките ми, която беше певица. По време на трудна фаза от нейното раждане знаех, че не би понесла да чуе или изпее фалшива нота, така че я накарах да пее. Беше чисто инстинктивно от моя страна да я накарам да пее, понеже осъзнах, че ако искаш долният край да направи нещо, което не можеш да контролираш, [трябва да] работиш върху горния край. Чрез дълбоко дишане – така, че средната част да се разшири – вие отваряте горните отвори (устата и ларинкса). В следствие и другите отвори също ще се отворят. Това е принципът „Както отгоре, така и отдолу.“

Гейс: За читателите, които не са запознати с Вашата работа, каква е основата на Закона на сфинктера?

Гаскин: Когато волевите мускули се уморят, сфинктерите не се уморяват. Те са свързани с органи, които се изпълват с нещо – пикочния мехур, матката, червата. Те се разширяват и контрахират и когато се разтворят, съдържанието им излиза навън. След това те отново се затварят. Но сфинктерите работят по-добре в уединение – те са срамежливи – и това е вярно за хората и повечето животни. Търсим уединение, за да позволим на сфинктерите да си свършат работата – работа, която на най-базово ниво е свързана с хормоналните нива в тялото ни. Например нивото на окситоцина в кръвта се покачва, когато нещо голямо излиза (независимо дали е бебе или изпражнения). Смехът е едно от нещата, които могат да помогнат за отваряне на сфинктерите. Аз моля жените да се смеят, когато раждат бебето си, защото това помага на процеса, а също и повишава нивата на окситоцина и ендорфините. В обратния случай, когато някой се страхува или се чувства насилван например, сфинктерите могат да се затворят здраво [което понякога се нарича обратно разкритие].

Гейс: Как измислихте термина?

Гаскин: Сфинктер е мощна дума, привлича вниманието, така че ми се стори логично да го нарека така.

Гейс: Използва ли се от много акушерки Закона на сфинктера?

Гаскин: Започнах с осъзнаването, че много акушерки не знаеха съзнателно Закона на сфинктера, но няколко медицински сестри или мед. сестри-акушерки знаеха за него. Въпреки това принципите му се практикуваха в средите на акушерките, с които работех. Много от акушерките, занимаващи се с домашни раждания, го използваха подсъзнателно, но аз не знаех някой друг да е обяснил обратното разкритие по време на раждане. При някои жени разкритието намалява по време на раждане без и най-малки признаци за това – и това е история (номер 99), описана в моето „Ръководство за раждането“. И все пак всички тези акушерки са били свидетели на нещо, което според медицинските учебници никога не се е случвало и не съществува реална връзка с това как или защо се случва. Преподава се фундаментално невежество: вярата във фалшиво благоприличие, позволяваща на ума да цензурира първичната мисъл. Когато пишех книгата, се опитвах да пиша за поколението преди вас, а също и за вашето поколение – жените, които са напълно изплашени от телата си. Исках да променя това поведение – схващането от типа „остави маймунката ти да го направи“ – т.е. да оставим зад себе си социализацията и разсъжденията на високо ниво. Законът на сфинктера и възможността за преживяване на оргазъм по време на раждане са послания, които много жени откриват по този начин.

Гейс: А какво мислят за този закон гинеколозите? Използва ли се или поне дискутира ли се в медицинските среди?

Гаскин: Не още. Не съм чула някой да го дискутира в днешно време. Преди 30-35 години гинеколозите се интересуваха от знанието на акушерките, днес – не особено. Но днес има повече акушерки. [Акушерската] индустрия тъкмо започваше да се разраства преди едно поколение. Сега не получавам същите покани от гинеколози, както някога, но да се надяваме, че това ще се промени.

Гейс: Какво е вашето предвиждане – дали разбирането на Закона на сфинктера би могло да подобри шансовете за по-леко вагинално раждане дори и в болнична среда?

Гаскин: Би могло, ако гинеколозите разбираха. Гинеколозите се нуждаят от опит, който нямат сега, както и да могат да свържат раждането с животинския свят и да не го превръщат в процедура. Ако лекарите бъдат накарани да лежат по гръб с крака в стремената и да се изходят по голяма нужда дирижирано, може и да променят подхода си.

Гейс: Какво може да направи предварително една бременна жена, за да се подготви да използва Закона на сфинктера по време на раждането?

Гаскин: Упражняване по време на ходене по голяма нужда: смях, изчакване, клечане, култивиране на чувство за хумор и на връзка с цялостния процес в тялото. Мускулите на сфинктера са по-склонни към отваряне, когато жената има позитивно отношение към себе си, когато се чувства вдъхновена и се наслаждава на родилния процес.

