Закон срещу насилието над жените (Венецуела)

ЗАКОН ЗА ПРАВОТО НА ЖЕНИТЕ НА ЖИВОТ БЕЗ НАСИЛИЕ

РАЗДЕЛ III. ДЕФИНИЦИИ И ФОРМИ НА НАСИЛИЕ НАД ЖЕНИТЕ

Член 15. Форми на насилие
т.13. Акушерско насилие: под акушерско насилие се разбира присвояването на тялото и репродуктивните процеси на жените от страна на здравния персонал, което се изразява в нехуманно отношение, в злоупотреба с медикаменти и патологизиране на естествените процеси, водещо до загуба на автономност и на способността за свободно вземане на решения относно техните тела и сексуалност, като това влияе отрицателно върху качеството на живот на жените.

РАЗДЕЛ VI. ПРЕСТЪПЛЕНИЯ

Член 51. Акушерско насилие. Ще се считат за акушерско насилие дейностите извършени от здравния персонал, състоящи се в:
1. Неоказването на навременна и подходяща помощ при спешните акушерски случаи.
2. Задължаването на жената да ражда в легнало положение и с вдигнати крака, при положение че са налице необходимите средства за извършването на вертикално раждане.
3. Възпрепятстването на ранния контакт на новороденото момче или момиче с неговата майка, без основателна медицинска причина, и отнемането на възможността да бъде прегърнато и закърмено непосредствено след раждането му.
4. Изменянето на естествения родилен процес с нисък риск посредством използването на техники за ускоряването му, без да е получено доброволното, изрично и информирано съгласие на жената.
5. Извършването на раждане чрез цезарово сечение, при положение че са налице условия за нормално раждане, без да е получено доброволното, изрично и информирано съгласие на жената.

В тези случаи Съдът ще наложи на отговорника за деянието глоба в размер от двеста и петдесет до петстотин данъчни единици, като той ще трябва и да представи заверено копие от окончателната осъдителна присъда на съответната професионална колегия или съюз с цел налагането на полагащата му се дисциплинарна процедура.

 

Източник: http://venezuela.unfpa.org/doumentos/Ley_mujer.pdf

Благодарим за превода на Ивелина Христова!

1 коментар »

  • Hannah казва:

    Apprceiation for this information is over 9000-thank you!

Вашият коментар

Добавете вашият коментар по-долу, или trackback от вашия сайт. Можете също така да се абонирате за тези коментари чрез RSS.

Бъдете вежливи. Придържайте се към темата, без вулгарности или спам.

Може да използвате следните етикети:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Този блог е свързан с Gravatar. За да получите своята световно-призната лична картинка, моля регистрирайте се в Gravatar.