Има доказателства, че прилагането на Кристелер е опасно за майката и бебето

Интервю с д‑р Николас Рубашкин, дадено за „Родилница”

„Ще трябва да квалифицираме допълнително предоставящите родилни грижи, за да увеличим знанията и комфорта им при прилагането на основани на доказателства средства за улесняване на активната фаза на раждането.”

Николас Рубашкин е акушер-гинеколог от унгарски произход, роден в САЩ и получил магистърска степен (антропология) от университета в Станфорд. Той е вдъхновен да проведе изследвания в Унгария след решението на Европейския съд по правата на човека от 2010 г. Терновски срещу Унгария, което задължава Унгария да легализира домашното раждане. През 2014 г., като гостуващ учен в Института по поведенчески науки в Университета Sem­mel­weis в Будапеща, той провежда проучване относно опита на унгарските жени с родилна грижа, базирани на доказателства и зачитаща достойнството им. В момента той е кандидат за доктор по глобални здравни науки в Университета Калифорния в Сан Франциско, където дисертационното му изследване е върху глобалната епидемия от Цезарово сечение. Той също така е клиничен професор в катедрата по акушерство, гинекология и репродуктивни науки.

През януари 2015 г. Николас Рубашкин официално се присъединява към борда на директорите на Human Rights in Child­birth. Участвал е като експерт в съдебни дела на родилки в Литва, Чехия, Унгария, Аржентина, Филипините и Съединените щати. Експерт е в делото Malat­es­ta v. Brook­wood в Алабама, където в полза на Каролайн Малатеста е присъдено обезщетение в размер на 16 милиона долара заради причинената й по време на раждането физическа и психическа травма от насилственото й поставяне в поза „легнала по гръб”.

1. Какво е маньовърът „Кристелер” (MК) и каква е неговата история накратко?

Н. Р.:- Маньовърът „Кристелер” е интервенция, която се прилага по време на втория стадий на раждане, за да се стимулира физическото изгонване на плода. Наречен на името на немския лекар Самуел Кристелер, МК е описан за първи път в средата на 1800 г. и представлява външен натиск върху най-горната част на матката (наричана още фундус). Практикуващите тази интервенция обикновено използват предмишниците си, за да приложат натиска, необходим за изтласкване на бебето, за да излезе през влагалището на майката. Силата, използвана от практикуващите, често е доста голяма, дори се използва цялото телесно тегло, за да се изтласка бебето. Тези, които преподават и използват МК, вярват, че ускоряват вагиналното раждане в ситуации, в които майката може да е прекалено уморена, за да напъва или бебето трябва да бъде родено бързо.Изглежда, че различни форми на Кристелер се практикуват в целия свят. Виждал съм го в селските болници в Мексико и в Индия. В Европа има много страни, където тази интервенция все още се използва. Аз никога не съм бил обучаван в използването на МК в Съединените щати. В много държави МК не е част от официалната учебна програма. Попадал съм само на един учебник, съдържащ указания за интервенцията, и той е на испански език.

2. Защо СЗО препоръчва да не се използва тази интервенция? 

Н. Р.: — СЗО препоръчва да не се използва МК, тъй като няма доказателства, че интервенцията помага за ускоряване на раждането. От друга страна, има доказателства, че прилагането му може да навреди на майките и бебетата.

3. Какви са негативните ефекти върху майчиното здраве, до които МК може да доведе?

Н. Р.: — Не знаем как се случват обичайните наранявания на майките, защото те не са добре проучени. В медицинската литература можем да открием само информация за неблагоприятните ефекти от МК, като например разкъсвания на шийката на матката, необходимост от епизиотомия, уринарна инконтиненция. Няколко казуса в медицинската литература описват изключителни наранявания на майките в резултат от МК, като фрактура на ребрата и излив на кръв или въздух в белите дробове, разкъсвания на черния дроб и далака и руптура на матката. До този момент никой не е проучил въздействието на интервенцията върху психичното здраве на майката.

4. Какви са негативните ефекти върху здравето на бебето, до които МК може да доведе?

