Шествие по случай Международния ден за превенция на насилието над жени Неделя, 25.11.2012, на тротоара пред II САГБАЛ Шейново, 11:00ч.

МАЙКИ АПЕЛИРАТ ЗА ПО-ДОБРО ОТНОШЕНИЕ ОТ ДОКТОРИ И АКУШЕРКИ, ДОКАТО РАЖДАТ СВОИТЕ РОЖБИ В БЪЛГАРСКИТЕ РОДИЛНИ ДОМОВЕ

Все по-често и по-често се чуват случаи на насилие над телата и психиката на майки по време на един от най-съкровените моменти в живота им – раждането на тяхната рожба. Много майки с тъга споделят, че травмата, нанесена от страна на медицинския персонал, остава години след това.

По този повод Сдружение „Родилница” организира на 25 ноември, Международния ден за превенция на насилието над жени, пред II САГБАЛ Шейново в София, шествие от майки, претърпяли насилие в родилните домове в България с мотото „Да простим за преживяното насилие в родилните домове”.

„Най-голямата психологическата травма, която все още не мога да излекувам, въпреки че физическите рани отдавна са затворени, е тази от раждането на сина ми. Не ми беше позволено да заема друга поза, различна от тази по гръб. Беше ми направена перинеотомия, въпреки изричното ми НЕсъгласие (в писмена форма (ИС) и устна (по време на самото раждане, неколкократно) и обсъденият дни по-рано план за раждане, където бях отбелязала, че предпочитам естествени разкъсвания. Това насилие над мен като раждаща жена остави голям психологически отпечатък, с който продължавам да се боря до днес!”, споделя Цветана Петрова, родила преди 9 месеца.

Претърпелите насилие имат нужда да простят, за да се освободят от травмата. А апела на майките и на оганизаторите към медицинските лица, обслужващи родилки, е да се прекратят практиките с рутинно прилагане на интервенции, доказали вредата си върху родилния процес и здравето на бебето и майката, а именно:

1. Да се преустанови рутинното слагане на системи с окситоцин, без оглед на прогреса на родилния процес и без информираното съгласие на родилката.
2. Да се даде право на свобода на движението по време на първа фаза на родовата дейност (контракции) и свободен избор на поза за втората фаза (напъни и раждане).
3. Да се осигури възможност за първи контакт между майката и бебето непосредствено след раждането и неразделянето им по време на болничния престой.

Не на заден план остава и молбата за човечно отношение от страна на персонала и зачитане правото на личен избор на родилките. Апелираме към докторите и акушерките за:

1. ТЪРПЕНИЕ – Да проявят търпение и да оставят раждането да се развива със своя собствен ход.
2. УВАЖЕНИЕ – Да уважават нуждите и потребностите на жената, както и нейния личен избор в този толкова съкровен за нея момент.
3. ВЯРА – Да вярват повече в способностите на всяка жена да роди своето дете и в мъдростта на природата.

„Родилница” е сдружение на жени и майки, чиято цел е да подобри състоянието на родилната помощ в България и да разпространява информация за правата, които жените имат по време на раждане. Сдружението е регистрирано през януари 2012 година, но функционира като неформална гражданска група от ноември 2009 г. Предишни кампании на „Родилница” включват разясняване на понятието „Информирано съгласие”, както и кампания „Първи контакт” — за необходимостта майката и бебето да не се разделят след раждането.

Вашият коментар

Добавете вашият коментар по-долу, или trackback от вашия сайт. Можете също така да се абонирате за тези коментари чрез RSS.

Бъдете вежливи. Придържайте се към темата, без вулгарности или спам.

Може да използвате следните етикети:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Този блог е свързан с Gravatar. За да получите своята световно-призната лична картинка, моля регистрирайте се в Gravatar.