Закон срещу насилието над раждащи жени (Бразилия, обл. Диадема)

Член 1. Настоящият закон има за цел разпространението в община Диадема на Националната политика за гинекологични и неонатални грижи, осигурявайки най-вече защитата на бременните и родилките срещу гинекологично насилие.
Член 2. За гинекологично насилие се смята всяко действие, извършено от лекаря, от медицинския екип, от роднина или придружител, с което биват малтретирани физически или вербално бременните, раждащите или жените в следродилния период.
Член 3. За целта на настоящия закон се смятат за физическо или вербално малтретиране включително, но не само:
1. Третирането на бременната или раждащата по агресивен, неемпатичен, грубиянски или подигравателен начин, или какъвто и да е друг начин, който я кара да се чувства зле от полученото отношение.
2. Осмиването или обвиняването на раждащата заради каквото и да е поведение, като крещене, плач, страх, срам или колебания.
3. Осмиването или обвиняването на жената заради каквито и да е физически характеристики или действия, като например наднормено тегло, окосмяване, стрии, дефекация и други.
4. Неизслушването на оплакванията и притесненията на приета в болницата или вече раждаща жена.
5. Третирането на жената по снизходителен начин, даването на нареждания и употребата на унизителни и умалителни имена, третирането ѝ като невменяема.
6. Принуждаването на бременната или раждащата да се съгласи на цезарово сечение, когато това не е нужно, използването на въображаеми или хипотетични недоказани рискове, и без достатъчни обяснения за рисковете, които носят за нея и бебето.
7. Отказ на медицинска помощ при раждането, при доказано спешен медицински случай.
8. Настояване за приемане в болница на бременната или раждащата без преглед и предварително потвърждение, че има свободно място и гарантирана лекарска помощ, както и достатъчно време за пристигане до мястото.
9. Възпрепятстване на възможността жената да бъде придружавана по време на цялото раждане от човек по неин избор.
10. Възпрепятстване на жената да комуникира с „външния свят“, отнемане на свободата ѝ да говори по телефона, да използва мобилен телефон, да ходи в чакалнята, да говори с роднини и с придружителя си.
11. Подлагане на жената на болезнени процедури, ненужни или унизителни, като клизма, бръснене на интимното окосмяване, гинекологичен преглед при отворени врати, преглед за разкритие от повече от едно медицинско лице.
12. Отказ от анестезия, когато раждащата я иска.
13. Извършване на епизиотомия, когато тя не е абсолютно необходима.
14. Оставяне на затворнички вързани с белезници по време на раждането.
15. Извършването на каквато и да е процедура без предварително да се поиска разрешение или да се обясни с прости думи необходимостта от това, което се предлага или препоръчва.
16. Неоправдано отлагане на настаняването на жената в стаята ѝ след раждането.
17. Подлагане на жената и/или бебето на процедури единствено с цел обучение на студенти.
18. Подлагане на здраво новородено на рутинна аспирация, инжекции или процедури в първия час след раждането, без преди това да е осъществен контакт кожа до кожа с майката и да му е дадена възможност да засуче.
19. Отказване на правото на майката след раждането да вземе детето със себе си в болничната стая и да го кърми на поискване, освен ако някой от тях или и двамата се нуждаят от специални грижи.
20. Неинформиране на жени над 25 години или с повече от 2 деца за правото им на безплатна процедура за лигатура на маточните тръби в държавните болници и болници част от ЕСЗ (Единна система за здравеопазване).
21. Третирането на бащата на бебето като обикновен посетител и ограничаването на свободния му достъп да придружава родилката и бебето по всяко време на деня.

 

Projeto de Lei № 077, 23.08.2013. Законът влиза в сила от датата му на публикуване.
Копие от оригиналния текст на закона може да получите от нас на адрес info@rodilnitza.com.

Благодарим за превода на Александра Стефанова!

Вашият коментар

Добавете вашият коментар по-долу, или trackback от вашия сайт. Можете също така да се абонирате за тези коментари чрез RSS.

Бъдете вежливи. Придържайте се към темата, без вулгарности или спам.

Може да използвате следните етикети:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Този блог е свързан с Gravatar. За да получите своята световно-призната лична картинка, моля регистрирайте се в Gravatar.