Н. Р.: — В едно иранско проучване на МК изследователите установиха, че 7,3% от бебетата са претърпели травма в резултат от МК. Редица съдебни дела също предоставят доказателства за това какви видове увреждания в резултат от МК са били установени: неонатална смърт, липса на кислород с трайно мозъчно увреждане и наранявания на нервите. Изглежда, че практикуващите понякога използват МК в случаи на раменна дистокия – заклещване на рамото на бебето зад пубисната кост, след като главата е излязла от влагалището. Тъй като МК дава допълнителен тласък на бебето отгоре, рамото му може да се притисне още повече в срамната кост на майката и да причини нараняване на нервите на врата на бебето. Нараняванията на тези нерви, наречени брахиален плексус, могат да причинят трайни проблеми с движението на засегнатата ръка. В Обединеното кралство бяха установени редица случаи на увреждания в резултат от използването на МК по време на раменна дистокия.

5. Защо МК все още се използва в някои европейски страни?

Н. Р.: — Мисля, че процедурата все още се използва най-вече, защото някои все още смятат, че МК работи. Общоприетото вярване за МК, което е противно на логиката, е следното: „когато натиснем корема на майка, ние виждаме бебето да се ражда незабавно, следователно МК трябва да работи”. Това общоприето вярване е трудно да бъде оспорено дори със силни национални правила и защита на правата на жените. Трябва да образоваме предоставящите родилна помощ повече за отрицателните ефекти на МК и да им предоставим повече инструменти за подпомагане на жените във фазата на изтласкване на плода.

6. Според Вашето изследване, колко често лекарите предварително информират жените, които раждат, че ще използват МК и дали те вземат информираното съгласие на жените?

Н. Р.: — Много рядко. Испанската правозащитна организация “Раждането е наше” установи, че над 90% от жените не са дали своето информирано съгласие преди прилагането на МК. Имам приятели, които са родили бебета в страните от Централна и Източна Европа и ми казаха, че Кристелер им е приложен с информирано съгласие и с по-нежен натиск. Но този опит изглежда е изключение. Повечето жени съобщават, че не са били предупредени, преди да им се “скача върху корема” — често те така описват МК. Или, ако са били предупредени, им е казано само, че ще им бъде “помогнато”. В този случай жените казват, че не са били наясно, че “помощта” означава да бъдат натиснати толкова силно без разрешение. Познанията на предоставящите родилни грижи относно информираното съгласие често са ограничени; информираното съгласие не означава “да предупреждаваш” жените, на които ще прилагаш интервенция. Информираното съгласие е процес, който включва двупосочна комуникация и доверие, където рисковете, ползите и алтернативите на процедурата са напълно обсъдени. Информираното съгласие включва правото на жената да откаже препоръчаната интервенция. В момента много жени практически нямат право да откажат МК.

7. Колко често употребата на МК е документирана от лекарите след раждането?

Н. Р.: —  Проучване в САЩ от началото на 90-те години установява, че 84% от акушер-гинеколозите в САЩ практикуват МК, но само 11% документират процедурата. Оттогава употребата на МК рязко спадна в САЩ. Нямаме по-актуална информация за липсата на документация за МК. Знаем, че жените, които преживяват МК, често искат медицинската документация и установяват, че МК не е документиран. Видях медицинско досие от Чешката република, където предоставящите родилна грижа бяха документирали, че са “държали” фундуса на матката — това е кодова дума за МК. Така че понякога МК е документирано, но не ясно и изрично.
Липсата на документиране на МК затруднява жените да докажат, че им е приложена такава процедура. Недокументирането на МК е лоша медицинска практика. Знаем, че МК може да доведе до тежки усложнения за майката и бебето, а недокументирането му може да доведе до забавяне в диагностицирането на усложнението. Например, при един докладван случай, при които майката е получила фрактура на ребрата и кръв в белите дробове в резултат от МК, лекарите от спешното отделение са открили в медицинското досие информация за приложен МК, което им е помогнало веднага да поставят диагноза и да започнат подходящо лечение. Без документи в медицинското досие жените и бебетата са изложени на по-голям риск, ако получат усложнения вследствие от МК.

8. Защо КМ се изучава и прилага тайно?

