Отложеното клампиране на пъпната връв


Позиция на сдружение „Родилница” относно ролята на плацентата и отложеното клампиране

 

Плацентата е изключително важен орган за бебето преди и в първите минути след раждането. Научни изследвания през последните 10 години доказаха, че забавянето на прекъсването на пъпната връв, или т. нар. отложено клампиране има огромно значение за първите години от живота на детето.

По време на раждането и в първите секунди след това почти една трета от целия обем кръв на новороденото се намира все още в плацентата. Това е равно на обема кръв, необходим за пълната перфузия на белите дробове, черния дроб и бъбреците на новороденото при раждане. Половината от тази кръв преминава през пъпната връв от плацентата към новороденото през първата минута след раждането и са необходими още около две минути и половина, за да е завършено „преливането“.

Концентрацията на имуноглобулини и стволови клетки в кръвта на плода е по-висока, отколкото през всяко друго време от живота на човека, и е от огромно значение богатата на стволови клетки кръв да бъде пренесена от плацентата до новороденото. Стволовите клетки играят съществена роля в развитието на имунната, дихателната, сърдечно-съдовата и централната нервна система на всяко дете.

Особено важно е забавянето на прекъсването на пъпната връв (поне за 2–3 минути) при преждевременни раждания или при новородени с нисък АПГАР. Все повече са изследванията, доказващи, че „естественото кръвопреливане“ дава много по-добри шансове за бърза и ефективна реанимация на новородените.

Ранното прерязване на пъпната връв веднага след раждането е важен фактор за желязодефицитната анемия в ранното детство. Забавеното прерязване на пъпната връв осигурява на бебето 4- до 6‑месечен запас на желязо, така необходим за интензивното развитие и растеж на мозъка в този период.

Поради това от 2012 г. Световната здравна организация (СЗО) препоръчва оптимално време за прекъсване на пъпната връв – от 2 до 3 минути след раждането. Тези препоръки включват всички видове раждане: нормално, инструментално или раждане чрез цезарово сечение. Прилагането на отложено клампиране е от особено значение в случаите на преждевременно или продължително усложнено раждане. СЗО препоръчва забавено прекъсване на пъпната връв като превантивна мярка срещу следродилна хеморагия.

Плацентата е телесен орган, макар и с временни функции. От юридическа гледна точка всеки човек има пълна неприкосновеност на физическото тяло и право да се разпорежда със своите органи. Поради това в редица западноевропейски страни (например Великобритания) се зачита правото на майката да избере каква да е съдбата на плацентата. Плацентата съдържа ДНК, стволови клетки, кръв и др. и майката е в правото си да се разпореди с тези биологични материали и да има информация за какво ще се използват те.

Считаме, че съобразяването с най-новите научни изследвания и препоръки на СЗО и повишаването на степента на зачитане на правата на майката и бебето по отношение на плацентата в българските болници би довело до по-високо ниво на здраве на родилките и бебетата и намаляване на бебешката смъртност.

Сдружение „Родилница”


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.