Покана за пресконференция на 21 март 2016 г. от 12 ч. в БТА-София


НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ, АКТИВИСТИ И ЖУРНАЛИСТИ СФОРМИРАТ КОАЛИЦИЯ ЗА МАЙЧИНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

 

Уважаеми колеги,

На 21-ви март, понеделник, в 12.00 ч. в Националния пресклуб на БТА (София, бул. Цариградско шосе № 49) ще обявим създаването на Коалиция за майчино здравеопазване.

 

УЧАСТНИЦИ:

МИГЛЕНА ДЕЛЧЕВА – УПРАВИТЕЛ НА ФОНДАЦИЯ „РОДИТЕЛИ ЗА РОДИТЕЛИ“

БОЯНА ПЕТКОВА – ПЕДИАТЪР, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ФОНДАЦИЯ „МАКОВЕ ЗА МЕРИ“

НЕЛИ МУТАФОВА – ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СДРУЖЕНИЕ „РОДИЛНИЦА“

РАЛИЦА ДИМИТРОВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОАЛИЦИЯ ЗА МАЙЧИНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

 

КОАЛИЦИОННА МРЕЖА: Фондация „Родители за родители“, Сдружение „Естествено“, Фондация „Макове за Мери“, Асоциация на българските дули, Сдружение „Родилница“, Фондация „Приятелство“, Български хелзинкски комитет, журналисти и активисти

 

В последното десетилетие в България се установи трайна тенденция все повече жени, които планират бременност и раждане, да участват активно и осъзнато в тези процеси. Оказва се обаче, че все още няма кой да посрещне тази тяхна нужда и затова периодично в общественото пространство се повдига темата за недоволството на жените от системата за майчино здравеопазване и неудовлетворителните показатели на страната ни по отношение на майчиното и детско здраве. Патерналистичният модел на отношенията между лекари и пациенти, недостатъчно гъвкавата организацията на работа в болниците, инерцията в прилаганите практики – това са само част от въпросите, които вълнуват бъдещите родители и работещите за промяна на статуквото.

Въпреки технологичния напредък, квалифицираните специалисти, по-добрите битови условия и възможностите за избор, статистическите ни показатели за майчино здраве все още не достигат тези на добрите примери в Европейския съюз. Това е ясен знак, че е необходима промяна в организацията на грижите по време на бременност и раждане. Обединени от загрижеността си за майките и новородените деца, неправителствени организации, журналисти и активисти сформирахме „Коалиция за майчино здравеопазване“. Целта ни е да спомогнем за оптимизирането на действащия модел в майчиното здравеопазване, да фокусираме вниманието на специалистите и институциите върху жените и бебетата, да участваме активно в определянето на политиката в сектора.

На пресконференцията ще бъдат представени Коалицията и членуващите в нея организации, както и пълният доклад по анализа на направената през месец декември 2015-та година on-line анкета с майки, родили в България през последните 3 години.

Надяваме се данните, изводите и препоръките, събрани в този доклад, да допринесат за създаване на ясна визия за очакванията и желанията на активните жени по отношение на развитието на системата за родилна помощ. Убедени сме, че това е система, в центъра на която трябва да стоят интересите на новородените бебета и техните майки. А този интерес не може да бъде защитен пълноценно, без да бъде чут гласът им.

Пресконференцията ще се проведе на 21 март 2016 г. от 12:00 часа в Пресклуб БТА (София, бул. Цариградско шосе № 49).

 

Разчитаме на присъствиетo Ви. Благодарим предварително за вниманието и интереса!

 

За повече информация и контакти: Ралица Димитрова – 0897 897 111

 

 

 

Този документ е създаден по проект „Стратегия за дългосрочна застъпническа кампания за спазване на човешките и гражданските права в майчиното здравеопазване”, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009–2014 г., www.ngogrants.bg. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Сдружение „Родилница“ и от Фондация „Родители за родители“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.