Н.Р.: — Нашето проучване в Испания показва, че МК се изучава тайно, защото Министерството на здравеопазването е забранило процедурата и за предоставящите родилни грижи тя е станала “стигматизирана”. Някои от предоставящите родилни грижи в Испания продължават да смятат, че МК работи и те продължават да учат и преподават процедурата тайно. В страни, в които Министерството на здравеопазването не е забранило МК, мога само да гадая защо интервенцията се учи и прилага тайно. Това, което научих от предоставящите родилни грижи и от разказите на жените е, че не се гледа на МК достатъчно сериозно и той не е считан за „истинска” интервенция, подобна на прилагането на форцепс или Цезарово сечение, когато в действителност това е интервенция. МК изглежда се приема като част от ежедневната практика от някои лекари, които никога не са давали отчет защо го прилагат.

9. Как се чувстват физически и психически жените по време на МК?

Н. Р.: — Нашите изследвания показват, че по време на МК жените изпитват затруднения в дишането и се чувстват така, сякаш са “разкъсани” от силата на натиска.  Жени с приложен МК докладват за синини по корема и болки в гърба. Доста жени по време на МК са изпитали страх за бебетата си. След МК много жени съобщават за симптоми на травма. Въпреки че, както казах по-рано, ние не знаем точно колко чести са усложненията и травмите вследствие прилагането на МК.

10. Какво могат да направят жените, ако искат да избегнат МК и механистичния подход към раждането като цяло (в нашата страна някои жени раждат у дома без акушерска помощ, защото е забранено медицинският персонал да съдейства при домашно раждане)?

Н. Р.: — Ако жените искат да избегнат МК, те могат да започнат първо със самообучение. То помага да си осигурят подкрепата на хора, които са информирани за предпочитанията на раждащата жена да избегне МК. Жената трябва да се опита да намери предоставящи родилни грижи, които не използват МК рутинно или изобщо и които подкрепят раждането в изправена поза. Епидуралната упойка може да увеличи нуждата от МК, така че избягването й е нещо, което трябва да се има предвид.Искам обаче да подчертая, че дори жените, които правят най-добрите планове за избягване на МК, имат ограничена власт върху това. Това е тъжната реалност дори в европейските страни. В Испания, въпреки че използването на МК е забранено и съществуват женски организации, борещи се срещу употребата му, а жените отиват в болницата информирани и уверени, все още се използва МК против волята им. Трябва да свършим повече работа, за да подобрим стандартите за родилни грижи в болниците, така че да бъдат спазвани плановете на жените за техните раждания и да им бъдат дадени възможности да получат родилни грижи, основани на научни доказателства.

11. Кои са факторите, които улесняват втората фаза на раждане и биха могли да намалят използването на МК?

Н. Р.: — Има много други начини за улесняване на втората фаза на раждане. Воденето на раждането от акушерка и подкрепата на дула са базирани на доказателства начини за увеличаване на спонтанните вагинални раждания. За жените, при които възникват усложнения в раждането, форцепс или вакуум са доказани алтернативи на МК. Възможно е някои лекари да не са наясно с ползата от акушерката и дулата или да не умеят да използват форцепс. Така че, ще трябва да квалифицираме допълнително предоставящите родилни грижи, за да увеличим знанията и комфорта им при прилагането на основани на доказателства средства за улесняване на активната фаза на раждането.


Сдружение “Родилница” стартира анкета “Те натискаха корема ми. Целта на анкетата е да покаже дали маньовърът Кристелер (фундален натиск), който Световната здравна организация препоръчва да НЕ се прилага, все още се използва в българските болници, дали той е безопасен и дали раждащите жени са съгласни с прилагането му.

 

1 коментар »

  • Advice online казва:

    Advice online

    Има доказателства, че прилагането на Кристелер е опасно за майката и бебето » Родилница

Вашият коментар

Добавете вашият коментар по-долу, или trackback от вашия сайт. Можете също така да се абонирате за тези коментари чрез RSS.

Бъдете вежливи. Придържайте се към темата, без вулгарности или спам.

Може да използвате следните етикети:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Този блог е свързан с Gravatar. За да получите своята световно-призната лична картинка, моля регистрирайте се в Gravatar.