5‑та годишна “Академия за акушерки”

Тази година срещата е под надслов “Стандарти, безопасност, умения в акушерската практика”.

На 5 и 6 ноември 2016 г. в конферентната зала във Велико Търново се събраха над двеста акушерки, обсъдени бяха темите, свързани с акушерския модел на грижа, утвърждаването и регулацията на самостоятелната акушерска практика в България, патронажната акушерска грижа и други.

1-pyrvi-kontakt

Добро впечатление направи Болницата за женско здраве “Надежда” в лицето на Надежда Стаменова — с искането си да се вкара ПАРТОГРАМАТА, като допълнителен документ в проследяващия цикъл на една родилка. Според СЗО няма достатъчно надеждни доказателства в полза на това, че употребата на партограма има клинично значими здравни ползи, но въпреки това препоръчва употребата и. СЗО обръща внимание на ненужните интервенции и тяхното намаляване и препоръчва ползването на партограма с четиричасова действителна линия.

3-partograma-n-stamenova 4-partograma 5-partograma

Партограмата има три основни части:

1. регистрира състоянието на плода;

2. отразява напредването на раждането;

3. състояние на майката.

Партограмата е инструмент за проследяване и менажиране на прогреса на раждането. Надежда Стаменова призова аудиторията да помисли дали партограмата е подходяща за нашите условия и ако не е — то да помислим за алтернативи!

Динка Негалова представи темата: “Първи период на раждане в МБАЛ “Селена” — гр. Пловдив. Как го правим?”.

6-selena-plovdiv 7-selena-plovdiv

Болницата отваря врати през 2006 г., като това е най-голямата акушеро-гинекологична болница и ин витро център в Южна България. В момента там работят около 100 акушерки. Динка Негалова представи как протича първият период на раждането: в комфортна среда близка до домашните условия; раждането е дирижирано; отдава се значение на психологическата подкрепа на близките на раждащата; насърчава се присъствието на бащата. Акушерката обаче потресе публиката с изказването си по време на лекцията: “обаче няма кой да я чака да ражда два часа”, въпроси от сорта на “Ама каква друга работа имате?” валяха постоянно от аудиторията, Динка Негалова съвсем спокойна продължи лекцията си с упреци срещу придружителите по време на раждане. Тя не скри факта, че дулите, избирани от майките, като емоционален спътник в родовия процес, са просто пречка и не бива да бъдат допускани в болниците. Епизиотомията в болницата се прави профилактично, а методът на Кристелер се прилага само в краен случай и при индикация. Въпреки че урони престижа на болница “Селена”, Динка Негалова остана до финала на първия ден от Конференцията.

 

В съботния ден Антонела Несполи — преподавател в МУ Милано, Италия приповдигна настроението, като изнесе доста изчерпателна информация за поведението на акушерката в Родилна зала — практиките в УБ “Милано”, Италия.

8-antonela-mu-milano-olga-ducat

Тя не скри факта, че дори и в Италия акушерската грижа не е на това ниво, на което трябва да е. Въпреки това публиката разбра, че в Италия родилките разчитат масово на акушерката — “Да срещнеш акушерка — да срещнеш качествена грижа” — Антонела Несполи. В страната разчитат на времето, уважават родилния процес. “По време на раждането се използва електронна партограма, епизиотомия дали ще се прави — зависи само от акушерката. Огромен пропуск обаче има в следродилната грижа”, признава Антонела, като обещава, че в момента се борят нещата да се подобрят. Последните ѝ думи вдъхновиха още повече акушерките от България: “Заедно можем да постигнем модела на акушерката, за която мечтаем!”

Вашият коментар

Добавете вашият коментар по-долу, или trackback от вашия сайт. Можете също така да се абонирате за тези коментари чрез RSS.

Бъдете вежливи. Придържайте се към темата, без вулгарности или спам.

Може да използвате следните етикети:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Този блог е свързан с Gravatar. За да получите своята световно-призната лична картинка, моля регистрирайте се в Gravatar.