Световна седмица за уважение към раждането 2015


„Непрекъсната обич и подкрепа за мен и моето бебе“ (17–24 май 2015 г.)

 

София, 16 май 2015 г.

За седма поредна година България се включва в отбелязването на Световната седмица за уважение към раждането. Събития ще се проведат в 5 града.

Световната седмица за уважение към раждането се чества от 2004 година по идея на Френския алианс за уважение към раждането (AFAR). Отбелязването на седмицата дава възможност на организации от всички страни да се обединят под една идея и да повишат обществената чувствителност към проблемите на раждането и правата на раждащата жена. Темата тези година е „Непрекъсната обич и подкрепа за мен и моето бебе“.

Нека се запитаме колко са жените днес, които да не разказват с ужас или неприятни чувства за раждането на най-съкровеното си – своето дете. Колко често сме чували думите: „Ох, веднъж само да си тръгна от болницата!“ или „Раждането беше кошмарно! Имах чувството, че ще умра.“
Историята разказва, че в миналото раждащата винаги е била подкрепяна от жена по време на раждането. Днес реалността е доста по-различна – в много страни раждането се приема за медицинско събитие, а раждащата се третира като пациент. Днес бебето не се ражда, то се „изважда“ от майката. Жената не получава подкрепа от любим човек, защото „не разполагаме с необходимата материална база“. Подкрепа не среща и в лицето на медицинския персонал, даже най-често жената бива овиквана колко зле се справя. Днес раждащата е просто поредният „продукт“, който трябва да бъде обслужен и фината душевно-емоционална страна на това велико човешко събитие почти се е стопила.

Това води до дехуманизиране на преживяванията на жената от раждането на детето ѝ. Днес често се случва жените да бъдат подлагани на рутинни болнични практики, които имат неблагоприятен ефект върху напредъка на раждането. От друга страна всички проучвания показват, че когато жените получават непрекъсната подкрепа по време на раждане, се увеличават възможностите те да родят спонтанно, без нужда от извършване на секцио, без прилагането на форцепс или вакуум екстрактор. И не само това – жените, получили подкрепа, по-рядко искат болкоуспокояващи, по-често са удовлетворени от раждането и продължителността на раждането е по-малка, а бебетата имат по-добри резултати на Апгар теста.

Какво значи „подкрепа“ за раждащата жена? Това е оказване на емоционална подкрепа, подпомагане на жената да се чувства по-комфортно, предоставянето на информация и защита. Всичко това подобрява физиологичната страна на раждането, както и усещането за контрол и компетентност на жената и по този начин намалява необходимостта от акушерски интервенции.

Редица изследвания сочат централната роля на взаимоотношенията между медицински специалисти и раждащата жена и апелират към емпатия и преди всичко човешко отношение към нея по време на раждането. Познаването и зачитането на основните ѝ човешки права на автономия над собственото тяло диктуват отношение с уважение и съпричастност. Думите на медицинските специалисти или близки, чути по време на раждане, са способни да променят изцяло възприятието на жената за раждането като личен провал (както често се случва при непредвидено цезарово раждане) в усещане за сигурност, приемане на случилото се и дори личен триумф. И както много жени споделят, това се случва незабелязано и ненарочно, когато отношението към тях е топло, автентично и непринудено.

За да запазим човешкото лице на раждането, е необходимо да не забравяме, че всяко раждане се случва само веднъж в живота на жената, детето и тяхното семейство, независимо че то може да е само едно от стотиците раждания за асистиращите му. Необходимо е разбиране и приемане на ролята на асистиращ като на привилегия да сме част от това тайнство, за да го запазим такова.

 

ПРОГРАМАТА ПО ГРАДОВЕ

 

Варна

22 май (петък)

18:00 ч.                “Йога практики за релаксация”, Йога студио “Тримурти”, ул. “Йоан Екзарх” № 12, Варна

За информация и записване: тел. 0889 306 731

водещ: Велислава Славова – йога учител и майка на 2‑ма

за контакт: tapas_vn@abv.bg, тел. 0899 818 779

вход: свободен/дарение

 

28 май (четвъртък)

18:30 ч.    Тренинг „Щастлива майка = щастливо дете”, хотел „Капитол”, ул. „Петко Каравелов” № 40, Варна

водещи: Ирина Вълчева-Кръстева – треньор личностно развитие и майка

Маги Ангелова – психолог

С предварително записване на: http://www.galerini.com/, seminar@galerini.com, тел.  0884 022 122

вход : 20 лв.

