Позиция на сдружение „Родилница” относно лекарското насилие над родилки


Покрусени от случая с починалата родилка Ренета Томова от Сливен, бихме искали да припомним, че сдружение „Родилница” от години алармира обществеността за честите случаи на насилие над родилки в българските болници. Тази тема отдавна е обсъждана на сайта на „Родилница“.

 

 

Бруталното отношение над родилки е ежедневие. Защо трябваше да се стигне до смъртен случай, за да бъде обърнато внимание на този проблем?!

Проблемът с насилието над родилки от страна на медицинския екип е явление, което се среща в цял свят. В България обаче то е в особено големи размери поради няколко причини:

 

  1. У нас липсва лекарска култура на уважение към пациента и на зачитане на правото му на информирано съгласие. Лекарят е обучаван да ръководи медицинския процес и да счита себе си за водещата фигура. Често родилките, които търсят правата си и държат да не бъдат използвани спрямо тях определени интервенции, са третирани от медицинския персонал като „претенциозни” или „заблудени”. Жените, които настояват на правото си на информирано съгласие, стават жертва на небрежно отношение, обиди, а понякога дори и на умишлени вредоносни действия.

Предлагаме: да има специално допълнително обучение по лекарска етика и култура на зачитане на правата на пациента. Акушер-гинеколозите да бъдат обучавани, че в центъра на родилния процес е родилката с нейните нужди и желания. Това би било полезно и за самите тях, тъй като допринася за избягване на усложнения.

 

  1. Важна причина за лекарското насилие над родилки е остарялото образование. Лекарите у нас все още се учат на медицински практики, които са отречени от десетилетия в повечето европейски държави. Такъв е например случаят с техниката „Кристелер”. Тя отдавна е отречена от световната медицинска общност. При тази техника съществува висока опасност от нанасяне на телесна повреда както на родилката, така и на плода. Световната здравна организация препоръчва „Кристелер” да не бъде прилагана. У нас обаче почти всяка жена, родила без секцио, е преживяла „Кристелер” с повече или по-малко травми.

Предлагаме: обновяване на образованието по акушерство и гинекология с най-новите достижения и практики и с препоръките на СЗО.

 

  1. Друга важна причина е липсата на задължителен регламент как да бъде водено раждането, кои процедури са допустими и кои – не. Подобен регламент ще помогне на родилките да се защитят по-добре, а на лекарите – да не носят отговорност, ако са спазили процедурите. Засега процедурите са оставени на усмотрението на отделните лечебни заведения и не са обществено достъпни. При оплаквания лечебните заведения винаги защитават своя персонал и към този момент липсват наказани, въпреки честите оплаквания от брутално отношение към родилки.

Предлагаме: министърът на здравеопазването да приеме наредба, която да замени безполезната действаща към този момент наредба и която да уреди допустимите процедури. На сайта ни сме публикували становището ни относно такава бъдеща наредба, което изпратихме още на 01.03.2018 г. до министъра на здравеопазването:

 

 

До този момент обаче министърът на здравеопазването бездейства, въпреки препоръките и на омбудсмана да бъдат взети мерки за регламентиране на дейностите по предоставяне на родилни грижи. Считаме, че бездействието на министъра на здравеопазването, водещо до липсата на такава регламентация, е една от причините за случилата се в Сливен трагедия.

 

  1. Друга причина за продължаващото лекарско насилие над родилки, въпреки обществената загриженост по този въпрос, е липсата на правна уредба, която да дава специална закрила на родилките и раждащите се бебета. Необходимостта от специална закрила произтича от специфичното положение, в което се намира раждащата жена, което я възпрепятства да защитава сама правата си. Тя е в безпомощно състояние, зависима е от персонала, преживява болки от контракциите. Медицинският персонал често злоупотребява с това състояние, ръководен от максимата „Само бебето е важно”. Обикновено майката оцелява, въпреки травмите. Медицинският екип се чувства защитен да извършва произвол над родилката, тъй като за това нарушение подлежи единствено на административно наказание, което никога не бива наложено, тъй като всяко лечебно заведение пази своите лекари.

Предлагаме: да бъде дефинирано понятието „насилие над родилки” и да бъде въздигнато в престъпление в Наказателния кодекс. Предлагаме примерна дефиниция на „насилие над родилки”:

„Умишлено или небрежно нанасяне на телесна повреда на раждаща жена от страна на медицинско лице, включително и чрез остарели, неподходящи или неправилно приложени медицински практики и методи, присвояване на контрола върху тялото на раждащата жена и върху родилния процес, като това може да се изрази в демонстриране на власт, нехуманно или унизително отношение, злоупотреба с безпомощното положение на родилката, извършване на медицински интервенции въпреки несъгласието й, незачитане на естествените телесни процеси на жената и други действия, водещи до загубата на автономия и на възможността раждащата жена свободно да взима решения относно протичането на раждането и относно своето физическо и психическо благополучие по време на раждането”.

 

Настояваме държавата да вземе адекватни мерки за спиране на насилието над родилки. За целта инициираме електронна петиция.

 

Сдружение „Родилница”

20.08.2018 г.


Един отговор за “Позиция на сдружение „Родилница” относно лекарското насилие над родилки”

  1. Дано някога се промени нещо,от 95г. положението си е все така,жалко , много жалко за майките.Помня отношението към мен ‚груби и злобни акушерки…Мъка,мъка в България!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.