ПОКАНА за Кръгла маса на тема: „Нужни реформи за оптимизиране на майчиното здравеопазване у нас“

Повече акушерска грижа и „нормализиране“ на разговора за бременността и раждането,

препоръчва британският експерт д-р Трейси Купър

ИНФОРМАЦИЯ ЗА МЕДИИТЕ

На 19.04.2016 г., вторник, от 11 ч. в Червената зала на Център за култура и дебат „Червената къща“ ще се проведе кръгла маса на тема „Нужни реформи за оптимизиране на майчиното здравеопазване у нас“. Съорганизатор на събитието е „Коалиция за майчино здравеопазване“, http://maternitycare-bg.org/.

Д-р Трейси Купър преглежда бременна жена в България, април 2016 г.

Д-р Трейси Купър преглежда бременна жена в България, април 2016 г.

 

В рамките на форума ще бъде представен доклад на британския доктор по акушерство и съветник към британското здравно министерство Трейси Купър за състоянието на акушерските грижи у нас.

 

Трейси Купър консултира безплатно бременни у нас от 12.04.2016 г. до 21.04.2016 г. Доктор Купър гостува на единственaта засега у нас самостоятелна акушерска практика „Зебра“. Посещението ѝ е част от европейския проект COST Action 1405: “Building Intrapartum Research Through Health – an interdisciplinary whole system approach to understanding and contextualising physiological labour and birth”, който финансира изследвания в областта на нормалната бременност и раждане. Целта ѝ е да анализира защо в България не се прилага моделът за акушерски грижи за бременните жени, и да предложи възможности за разширяването на такъв тип акушерски практики.

Срещите ми с бременни жени показват остра необходимост от повече специалисти, обучени в обгрижването на неусложнени бременност и раждане, и поддържащи усещането за нормалност около бременността, раждането и отглеждането на новородените деца. Такива специалисти са акушерките, които специализират именно в разграничаването на нормата от патологията“, обяснява д-р Купър. По думите ѝ улесняването на достъпа до грижа, осигурявана от акушерки, е едновременно полезна за жените и финансово изгодна за системата на майчиното здравеопазване. Не на последно място това е възможност за развитие на акушерската професия и възможност за професионална реализация на тези специалисти, които в голямата си част в момента избират да напуснат страната и да практикуват навън.

 

„Зебра“ е самостоятелна акушерска практика, в която работят три акушерки и един психотерапевт, като грижата е изцяло насочена към жените в периода на бременността, раждането и следродилния период. В практиката това означава много индивидуално време за оценка на здравословното състояние на майката и бебето, предоставяне на съвременна и научнообоснована информация, изчерпателно обсъждане на всички възникващи въпроси и проблеми, съвети на базата на задълбочено познанство с всяка жена.

 

„Коалиция за майчино здравеопазване“ е сформирано през месец януари 2016 година неформално обединение между различни неправителствени организации и индивидуални активисти и журналисти, ангажирани с каузи в сферата на майчиното здравеопазване. Целта им е диалог с институциите и работещите в системата, подпомагане на добрите практики за подобряване на условията в майчиното здравеопазване и родилната грижа в България. В Коалицията членуват следните, отдадени на каузата организации, които, чрез своя досегашен опит и експертиза, съчетават усилията си за подобряване на условията на майчиното здравеопазване и родилната грижа в България: Фондация „Родители за родители“, Сдружение „Естествено“, Фондация „Макове за Мери“, Сдружение „Родилница“, Асоциация на българските дули, Фондация „Приятелство“, Български хелзинкски комитет.

 

За повече информация и контакти:

midwives@zebramidwives.com

Йоана Станчева: 0886 061 684; yoana@zebramidwives.com

Илона Нешкова: 0889 912 322; ilona@zebramidwives.com

Вашият коментар

Добавете вашият коментар по-долу, или trackback от вашия сайт. Можете също така да се абонирате за тези коментари чрез RSS.

Бъдете вежливи. Придържайте се към темата, без вулгарности или спам.

Може да използвате следните етикети:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Този блог е свързан с Gravatar. За да получите своята световно-призната лична картинка, моля регистрирайте се в Gravatar.