Покана за пресконференция на 21 март 2016 г. от 12 ч. в БТА-София

НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ, АКТИВИСТИ И ЖУРНАЛИСТИ СФОРМИРАТ КОАЛИЦИЯ ЗА МАЙЧИНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

 

Уважаеми колеги,

На 21-ви март, понеделник, в 12.00 ч. в Националния пресклуб на БТА (София, бул. Цариградско шосе № 49) ще обявим създаването на Коалиция за майчино здравеопазване.

 

УЧАСТНИЦИ:

МИГЛЕНА ДЕЛЧЕВА – УПРАВИТЕЛ НА ФОНДАЦИЯ „РОДИТЕЛИ ЗА РОДИТЕЛИ“

БОЯНА ПЕТКОВА – ПЕДИАТЪР, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ФОНДАЦИЯ „МАКОВЕ ЗА МЕРИ“

НЕЛИ МУТАФОВА – ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СДРУЖЕНИЕ „РОДИЛНИЦА“

РАЛИЦА ДИМИТРОВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОАЛИЦИЯ ЗА МАЙЧИНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

 

КОАЛИЦИОННА МРЕЖА: Фондация „Родители за родители“, Сдружение „Естествено“, Фондация „Макове за Мери“, Асоциация на българските дули, Сдружение „Родилница“, Фондация „Приятелство“, Български хелзинкски комитет, журналисти и активисти

 

В последното десетилетие в България се установи трайна тенденция все повече жени, които планират бременност и раждане, да участват активно и осъзнато в тези процеси. Оказва се обаче, че все още няма кой да посрещне тази тяхна нужда и затова периодично в общественото пространство се повдига темата за недоволството на жените от системата за майчино здравеопазване и неудовлетворителните показатели на страната ни по отношение на майчиното и детско здраве. Патерналистичният модел на отношенията между лекари и пациенти, недостатъчно гъвкавата организацията на работа в болниците, инерцията в прилаганите практики – това са само част от въпросите, които вълнуват бъдещите родители и работещите за промяна на статуквото.

Въпреки технологичния напредък, квалифицираните специалисти, по-добрите битови условия и възможностите за избор, статистическите ни показатели за майчино здраве все още не достигат тези на добрите примери в Европейския съюз. Това е ясен знак, че е необходима промяна в организацията на грижите по време на бременност и раждане. Обединени от загрижеността си за майките и новородените деца, неправителствени организации, журналисти и активисти сформирахме „Коалиция за майчино здравеопазване“. Целта ни е да спомогнем за оптимизирането на действащия модел в майчиното здравеопазване, да фокусираме вниманието на специалистите и институциите върху жените и бебетата, да участваме активно в определянето на политиката в сектора.

На пресконференцията ще бъдат представени Коалицията и членуващите в нея организации, както и пълният доклад по анализа на направената през месец декември 2015-та година on-line анкета с майки, родили в България през последните 3 години.

Надяваме се данните, изводите и препоръките, събрани в този доклад, да допринесат за създаване на ясна визия за очакванията и желанията на активните жени по отношение на развитието на системата за родилна помощ. Убедени сме, че това е система, в центъра на която трябва да стоят интересите на новородените бебета и техните майки. А този интерес не може да бъде защитен пълноценно, без да бъде чут гласът им.

Пресконференцията ще се проведе на 21 март 2016 г. от 12:00 часа в Пресклуб БТА (София, бул. Цариградско шосе № 49).

 

Разчитаме на присъствиетo Ви. Благодарим предварително за вниманието и интереса!

 

За повече информация и контакти: Ралица Димитрова – 0897 897 111

 

 

 

Този документ е създаден по проект „Стратегия за дългосрочна застъпническа кампания за спазване на човешките и гражданските права в майчиното здравеопазване”, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009–2014 г., www.ngogrants.bg. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Сдружение „Родилница“ и от Фондация „Родители за родители“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Вашият коментар

Добавете вашият коментар по-долу, или trackback от вашия сайт. Можете също така да се абонирате за тези коментари чрез RSS.

Бъдете вежливи. Придържайте се към темата, без вулгарности или спам.

Може да използвате следните етикети:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Този блог е свързан с Gravatar. За да получите своята световно-призната лична картинка, моля регистрирайте се в Gravatar.