Прессъобщение за Международния ден за елиминиране на насилието срещу жени

София, 25.11.2013

На 25ти ноември, Международният ден за елиминиране насилието срещу жените, сдружение Родилница привлича вниманието към насилието срещу жени по време на раждане. С разтърсващ видеоклип организацията апелира да се спре физическото и емоционално насилие при раждане. Клипът се разпространява в Youtube и социалните мрежи.

Много медицински лица не осъзнават или отричат, че техните действия или бездействие нанасят тежки физически и емоционални вреди върху жените, за които се грижат. Разказите на жени за преживяното от тях в болницата по време на раждане представят друга картина, в която физическото насилие и емоционалният натиск са често срещани.

В някои държави насилието над раждащи е изрично обявено за незаконно и има специални закони, които го уреждат. Така например в Бразилия се счита за насилие, когато медицинските лица се подиграват на жената, че вика или плаче, когато се обръщат към жената с умалителни или подигравателни имена, или когато подлагат женata на унизителни и ненужни процедури като бръснене и клизма.

Във Венецуела е незаконно да се кара жената да ражда легнала по гръб с вдигнати крака, когато може да й се помогне в изправена поза, както и да се разделя от новороденото без медицински индикации.

В Аржентина законът постановява, че медицинският персонал трябва да уважава биологичното и психологично време на раждането, като се избягват инвазивни процедури и медикаменти, които не са обосновани от състоянието на майката или на бебето. Жената има също така правото да бъде придружена от човек по избор по време на предродилния период, раждането и в периода след като роди.

За бременните жени е важно да знаят за проблема и да могат да разпознават проявите му. Важно е, също така, да са запознати с правата си, като например правото на информирано съгласие, както и въпроси, които могат да задават, за да са адекватно информирани за процедурите. Полезна информация се съдържа в брошурата „Информирано съгласие.“ Друга полезна брошура е тази за Правото на необезпокоявано раждане, която съдържа списък с права, които жените имат по време на раждане.

За медицинските лица също е важно да знаят за проблема и за последиците, които това поведение причинява. Нужно е обучението и следдипломното обучение да акцентира върху основните човешки права на раждащите, да запознава лекарите и акушерките с видовете насилие над родилки и да предоставя ефективни методи за промяна на нагласите и практиките в болницата.

Родилница”е сдружение на жени и майки, чиято цел е да подобри състоянието на родилната помощ в България и да разпространява информация за правата, които жените имат по време на раждане. Сдружението е регистрирано през януари 2012 година, но функционира като неформална гражданска група от ноември 2009 г.

Вашият коментар

Добавете вашият коментар по-долу, или trackback от вашия сайт. Можете също така да се абонирате за тези коментари чрез RSS.

Бъдете вежливи. Придържайте се към темата, без вулгарности или спам.

Може да използвате следните етикети:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Този блог е свързан с Gravatar. За да получите своята световно-призната лична картинка, моля регистрирайте се в Gravatar.