 

30 май (събота)

10:30 ч.    Творческо кафе, вегетарианско-рибен ресторант „Жасмин Тий Хаус”, ул. „Петко Каравелов” № 26, Варна

водещ: Яна Мицева – консултант по носене на бебето в слинг и майка на 3‑ма

за контакт: http://www.fairyknot.org/, тел. 0893 427 142

вход:  свободен / дарение

 

04 юни (четвъртък)

18:30 ч.                “Аз, моят любим и нашето бебе – как да запазим Любовта и страстта след раждането?”, Йога студио „Тримурти”, ул. „Йоан Екзарх” № 12, Варна

водещ: Ирина Вълчева-Кръстева – треньор личностно развитие,  бели денс учител и майка

за контакт: http://www.galerini.com, seminar@galerini.com, тел. 0884 022 122

вход: свободен / дарение

 

11 юни (четвъртък)

17:30 ч.                „Бебе и мама в едно след раждането: Контактът”, в Център за семейно консултиране и медиация „Разум и Сърце”, ул. „Пирин” № 20A, Варна

водещ: Ива Василева – психолог и семеен медиатор

за контакт:  http://www.intramentis.com/, info@intramentis.com, тел. 0879 68 48 26

вход: свободен / дарение

 

17 юни (сряда)

17:00 ч.                “Дулата – продължителна грижа и подкрепа за мен и моето  бебе”, в Йога студио „Тримурти”, ул. „Йоан Екзарх” № 12, Варна

водещи: Мария Христова и Милена Дянкова – дули, инструктори по раждане и майки х2

за контакт: тел. 0888 864 973, 0889 306 731

вход: свободен / дарение

 

 

20–21.06.2015 г. (събота и неделя) 

от 10:30 – Клуб-библиотека “Виделина”, ул. „Цар Симеон І” 27, ет. 2, ст. 6, Варна

Филмов уикенд, посветен на раждането

Прожекция на документалните филми

“Да раждаш с удоволствие — най-добре скритата тайна” — 20 юни

Документален филм, който разкрива непознатата страна на раждането — възможността то да бъде приятно, безопасно и удовлетворяващо преживяване. Той предизвиква зрителите да преразгледат онова, което знаят за раждането и неговия потенциал. Среща ни отблизо с 11 двойки, които споделят своите страхове, вълнения, търсения и подготовка, и ни прави свидетели на силата и мощта, която откриват в себе си, за да родят своите бебета по един нежен, любящ и приятен начин. Това е филм, който вдъхновява жените да повярват в себе си. Филм, който промени отношението на много татковци в България и ги убеди да бъдат до майката в този момент.

“Микрораждане” — 21 юни

Документален филм, който разрива най-новите научни изследвания на микроскопичните събитията по време или непосредствено след раждането. Освен появата на едно ново човешко същество, се случва и още едно решаващо събитие, което не се вижда с невъоръжено око. Но то би могло да определи здравето на бебето за целия му живот. Това е посяването на бебето с микробиома —  всички микроби, както и техните гени и геноми, които живеят в и върху човешкото тяло. Учените откриват, че ако се намесваме в естествените процеси на раждането или ги пропускаме изобщо, това може да има опустошителни последици за дългосрочното здраве на нашите деца.

организатори: Алианс на българските акушерки и Фондация “Родители за родители”

за контакт: dani.dim.bg@abv.bg, info@tvoritelnitzi.org, тел. 0888 579 749, 0899 430 120

вход: 4 лв.

 

Велико Търново

Център Hap­py Mums, ул. Марно поле № 23, ет. 5

19 май (вторник)

16:00 ч.                Група за емоционална подкрепа на родители на преждевременно родени деца – вижте събитието тук:  https://www.facebook.com/events/456904754470493/

За информация тел.: 0887 704 786, 0988 918 176 или email:     t_kalushkova@abv.bg

17:15 ч.                Фитбол за бременни с Деси

 

21 май (четвъртък)

10:30 ч.                Йога за бременни с Таня

17:30 ч.                Тренинг „Свекърва или свекървище…Разбиране на връзките, които ни ограничават“ — подробности и записване тук: https://www.facebook.com/events/1577413492511461/

 

22 май (петък)

10:30 ч.                Трениг “За леко и позитивно раждане” с Дани Дечева- акушерка и магистър по психология
Местата в групата са запълнени.

