Бабинден – меланхолия и съобщения

от

Бабинден отдавна не е това което е бил, това което го е запазил в сърцата на много жени от миналото ни.  От един прост, но пълен с традиции празник, се е превърнал в един Ден на Родилната Помощ, който не означава много, най-много да осигури няколко минути репортаж за телевизията.

В ранните часове на 8-ми януари, жените които са били помогнати от бабата-акушерка в селото, тръгват към нейната къща със сапун и кърпи, носещи скормни подаръци. Леене на вода, която след това се разпръсква от ръцете на бабата, символизираща в бляскавите си капки плодородното бъдеще, сигнализират началото на денят. Гостоприемството на жената, която в тъмни, зимни и коварни времена се е грижила за раждащите майки, продлжава и тя приема гостите в скутата на дома си – жест който предоставя възможност на тези които искат да и благодарят. Жест, защото когато човек е получил нещо незаменимо, нещо толкова лично, нуждата да изкажеш благодарност е неутолима…

Традицията на Бабинден е била чисто женска, мъжете не са били допуснати до тези дълбини на женската съшност и тайност.

Не много е останало от онези дни, от времената които са породили този така прекрасен празник. Тайнството, всеотдайноста, личните грижи за всяка от нас, както и топлите следи останали след бабата, които приканват жени към къщата и в ранни зори на този специален ден, са просто истории които звучат толкова далеч от нашата реалност.

Бабинден е спомен, който повечето от нас никога не са преживяли. И не съшествува вече.

Все пак, за всички акушерки, които са запазили дори частица от есенцията на онази баба, водена на кон в леденицата посред нощ, да помогне на родилка сам сама, да и къпе бебето сутрин и вечер, за сапун и кърпа, може би кокошка, благодарим ви. Само жена, която е почувствала истинска подкрепа по време на раждането си, може да знае колко е ценно и незаменимо. Подкрепа, която възвисява, която уважава, която дарява. Безценна.

Предложих на групата във Фейсбук да изпратят пожелания на акушерките си по повод празника, за съжаление нямаше много желаещи, почудих се колко ли биха опекли баница за нея, или осъмнали с деня за да я оценят. Дано за в бъдеще има повече такива.

Наздраве за Бабинден и тези които го носят в себе си.

Сега от Вас:

Искам да изкажа искрената си благодарност на Роси и Ирена – акушерки в „Шейново“ през 2008 г., когато раждах дъщеря си. Прекланям се пред Вас!!! Никога не съм си и помисляла, че ще получа такова страхотно отношение. И двете бяха невероятно …мили и страшно помогнаха при раждането на детето ми. Не пускаха ръцете ми докрай и бяха винаги край мен, дори със спринцовка ми даваха да пия вода, че ми беше пресъхнала устата и ми говореха мили думи:) Никога няма да забравя човешкото им отношение и топлота проявени към мен. Благодаря Ви, както на Вас така и на целия екип на болница Шейново, начело с д-р Мадлен Китанова, които с изключителния си професионализъм помогнаха на една жена да стане МАЙКА!!!

Аз искам да благодаря на домашната си акушерка, не защото без нея нямаше да родя, а защото постъпи към мен с огромно уважение и разбиране. Знаеше какво искам и какво не искам, кое е важно за мен, кое ми помага и кое ми пречи – и се сля в моето раждане като тих, топъл полъх. Никога няма да забравя усмивката и, и любовта която искреше в очите и когато и подадохме синът ми. Все едно това бе единственото бебе което е виждала, а не няколко стотното. Акушерка с главно А, благодаря.

За акушерката на първото си раждане искам да кажа, че е хубаво да не забравя, че колкото и тривиално може да и се е струвало, раждането на което тя присъстваше бе голямо събитие за мен. Грубостта, невниманието и отношението и към мен като п…росто една от родилките на конвейр, едва ли фигурират в нейните спомени, но аз едва ли някога ще забравя.
Когато оставяме стъпки в душите на други е добре те да се леки, а не тромави.
На всички истински акушерки – честит Бабинден.

Благодаря ти от дълбините на сърцето си, че беше с мен в този могъщ и единствен момент, най-важният в живота ми! Благодаря ти, че повярва в мен, че дойде с яснота за нуждите ми; благодаря ти, че си жената, която си – силна и изумителна! Обичам те и ти благодаря за това, че си такова вдъхновение, твоето присъствие промени живота ми! Синът ми ще знае, че ти си част от семейството ни – неговата първа фея-орисница, орисала го със здраве и сила! Благодаря ти!

Вашият коментар

Добавете вашият коментар по-долу, или trackback от вашия сайт. Можете също така да се абонирате за тези коментари чрез RSS.

Бъдете вежливи. Придържайте се към темата, без вулгарности или спам.

Може да използвате следните етикети:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Този блог е свързан с Gravatar. За да получите своята световно-призната лична картинка, моля регистрирайте се в Gravatar.