Гейс: По какво се различава дишането, свързано със Закона на сфинктера, от другите популярни техники на дишане и методи за естествено раждане?

Гаскин: [Дишането, свързано със Закона на сфинктера,] е не толкова рестриктивно и нагласено, както при някои от другите [популярни]техники на дишане, които аз наричам „разстроено дишане“.

Гейс: Ако бременна жена посещава и други курсове за раждането (като Брадли и Ламаз), може ли Законът на сфинктера да допълни нейното обучение за раждането и как да го включи в своята база със знания?

Гаскин: Разстроеното дишане, преподавано в някои от тези курсове, е различно от психологичното дишане, необходимо за раждането. Хипервентилирането не е от помощ и жените неволно започват да дишат по правилния начин по време на раждане, но изпадат в паника, като мислят че дишат погрешно. Това създава самоизпълняващо се пророчество за трудно раждане. Вместо да оставят маймунките им да го направят, жените могат да попаднат в клопката на фалшивото благоприличие и на страха, на който са обучавани. Но когато опитат дълбокото, йогийско коремно дишане, използвано при Закона на сфинктера, осъзнават, че си почиват и могат да се наслаждават на процеса.

Гейс: Кога е най-подходящото време за използване на този закон по време на раждането?

Гаскин: По време на целия процес, но особено когато раждащата жена се почувства уязвима или уплашена.

Гейс: Има ли нещо, което искате да допълните?

Гаскин: Да. Жените не трябва да слушат страшни истории, но вместо това трябва да търсят позитивни истории за раждания – онези, които споделят кое е помогнало и кое не е било от полза за споделящите майки. Когато познаваш някого, минал по пътя, който ти възнамеряваш да изминеш, тогава това започва да изглежда по-постижимо. Ние сме толкова изолирани и срамежливи, с фалшива скромност по отношение на телесните ни функции, включително и раждането. Нямаме много възможности да се събираме и свързваме около тези неща по един откровен начин. Обмислете възможността за наемане на дула или помолете приятелка или сестра да участва заедно с вас в курс на някоя дула за този вид свързване и преживяване, дори и да възнамерявате да родите в болница.

За Айна Мей Гаскин

Айна Мей Гаскин е пионер в модерното акушерство. Гаскин е основател и директор на акушерски център „Фермата“, намиращ се близо до Самъртаун, Тенеси. Основан през 1971г, акушерският център „Фермата“ има повече от 2200 раждания до 1996г. със забележително добри резултати. Самата г-жа Гаскин е присъствала на повече от 1200 раждания, включително и раждането на семейна приятелка на авторката на тази статия. Гаскин е първата акушерка, на чието име е наречена акушерска техника. Маньовърът на Гаскин е изключително ефективен метод с ниска интервенция за раменна дистокия – усложнение при раждане, когато главата на бебето се ражда, но рамената са заседнали и не могат да излязат. Маньовърът на Гаскин е сред причините за близо четвъртвековния спад в случаите на автоматично секцио, когато гинеколозите се сблъскат със седалищно раждане. Гаскин все още практикува акушерство и наскоро беше основен говорител на международната конференция по случай 50-годишния юбилей на Ла Лече Лига през юни, 2007г.

Ерика-Мари С. Гейс е работеща от дома майка, редактор и независим писател. Нейни публикации намират място в The News Herald, Inkwell Newswatch, Speak2Me, World Energy Monthly Review, theWAHMmagazin. Пише също и като съдействащ автор-блогър в babiesonline и гост-блогър в Family Resource. Тя и съпругът й отглеждат сина си в предградията на Детройт.

Автор: Ерика-Мари С. Гейс
Източник: Mothering magazine: Easing Tension and Fear in Natural Childbirth by Understanding Sphincter Law: A Conversation with Ina May Gaskin


 

В отговор на молбата ни за разрешение да преведем и публикуваме това интервю, Айна Мей Гаскин ни помоли да прибавим и следното допълнение от нея:

След като прочетох въпросното интервю, мисля, че ще е добре да се добави още малко информация.

Основи на Закона на сфинктера:

 • Отделителните, цервикалните и вагиналните сфинктери функционират най-добре в атмосфера на интимност и уединение, например в заключена баня или в спалня, където прекъсване на процеса е невероятно или невъзможно да се случи.
 • Тези сфинктери не могат да се отворят волево и не отговарят добре на команди (като „Напъвай!“ или „Отпусни!“).
 • Когато нечий сфинктер е в процес на отваряне, той може внезапно пак да се затвори, ако въпросният индивид се разтревожи, уплаши, почувства се унижен или смутен. Защо? Високи нива на адреналина в кръвния поток не спомагат (а понякога всъщност спират) отварянето на сфинктерите. Този потискащ фактор е важна причина жените в традиционните общества да избират други жени да им помагат при раждането, с изключение на случаите с извънредни обстоятелства.
 • Степента на отпуснатост на устата и челюстта е в директно съотношение със способността на маточната шийка, вагината и ануса да се отворят до пълен капацитет. (Аз препоръчвам да си припомняте това, ако някога страдате от хемороиди и ви е страх да се изходите, понеже този аспект на Закона на сфинктера е от помощ и в тази ситуация.)