18:00 ч.                “Микрораждане” — филм

“Микрораждане” е нов 60-минутен документален филм, който разглежда раждането по един изцяло нов начин – през обектива на микроскопа и изследва най-новите научни изследвания в областта на микроскопичните събитията, които се случват по време или веднага след раждането.
Такса: 3 лв.
Подробности за филма може да видите тук: https://www.facebook.com/events/374283059435411/

 

 

 

Разград

21 май (четвъртък)

10:30 ч.    Лекция на тема „Първи грижи за новороденото в болницата и у дома“, организирана от Училище „Родители“, място: Бистро MamaCi­ta, ул. „Васил Левски“ № 4, тел. 0887 999 987

 

 

Русе
20 май (сряда)

10:00 ч.                Лекция на тема „Бебето – как се приспособява към новите условия на живот, особености“, организирана от  Училище “Родители”; зала “Есте” ул.“Борисова” № 44Б, ет. 3 /над Казиното/, тел. 0887 999 987

 

София

23 май, събота

15:00 ч.    Безплатна фотосесия за бъдещи и настоящи майки, в център Естествени идеи, ул. Московска № 27Б с фотографско студио pho­TOof YOU.
По същото време ще се проеде и дискусия на тема „Подкрепа по време на раждане“.

За повече информация: https://www.facebook.com/events/867023623363235/

 

До 31 май (неделя) можете да изпратите вашите разкази и размисли на тема „Подкрепата по време на моето раждане“ на e‑mail oducat@gmail.com. Най-сполучливите разкази ще бъдат публикувани на сайта www.doula.bg, а победителката ще получи подарък – еластичен слинг от Естествени идеи, цвят по избор.


28 май 2015 г., четвъртък

Практикуми с енергийна психология, в Арт Йога Студио Янтра, ул. Незабравка 33, София
От 12:00 ч. — “Страх от раждането”
От 14:00 ч. — “Травматично раждане”
организира: Зона Либерта
водещ: Мая Сидерова — консултант личностно развитие и майка на 4‑ма
за подробности: https://www.facebook.com/events/1581925568732364/permalink/1604959786428942/
за записване: имейл: maya_ps@abv.bg  или тел: 0888–958-665

Цена на 1 практикум — 20 лв.
Групи до 5 човека

 

4 юни 2015 г., четвъртък
Практикуми с енергийна психология, в Арт Йога Студио Янтра, ул. Незабравка 33, София
От 12:00 ч. — “Страх от раждането”
От 14:00 ч. — “Травматично раждане”
организира: Зона Либерта
водещ: Мая Сидерова — консултант личностно развитие и майка на 4‑ма
за подробности: https://www.facebook.com/events/1581925568732364/permalink/1604959786428942/
за записване: имейл: maya_ps@abv.bg  или тел: 0888–958-665, Мая Сидерова

Цена на 1 практикум — 20 лв.
Групи до 5 човека

 

6 юни, събота
от 13:00 ч.    Лекция-дискусия на тема “Раждане и права”, в центърa на Сдружение “Естествено”,  бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” 29, София
водещ: адвокат Даниела Фъртунова – член на Общото събрание на Български хелзинкски комитет и на сдружение „Естествено“,  майка на две малки деца
за подробности: http://www.estestveno.com/seminar_za_prava_na_jenite

Цена за участие: 25 лв. (партньорите безплатно), само с предварително записване на: info@estestveno.com

 

11 юни, четвъртък
— в Йога Студио Шамбала

от 15:00 до 16:30 ч. “Весело раждане” — йога на смеха за бременни
от 16:30 до 17:30 ч.  — кратки презентации на фотографии на раждане и на алтернативна Бахова терапия
от 17:30 до 19:00 ч. “Весело раждане” — йога на смеха за работещи бременни мами
Вход: дарения
Водещи:
Диляна Горова — дула, майка на 3 деца, терапевт йога на смеха
Ина Ботева — фотограф, майка на 2 деца
Нели Мутафова — Бахов терапевт, майка на 2 деца

за подробности: https://www.facebook.com/events/807156199380004/
с предварително записване на: vodoleus.project@gmail.com

 

Програмата продължава да се обновява. За най-точна информация, следете страницата на сдружение „Родилница“ www.rodilnitza.com

Родилница е орга­ни­за­ция на жени и майки, чиято цел е подоб­ря­ване на родил­ните прак­тики и зачи­тане пра­вата на жените по време на раж­дане. Пре­дишни кам­па­нии на орга­ни­за­ци­ята включ­ват кам­па­ни­ята „Допус­тимо ли е наси­ли­ето?“ за наси­ли­ето над родилки в бол­ни­ците и „Пра­вото на нео­без­по­ко­я­вано раж­дане“ за пра­вата на жените по време на раждане.


Един отговор за “Световна седмица за уважение към раждането 2015”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.