Прессъобщение: Правата на жените по време на раждане – пренебрегвани и потъпквани

Българските институции бездействат, насилието над родилки в болниците продължава.

София, 18 април 2011 г.

Правата на жените по време на раждане продължават да бъдат потъпквани. Българските болници масово нарушават правото на информирано съгласие на родилките, a институциите не отговарят на исканията информираното съгласие преди раждане да бъде гарантирано.

За това алармираха днес от сдружение Естествено и група Родилница, по време на специална пресконференция в София по повод 18 април, Европейския ден за правата на пациентa.

Организаторите подчертаха, че в момента в болниците информираното съгласие се дава на родилката заедно с цял пакет документи за подписване в момент, в който тя вече е в процес на активно раждане и не може да се запознае с текста. В повечето случаи процедурите, за които жената дава съгласие, са само изброени, не се дава информация кога и защо се налагат, какви рискове крият и какви са алтернативите им. Често документът се подписва под натиска на персонала.

Законът за здравето предвижда глоби и наказания при нарушаване на правото на информирано съгласие. Оказването на медицинска помощ без информираното съгласие на пациента или при нарушаване на изискванията за даване на информирано съгласие се наказва с глоба от 500 до 1500 лева, а при повторно нарушение лишаване на правото да практикува медицина за срок от 6 месеца до една година. Лекар или друго длъжностно лице, което не предостави нужната информация за вземането на информирано съгласие, включително естеството на лечение, алтернативите, потенциални рискове, странични ефекти и нежелани реакции на лекарства, подлежи на глоба от 300 до 1000 лева, а при повторно нарушение лишаване от правото да практикува медицина от 6 месеца до една година, съгласно член 220, ал. 1 от Закона за здравето.

Организаторите изтъкнаха, че в продължение на повече от четири месеца след стартирането на съвместната инициатива „Инфогласност” и официалното внасяне на писмо с искания в Министерство на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса, не са получавали отговор от институциите. В писмото си организаторите са поискали реално спазване на правата на родилката – да получи информираното съгласие преди раждането да е започнало, в информираното съгласие да са описани всички рискове, странични ефекти и алтернативи на предложените процедури и да е ясно, че тя може да откаже всяка една процедура. Eдва след оповестяването на намеренията им за пресконференция, организаторите са получили работен вариант за нов документ «Информирано съгласие» от Министерство на здравеопазването. Работният документ, изпратен от Министерството, включва вариант за Информиран отказ, но все още има много юридически празноти и неточности. Апелът на Родилница и Естествено е да се сформира работна група, съставена от юристи, лекари, пациенти, представители на Здравноосигурителната Каса и Министерство на Здравеопазването, за да се изработи текст, който е правно издържан и защитава правата на родилката.

В писмото си до Министерство на здравеопазването организациите са поискали и подкрепа за разпространението на брошура, създадена с цел да запознае бъдещите родилки с правото им на информирано съгласие. По този пунк също не им е оказано съдействие. В момента брошурата може да се намери на страниците на Естествено, www.estestveno.com, и Родилница, www.rodilnitza.com. В допълнение, на страницата на Родилница всяка жена може да намери информация как и до кого може да подаде оплакване, както и списък с адвокати и организации, изразили готовността си да представляват родилки.

От сдружение Естествено и група Родилница са се свързали с над трийсет  болници от цялата страна с молба да сложат копие от документа информирано съгласие на интернет страницата си. Само четири болници са откликнали – МБАЛ „ Дева Мария” в Бургас, МБАЛ „Д-р Иван Селимински” в Сливен, СБАГАЛ „ Проф. Д-р Димитър Стаматов във Варна, и Университетската болница „Майчин Дом” в София.  На страницата на почти всяка болница в страната има информация какво е нужно родилката да носи със себе си при постъпване, включително чехли, халат и памперси за бебето, но не се публикува информация за най-важното – какви медицински процедури може да се наложат и какви са техните рискове.

Кампанията за информирано съгласие при раждане се подкрепя и от Български хелзинкски комитет.

Из истории на родилки:

 
„[Лекарката] каза (разбирай скръцна), че ще ме изкара от ваната, ако не подпиша СЪГЛАСИЕТО. Кво да направя в такова състояние и в без това невъзможен диалог. Подписах! Представяте си картинката, нали!!! Чисто гола, мокра, раждаща жена с контракции подписва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, че е съгласна с нещо, с което не е!”
 

„Дай си ръката“. Послушно подадох ръка, в която моментално бе забучена някаква игла. „Ама чакайте, какво ще ми правите? Аз искам да раждам нормално, какво ще ми слагате?“. „Няма значение, тука така се прави. И каквото каже докторът, това ще ти слагаме“, беше милото обяснение.”
 

„Защо никой не ми каза, че едно секцио за цял живот ще те дразни и никога няма да имаш същата чувствителност на мястото около шева? Трахеята ми беше раздрана заради упойката и загубих гласа си за 1 месец….и в невъзможност да кашлям от болката……И това всъщност е най-малкият пропуск…..”
 

„[П]одписвах [информирано съгласие] за секцио в състояние на безпомощност, абсолютно не помня нито дума от текстовете. Освен това ми ги подхвърли една акушерка и си излезе.”
 

“След изброените болести следва един мъничък текст, че си съгласен да ти се приложи обща анестезия и си запознат с всички рискове, които тя крие!!!!!!!!! Не е необходимо да ви казвам, че нито някои ни е информирал, нито ни каза какво означава анестезия, камо ли пълна, да не говорим, че имало и рискове.”
 

„Нямам никаква представа какви са правата ми,но след подписването на информираното съгласие ми биха диазепам без предупреждение.Това срина целия ми контрол върху раждането ми.
 

Следващата инжекция,която ми донесоха беше с боскулизин.
Бяха решили,че не трябва да ме боли.
Мило,но поне да ме бяха предупредили.
Документите за секцио по спешност ми донесоха след като бях добре опианена и с 10 см разкритие-нищо не виждах от тях,но трябваше да ги подпиша,за да спася детето си.В този момент можеха да ми дадат всичко да подпиша.
Друго не помня-бях дрогирана.“

 
 

За допълнителна информация:

Милена Николова, genova.milena@gmail.com, 0888 435 897

1 коментар »

  • Христова казва:

    Защо с родилките се отнасят така все едно, че са затворнички,грубо и арогантно???

Вашият коментар

Добавете вашият коментар по-долу, или trackback от вашия сайт. Можете също така да се абонирате за тези коментари чрез RSS.

Бъдете вежливи. Придържайте се към темата, без вулгарности или спам.

Може да използвате следните етикети:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Този блог е свързан с Gravatar. За да получите своята световно-призната лична картинка, моля регистрирайте се в Gravatar.