Работата на всеки сфинктер е да се отпусне и разшири, така че да се отвори удобно и достатъчно широко, за да позволи излизането на каквото е нужно през него.

Сфинктерите не се подчиняват на заповеди

Доста честа практика в болниците в голяма част от индустриализирания свят е да се командват енергично раждащите жени да напъват когато стигнат до пълно разкритие. Такива команди често се раздават без да се знае, че в повечето случаи нуждата да се напъва ще се появи спонтанно у майката. Напъването ще се случи без майката да има нужда някой да й крещи кога и колко да го прави. Много жени може да са способни да родят бебето си докато им се крещи, но по-вероятно е те да го правят въпреки, а не заради тази намеса. Няма по-неудържим телесен импулс от маточните контракции, които придвижват бебето надолу през родилния канал при пълно разкритие на маточната шийка.

Тези, които никога не са преживели раждане придружено от викове, могат по-добре да разберат как това може да попречи на процеса, като си представят какво би било да се изхождат докато някой непознат застанал близо до тях им крещи как да го правят.

Сфинктерите може внезапно да се затворят, когато собственикът им се стресне или уплаши.

Сфинктерите може да се „затръшнат“ без волеви акт от страна на собственика им. Внезапната контракция на отпуснатия преди това мускул на сфинктера е реакция, основана на страх. Тя е част от естествения отговор „бий се или бягай“ на доловена опасност. Нивото на адреналин/катехоламини в кръвта се повишава, когато организмът е уплашен или ядосан. Раждащите диви женски животни, като газелите и гнутата, могат внезапно да обърнат процеса, дори вече да раждат, ако са изненадани от хищник. Това е само един от програмираните защитни механизми на бозайниците по време на уязвимия процес на раждане. Същото това еволюционно поведение обзема и нас хората, когато раждаме, без да е задължително да разбираме еволюционната мъдрост на собственото си поведение.

Болкоуспокояващите ендорфини, естествените опиати, действат незабавно и нямат странични ефекти. Усмивката е хубаво нещо. Кикотенето – още по-добро. Хубавият коремен смях е една от най-ефективните форми на анестезия.

Бавното, дълбоко дишане помага за отварянето на сфинктерите

Много пъти съм наблюдавала отпускането на напрегната перинеална тъкан, когато  жената, която до преди малко е стискала устните и челюстта си със свито гърло, отпусне всичките си мускули. Тази тактика на релаксация е помогнала за избягване и намаляване на разкъсванията и епизиотомиите през годините. Повечето жени по-лесно съобразяват как да отпуснат челюстта си, отколкото долната си част.

Разбирането на връзката между горната и долната част на тялото ни може да успокои болката и неразположението от запека, пременструалния синдром, спазмите по време на цикъл и раждане, както и болките след това. Ако се уловите, че скърцате със зъби или стискате челюстта си, поемете дълбоко въздух и издишайте, отпускайки устата и мускулите на гърлото си. Този ефект се подобрява и от издаването на стон при издишане. Издайте достатъчно нисък звук, че да създаде вибрации в гърдите ви.

Пеенето и целувките също са ефективни методи за отпускането на двата края на жената!

2 коментара »

 • Mili казва:

  Смехът наистина помага, той дори лекува. Затова по един телевизор в родилната зала и Мистър Бийн по време на раждането и всичко ще е наред 🙂

 • Dr Dre Beats USA казва:

  Excellent goods within you, man. Vine not to mention Branch World Ministries I’ve figure out your stuff ahead of and you are just especially excellent. I actually prefer what you’ve acquired these, certainly like the things you’re stating and the way in places you say it. You make it entertaining and you still deal with to keep it practical. I cant wait around for to read much more from you finding out. This is really a wonderful Vine and Branch Globe Ministries informations.
  Dr Dre Beats USA http://www.beatsxbydre.com/

Вашият коментар

Добавете вашият коментар по-долу, или trackback от вашия сайт. Можете също така да се абонирате за тези коментари чрез RSS.

Бъдете вежливи. Придържайте се към темата, без вулгарности или спам.

Може да използвате следните етикети:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Този блог е свързан с Gravatar. За да получите своята световно-призната лична картинка, моля регистрирайте се в Gravatar.