ПРОТЕСТНА НОТА СРЕЩУ ПОТЪПКВАНЕТО НА ПРАВАТА НА РОДИЛКАТА КАТО ЧОВЕК И ПАЦИЕНТ


Инициативен комитет за спазване правата на родилката и бебето

До Директора на I АГ болница "Св. София" - Доц. д-р Елиан Рачев
Копие до: Министъра на здравеопазването- Г-н Божидар Нанев


Ние, български граждани, жени и майки,

Се обявяваме срещу незачитане правата на родилката като пациент и човек във Вашата болница. Категорично сме несъгласни в процеса на раждане, когато жената е толкова уязвима, срещу нея да бъде упражнявано психологическо и физическо насилие, да се проявява неуважение, принуда и незачитане на нуждите й.

Конкретен повод за протестната нота е раждане във Вашата болница преди около месец. При отказ да подпише документа „Информирано съгласие”, отношението към родилката е станало откровено грубо и е била подложена на заплахи и шантаж, а по-късно и принудена с физическа сила да заеме литотомична позиция за раждане. Можем да приведем примери за множество раждания в 1АГ болница „Света София”, по време на които отношението към родилката е непочтително и неуважително и без уважение към нейното достойнство.

Датата на протеста е съобразена и с Международния ден за защита на жените от насилие – 25ти ноември.

Като жени и майки, граждани на европейска държава, осъждаме категорично незачитането и потъпкването на правата на родилката в този толкова деликатен момент, какъвто е раждането. Всяко пренебрегване на волята на раждащата жена, включително и неин отказ от дадена процедура, е грубо нарушение на правата й като човек и пациент. Манипулативните действия и заплахите към пациентката считаме за съвършено неприемливи. Информираният отказ е изконно право на пациента, с който персоналът в болницата е задължен да се съобрази. Категорично осъждаме каквото и да е физическо насилие с цел принуда. Прилагането на такова е несъвместимо с основните норми на човешко и хуманно поведение, още повече в болнично заведение. Всяка родилка има право на топло, човешко отношение и подкрепа.

Апелираме и към ревизия и осъвременяване на болничните АГ практики и неонатални грижи. Недопустимо е в една европейска държава тези практики да се базират на препоръки, остарели с няколко десетилетия.

Готови сме да съдействаме за информиране на бременните жени относно най-добрите начини за подготовка за бременността и раждането, както и на АГ специалистите за актуализиране на болничните практики съобразно търсенето и желанията на раждащите жени.

Настояваме за изключително внимание към простестната нота. При следващ подобен случай на незачитане и нарушение на пациентските и човешки права ще сезираме съответните органи в държавата. Ако протестът остане безответен, исканията ни ще бъдат отнесени и до съответните европейски инстанции, пациентски организации и медии.

Изпратете копие на протестната нота от ваше име

Моля, попълнете следния формуляр и подкрепете протеста срещу насилието и потъпкването на правата на родилката в България. След като натиснете "Изпращане", копие на протестната нота ще бъде изпратена до директора на 1АГ "Св София" д-р Елиан Рачев и до Министъра на Здравеопазването д-р Божидар Нанев, както и до вашия личен имейл и членове на българските медии.

Полетата отбелязани с * за задължителни.


Моля въведете горния код: